Relocalize Selesai Pusingan Biji diketuai oleh i4 Capital dan Waterpoint Lane untuk Menyahkarbon Industri Makanan & Minuman

MONTREAL, 3 Okt 2023 /CNW/ – Relocalize, pembangun platform pengeluaran autonomi pertama di dunia untuk industri makanan & minuman, hari ini mengumumkan bahawa syarikat itu telah mengumpul AS$2.5 juta dalam penutupan benih awal AS$3.5 juta yang diketuai oleh i4 Capital dan Waterpoint Lane.


Relocalize Team Photo (CNW Group/Relocalize)

Hasil daripada pusingan ini akan digunakan untuk menyediakan platform pengeluaran autonomi Relocalize untuk penskalaan dan untuk mengukuhkan kedudukan kepimpinannya sebagai perintis industri pertama dalam pembuatan makanan & minuman teragih hipertempatan.

D. Wayne McIntyre, Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Relocalize, menyatakan kegembiraannya dengan menyatakan, “Ini adalah langkah besar menuju masa depan sistem makanan tanpa trak. Ia mencerminkan keperluan mendesak untuk mengurangkan karbon pengeluaran makanan dan permintaan pasaran yang tinggi untuk produk mampan dan berpatutan.”

Turut menyertai pusingan ini ialah RGS Ice, LLC, sebuah pelabur ekuiti swasta California yang memberi tumpuan kepada pelaburan dalam runcit dan teknologi yang diketuai oleh rakan pengurusan David J. Moore.

Pelabur benih baru membawa kepakaran berharga dalam teknologi bersih, pembuatan termaju, dan teknologi mendalam. i4 Capital komited untuk membina masa depan yang makmur dan bertanggungjawab dengan memperjuangkan teknologi inovatif dan gangguan. Waterpoint Lane memberi tumpuan kepada mendorong kelestarian, sosial, dan hasil ekonomi, membentuk masa depan yang positif untuk planet kita. Syarikat ini berbesar hati bekerjasama dengan perintis ini dalam membina masa depan teragih semula untuk makanan yang dikilang.

Tim Tokarsky, Pengasas & Pengarah Pengurusan i4 Capital, berkata, “Kami percaya bahawa teknologi pembuatan mikro Relocalize akan membantu mencipta semula cara pengguna mengakses produk makanan dan minuman berkualiti. Kilang mikro hipertempatan pertama di dunia untuk ais dibungkus hanyalah permulaan; banyak aplikasi akan memanfaatkan platform pembuatan gangguan mereka, secara langsung memotong pelepasan GHG.”

Ben Gibbons, Pengasas & Pengarah Pengurusan Waterpoint Lane, berkata, “Kami gembira dapat bermitra dengan pasukan Relocalize untuk memajukan visi bersama kami untuk sistem makanan yang lebih mampan. Dengan memanfaatkan potensi teknologi Relocalize, ia menjadi mungkin untuk mengurangkan karbon dan menyahpusatkan segmen utama rantaian bekalan makanan dan minuman. Pendekatan mereka tidak hanya inovatif; ia transformatif, menetapkan standard baru untuk industri.”

Pada Mac 2023, Southeastern Grocers mengumumkan perkongsian dengan Relocalize untuk meneroka kilang mikro autonomi, dikenali sebagai RELO, di pusat pengedaran Jacksonville mereka. RELO perintis berjaya menghasilkan ais dibungkus hipertempatan pertama di dunia, atas permintaan untuk pasar raya tempatan di Florida. Berdasarkan pencapaian ini, Relocalize merancang untuk memasang beberapa sistem baru untuk terus memberi kesan kepada pengurangan perubahan iklim.

Syarikat baru-baru ini menerima pengiktirafan antarabangsa atas inovasi kelestarian, memenangi anugerah utama seperti “Inovasi Perubahan Iklim Terbaik” di CogX dan “Produk Kelestarian Tahun Ini” oleh Business Intelligence Group, bersama jenama besar seperti DHL, Honeywell, IBM, S&P Global Sustainable1, dan Siemens. Penghargaan terkini Relocalize termasuk Anugerah Pemimpin Sebenar, Hadiah Inovasi CDL-RBCx, Anugerah FoodTech Next CFIN, Projek Utama Clean50, dan FoodTech 500.

Perihal Relocalize

Relocalize menawarkan platform pengeluaran makanan sebagai perkhidmatan (PaaS) kepada peruncit dan kedai-kedai serbaneka. Ditempatkan di pusat pengedaran dan pemenuhan peruncit, kilang mikro ini, dikenali sebagai RELO, menghasilkan produk CPG atas permintaan untuk 100–200 kedai runcit. Setiap RELO melakukan semua fungsi kilang tradisional tetapi pada kira-kira 1/20 skala, bertujuan untuk mengganggu pasaran CPG ais dan minuman AS$1+ trilion dengan menghapuskan 100% pelepasan CO2 dan sisa yang berkaitan dengan pengangkutan.

Perihal Dana Modal i4

i4 Capital adalah dana modal teroka dengan lebih daripada $40 juta dikhaskan untuk syarikat peringkat awal yang inovatif yang membangunkan teknologi gangguan. I4 Capital memberi tumpuan kepada pembuatan/Industri 4.0 yang inovatif, CleanTech, teknologi maklumat, dan teknologi termaju, bertujuan untuk mengubah industri dan sektor ekonomi.

Perihal Waterpoint Lane

Waterpoint Lane adalah firma modal teroka dan ekuiti pertumbuhan yang mengkhususkan diri dalam sektor agrifoodtech, komited untuk merevolusikan sistem makanan global dengan melabur dalam perusahaan peringkat pertumbuhan yang membentuk semula cara kita menghasilkan dan menggunakan makanan.


Relocalize micro-factory RELO1 (CNW Group/Relocalize)

SUMBER Relocalize