“Rumah di Shenyang adalah Hebat”: Shenyang, China, sedang membina sistem perkhidmatan awam berstandar tinggi untuk warga asing

(SeaPRwire) –   SHENYANG, China, Jan. 24, 2024 — Laporan berita dari CRI Online:

Shenyang kini lebih terbuka, dengan pembinaan hospital antarabangsa, sekolah antarabangsa dan infrastruktur yang lebih baik. Kedua-dua rakan asing dan penduduk tempatan menikmati sistem perkhidmatan awam yang lebih baik,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif BMW Brilliance Dai Hexuan kepada wartawan dari program “Shenyang untuk Orang Asing.”

Perkataan Dai Hexuan mencerminkan bagaimana puluhan ribu rakan asing yang kini merasakan hidup di Shenyang. Pada tahun 2023, Pejabat Hal Ehwal Asing Majlis Perbandaran Shenyang melancarkan beberapa inisiatif untuk memperkukuh “hal ehwal asing tambahan” dan membina “Shenyang antarabangsa.” Kini, Shenyang menjadi rumah kepada bilangan rakan asing yang besar, menghasilkan atmosfera antarabangsa yang ceria.

Tahun ini, Shenyang telah membina sistem perkhidmatan awam berpiawaian tinggi untuk rakan asing, melancarkan inisiatif “Perkhidmatan Pengurusan Asing.” Ia telah menyepadukan empat puluh tujuh item perkhidmatan berkaitan asing dari tiga belas jabatan, memacu piawaian komuniti antarabangsa. Selain itu, usaha telah dibuat untuk terus memperbaiki pembinaan enam buah sekolah antarabangsa untuk memenuhi keperluan kanak-kanak asing. Shenyang juga telah bekerja untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan sepuluh buah institusi perubatan berkaitan asing yang ditetapkan, menyediakan perkhidmatan perubatan berkualiti tinggi kepada penduduk asing.

“Seorang pereka pakaian kanak-kanak dari Jerman, menyatakan bahawa hidup di Shenyang bersama keluarganya yang terdiri daripada lima orang adalah sangat selesa. Inilah juga sebab mengapa beliau memilih untuk memulakan perniagaannya di Shenyang.”

Children's clothing designer Barbara (second from the left) and her family. (Photo provided by Barbara)
Children’s clothing designer Barbara (second from the left) and her family. (Photo provided by Barbara)

Pada masa yang sama, Shenyang sedang membina sistem kualiti tinggi untuk bandar kembar antarabangsa, terus meluaskan “lingkaran kawan” globalnya. Kini, Shenyang telah menubuhkan hubungan bandar kembar dengan empat puluh tujuh negara dan seratus dua buah bandar, termasuk lima daerah kembar. Ia telah memperdalam pertukaran dengan dua puluh tujuh buah bandar di dua puluh satu negara, Shenyang telah maju hubungan persahabatan dengan bandar seperti Kyoto, Jepun, dan Linz, Austria. Shenyang telah menganjurkan pelbagai acara seperti malam “Hello, Shenyang” dan aktiviti untuk rakan asing memeriksa blok bercirikan antarabangsa sebanyak lapan kali. Seratus empat puluh lima warga asing telah dianugerahkan gelaran “Warganegara Kehormat Shenyang.” Banyak rakan asing mengesyorkan saya ke Shenyang. Universiti Perubatan China terkenal dengan atmosfera akademik dan keupayaan penyelidikan saintifiknya, manakala rakyat Shenyang terkenal dengan kemesraannya di kalangan pelajar antarabangsa,” kata Ying Xiong, pelajar antarabangsa dari Republik Demokratik Congo. Beliau kini menjalani kedoktoran dalam Perubatan Kardiovaskular di Universiti Perubatan China.

Di Shenyang, rakan asing akan merasa selesa kerana unsur-unsur antarabangsa bandar itu meningkat setiap tahun. Sebagai contoh, Shenyang menawarkan Taman Lintasan Pompa terbesar di dunia dan blok-blok bercirikan budaya Cina-Jepun, Cina-Korea Selatan, Cina-Jerman dan Cina-Rusia untuk membuat tetamu asing merasa selesa dan familiar.

Shenyang mempunyai lokasi geografi yang baik, iklim yang menyenangkan, gaya hidup yang sederhana, budaya yang pelbagai dan sikap terbuka. Rakyat Shenyang ramah, optimis dan luar biasa mesra. Saya yakin saya akan kekal di sini,” kata Mario Cavolo sambil menikmati cawan teh di rumahnya di Shenyang. Beliau seorang penulis Amerika yang telah tinggal di China selama 25 tahun.

Pada masa hadapan, Shenyang akan terus meningkatkan tahap perkhidmatan awam untuk rakan asing, mewujudkan persekitaran perniagaan antarabangsa yang kondusif, dalam usaha untuk menarik lebih ramai kawan dari dalam dan luar negara untuk memahami, menerima dan merealisasikan impian di Shenyang. Ini akan terus mempromosikan pengintegrasian antarabangsa dan daya saing bandar itu, untuk memaparkan pesona dinamik “Shenyang Antarabangsa” dalam melaksanakan rancangan tindakan tiga tahun untuk kesejahteraan menyeluruh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.