Rumah-Rumah Bersejarah Terbuka Untuk Penginapan Tetamu di Desa Mikuniminato, Jepang: Terinspirasi oleh Tradisi

TOKIO, 30 Januari 2024 — SYARIKAT PENGURUSAN GLOBAL TERAS, TERHAD telah membuka hotelnya yang ke-22 di kawasan sejarah Mikuniminato di wilayah Fukui, Jepun pada hari Ahad, 28 Januari 2024. Hotel baru ini, Auberge Homachi Mikuniminato, bertujuan untuk menghubungkan jurang antara pelancong dan masyarakat tempatan dengan menawarkan penginapan di bangunan sejarah yang dibaikpulih bersama-sama makanan khas tempatan dan aktiviti yang mendalam ke dalam budaya tempatan. Ini membuatkan penginapan yang sempurna untuk mereka yang suka alam semula jadi, sejarah, dan budaya.

(SeaPRwire) –  

Satu Contoh Luaran
Satu Contoh Luaran “Auberge Homachi Mikuniminato”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Laman Web Rasmi:

Kawasan Penuh Sejarah

Kawasan Mikuniminato dan wilayah Fukui yang lebih luas penuh dengan tumpuan pelancongan sejarah dan bangunan termasuklah Auberge Homachi Mikuniminato yang, sejak pembukaannya, terdiri daripada sembilan rumah bandar yang dibaikpulih. Ia tersebar merentasi kawasan 800 meter dengan sebuah restoran khusus, semuanya berpusat di sekitar bangunan penerimaan. Bangunan-bangunan ini telah dibaikpulih untuk mengekalkan luaran sejarahnya sambil meningkatkan ketahanan gempa bumi, dengan menggunakan sumber tempatan untuk menghiasi dalaman seperti kayu Fukui dan batu Shakudani. Rumah-rumah bandar ini dikekalkan untuk menyelami para tetamu ke dalam budaya tempatan, dan menampilkan gaya perumahan seperti Kaguradate, satu pendekatan seni bina yang unik ke Mikuniminato.

Nama “Auberge Homachi Mikuniminato” juga penuh makna sejarah. Kawasan Mikuniminato membuat nama untuk dirinya semasa zaman akhir Edo (1603 – 1868) dan zaman Meiji (1868 – 1912) sebagai pelabuhan penting mengangkut barang-barang antara Osaka dan Hokkaido. Perkataan “Homachi” (bermaksud “menunggu untuk berlayar”) merujuk kepada masa di mana pelaut akan menunggu keadaan ombak dan angin yang baik untuk berlayar. Tetapi ia juga datang untuk bermakna ganjaran untuk kanak-kanak yang akan membantu dengan barang-barang yang diangkut semasa menunggu. Dengan cara ini, nama “Auberge Homachi Mikuniminato” dipilih dengan harapan para tetamu akan berehat sebelum bepergian ke lokasi seterusnya, serta penginapan bertindak sebagai ganjaran untuk kerja keras dari kehidupan sibuk mereka.

Tumpuan kepada Makanan

Aspek penting lain penginapan ialah makanan. Perkataan “auberge” telah diambil daripada bahasa Perancis, dan dalam bahasa Jepun terutamanya digunakan untuk merujuk kepada hotel di luar bandar di mana makanan menjadi tumpuan dan para tetamu diliputi dalam atmosfera tempatan.

Di restoran hotel, “Tateru Yoshino Mikuniminato”, makanan disediakan dalam gaya Perancis sambil menggunakan bahan tempatan dari Mikuniminato dan wilayah Fukui yang lebih luas. Ketua chef dan nama restoran, Tateru Yoshino, dilatih selama beberapa tahun di Perancis, termasuk di bawah pimpinan Joël Robuchon, sebelum kembali ke Jepun. Beliau menggunakan kemahiran anugerahnya untuk memanfaatkan keistimewaan pelabuhan bandar, seperti udang manis dan Ketam Echizen.

Aktiviti Budaya

Selain lokasi sejarahnya dan makanan penuh perasa tempatan, auberge juga menawarkan pelbagai aktiviti untuk membenarkan para tetamu untuk menyelami diri mereka dalam budaya. Aktiviti tersebut merangkumi lawatan menjelajah sejarah bandar untuk melawat sejarahnya ke kelas memasak menggunakan bahan tempatan musim. Aktiviti lain termasuk kelas shamisen tempatan dan pembuatan lampion tradisional, meningkatkan penginapan kepada pengalaman budaya yang lebih.

Akses

Terletak di kawasan Sakai di Fukui, hotel ini boleh diakses dari Stesen Awaraonsen (JR) melalui perkhidmatan penjemputan percuma hotel selama 20 minit (atas tempahan sahaja).

Bermula Mac 2024, Shinkansen Hokuriku dijadualkan akan diperluaskan untuk berhenti di Stesen Awaraonsen. Dengan kelajuan sehingga 260kmj, perjalanan akan mengambil masa minimum tiga jam (2 jam 59 minit) dari Stesen Tokyo.

Mengenai SYARIKAT PENGURUSAN GLOBAL TERAS, TERHAD

SYARIKAT PENGURUSAN GLOBAL TERAS, TERHAD ditubuhkan pada tahun 2007. Matlamat mereka adalah untuk mencipta penginapan yang dikenang untuk para tetamu dengan menghubungkan mereka dengan budaya tempatan. Syarikat bekerja dengan setiap hotel untuk mereka bentuk kisah yang unik untuk sesuai dengan lokasi, memanfaatkan sepenuhnya atmosfera, masakan, dan potensi aktiviti tempatan.

Maklumat Berita (PDF):

Buku Fakta:

*Selepas gempa bumi Semenanjung Noto baru-baru ini pada 1 Januari 2024, tumpuan pelancongan di Mikuniminato dibuka seperti biasa pada 30 Januari 2024. Auberge Homachi Mikuniminato telah dibuka mengikut jadual dan berhasrat untuk menyambut semua orang.