Saham Ford Menurun Berikutan Ramalan Kewangan Diperbaharui Disebabkan Impak Mogok Kerja

Ford Motor Co. (NYSE: F) mengalami penurunan terbesar dalam lapan bulan kerana syarikat pembuat kereta itu gagal memenuhi jangkaan keuntungan suku ketiga, menyebut perbelanjaan meningkat dan kualiti yang lebih rendah, walaupun telah mencapai keamanan buruh melalui persetujuan sementara dengan United Auto Workers.

Dengan perhentian enam minggu telah diselesaikan, tertakluk kepada undian pengesahan oleh ahli-ahli kesatuan, Ford mengumumkan penarikan jangkaan keuntungan sebelum faedah dan cukai yang telah disemak, yang sebelumnya berada antara $11 bilion hingga $12 bilion, ramalan yang telah dinaikkan pada Julai. Pesakit saingan General Motors Co., yang belum mencapai persetujuan dengan UAW, juga menangguhkan panduan 2023.

Jim Farley, Ketua Pegawai Eksekutif Ford, mengakui kesan negatif mogok terhadap prestasi kewangan syarikat, dengan menyatakan bahawa isu kos dan kualiti terus memberatkan perniagaan. Mogok, yang bermula pada 15 September, menelan kos syarikat sebanyak $100 juta dalam suku ketiga dan sejumlah $1.3 bilion sehingga kini. Persetujuan UAW dengan Ford akan meningkatkan kos sebanyak $850-$950 lagi untuk setiap kenderaan, menyebabkan pengurangan margin sebanyak 60 hingga 70 mata asas. John Lawler, Ketua Pegawai Kewangan Ford, menekankan perlunya mencari kecekapan dan meningkatkan produktiviti di seluruh syarikat untuk mengimbangi kesan-kesan ini.

Berikutan pengumuman ini, saham Ford jatuh 8% selepas pasaran di New York dibuka, menandakan penurunan dalam sehari terbesar sejak 3 Februari. Saham itu telah jatuh 2.4% sepanjang tahun sehingga penutupan Khamis.

Dari segi prestasi kewangan, Ford melaporkan pendapatan sesaham yang disesuaikan sebanyak 39 sen untuk suku ketiga, yang 9 sen lebih tinggi daripada tahun sebelumnya tetapi jatuh di bawah anggaran 47 sen yang disusun oleh Bloomberg. Walau bagaimanapun, jualan suku ketiga syarikat sebanyak $43.8 bilion melebihi jangkaan analis sebanyak $41 bilion.

Jim Farley mengakui cabaran yang dihadapi Ford semasa mogok, dengan menggambarkan prestasi syarikat dalam suku itu sebagai “campuran”. Salah satu faktor yang menyumbang kepada penilaian ini adalah fakta bahawa Ford mempunyai kira-kira 50,000 kenderaan yang tertangguh kerana isu berkaitan kualiti dalam suku ketiga, seperti yang didedahkan oleh Lawler.

Ford juga melambatkan peralihan ke kenderaan elektrik (EV), seperti yang telah dinyatakan sebelumnya pada Julai. Lawler menyatakan dalam panggilan dengan analis bahawa Ford merancang untuk menangguhkan pelaburan berkaitan EV sebanyak $12 bilion, sebahagian daripada $50 bilion yang ditetapkan untuk perbelanjaan EV. Selain itu, loji bateri kedua yang dirancang di Kentucky, dalam kerjasama dengan rakan kongsi Korea Selatan SK ON, juga ditangguhkan. Ford juga mengurangkan pengeluaran Mustang Mach-E elektrik di loji Mexico, yang telah diperluaskan awal tahun ini.

Cabaran dalam perniagaan kenderaan elektrik Ford, dikenali sebagai Model e, menyebabkan kerugian sebelum faedah dan cukai sebanyak $1.33 bilion dalam suku yang berakhir pada 30 September, melebihi jangkaan analis sebanyak $1.27 bilion.

Penjualan kenderaan elektrik utama Ford, F-150 Lightning, merosot 46% dalam suku itu disebabkan penutupan sementara kilang untuk pengembangan, penghantaran kereta yang tertangguh untuk semakan kualiti, dan pemberhentian sementara pekerja loji. Farley menekankan pentingnya daya saing dari segi kos dalam sektor EV, dengan mencatatkan pemimpin pasaran Tesla Inc. telah menetapkan piawaian tinggi bagi pesaing dengan mengurangkan kos dan meningkatkan pengeluaran.

Walaupun penjualan kenderaan di Amerika Syarikat meningkat 7.7% dalam suku itu, dipimpin oleh model seperti Bronco SUV dan F-150 pick-up, unit enjin pembakaran dalaman tradisional, dikenali sebagai Ford Blue, melaporkan keuntungan sebelum faedah dan cukai suku ketiga sebanyak $1.72 bilion, jatuh di bawah jangkaan purata analis sebanyak $1.94 bilion.

Perniagaan komersial Ford, dikenali sebagai Ford Pro, juga melaporkan keuntungan sebelum faedah dan cukai sebanyak $1.65 bilion, yang jatuh di bawah $2.16 bilion yang dijangkakan oleh analis. Walau bagaimanapun, unit ini telah menyaksikan pertumbuhan dalam menjual perkhidmatan perisian untuk membantu pemilik fleet mengurus kenderaan mereka dengan lebih berkesan, perniagaan yang Ford meramalkan akan tumbuh sehingga 1,000% dalam beberapa tahun akan datang.