Rizhao meningkatkan pembangunan luar bandar dengan menghidupkan semula budaya tempatan

(SeaPRwire) –   RIZHAO, China, Jan. 24, 2024A news report from chinadaily.com.cn: 

Bandar pantai Rizhao, terletak di wilayah timur Shandong China, meningkatkan pembangunan luar bandar dengan mengkaji sumber budaya tempatan dan meningkatkan pembangunan budaya dan pelancongan yang terpadu.

Satu contohnya adalah Bailuwan, sebuah bandar inovatif di daerah Wulian Rizhao. Ia memanfaatkan sepenuhnya sumber budaya tempatan dan telah mengubah dirinya menjadi resor riadah khusus, menggabungkan muzium seni, kedai buku, restoran tematik dan stadium luar, dengan sokongan kerajaan tempatan.

Bandar ini telah mencipta dua belas ruang budaya dengan mengintegrasikan pelancongan riadah, pertanian moden dan budaya seni tempatan. Inisiatif ini termasuk muzium seni maple, muzium coklat, kelab menunggang kuda dan pelbagai kedai buku.

Dorongan ini tidak sahaja meningkatkan populariti bandar di kalangan pelawat tetapi juga menyediakan peluang pekerjaan untuk kampung-kampung sekitar, menyumbang kepada peningkatan pendapatan tempatan dan mempromosikan pembangunan luar bandar.

Ia telah dikatakan bahawa sebagai pembangunan ekonomi dan sosial maju, budaya bukan sahaja menjadi kuasa lembut tetapi juga sokongan kuat yang menggerakkan pembangunan serantau.

Terletak di Laut Kuning, Rizhao mempunyai alam sekitar yang sihat, pemandangan pantai yang indah dan kelimpahan makanan laut yang hebat. Kawasan luar bandar di sini mempamerkan sumber budaya tempatan yang unik, termasuk tradisi, adat resam rakyat dan landskap semula jadi, memberikan daya tarikan yang unik kepada pelawat.

Rizhao telah mengkaji cara-cara untuk menghidupkan semula budaya tradisional dan kraftangan di kawasan luar bandar dengan menganjurkan pelbagai aktiviti rakyat, persembahan seni dan pameran, mempamerkan seni rakyat dan kraftangan tradisional.

Festival Budaya dan Pelancongan Luar Bandar Rizhao, yang dibuka pada Jan 18, menyoroti budaya rakyat, sumber pelancongan, kraftangan dan makanan tempatan di kawasan luar bandar melalui siri aktiviti perayaan.

Lima laluan pelancongan yang unik dilancarkan semasa acara pelancaran untuk menekankan sumber budaya luar bandar bandar, meliputi pemandangan pantai, sukan ais dan salji, air panas, makanan tempatan dan budaya rakyat.

Acara ini akan merangkumi seluruh tempoh Perayaan Tahun Baru Cina dan akan berlangsung sehingga 11 Mac. Objektifnya adalah untuk memanfaatkan perayaan tradisional Cina, seperti Perayaan Bubur Labu, Tahun Baru Cina, dan Perayaan Lampion semasa tempoh ini, untuk meningkatkan pengalaman budaya luar bandar, menghidupkan semula adat istiadat rakyat, mencipta suasana perayaan dan merancakkan penggunaan bandar dan luar bandar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.