Ransomware-as-a-Service, Serangan Rantaian Pembekalan, Isu Geopolitik Membuat Keselamatan Siber OT/ICS Bagi Industri Global Lebih Rumit, Laporan TXOne Networks Mendedahkan

(SeaPRwire) –   Temuan menggambarkan keperluan untuk Pengawasan dan Respons Sistem Siber-Fizikal bagi memerangi ancaman yang diketahui dan tidak diketahui

TAIPEI, 31 Januari 2024 — , pemimpin dalam keselamatan Sistem Siber-Fizikal (CPS), menerbitkan laporan tahunan 2023nya yang merinci pelbagai cabaran keselamatan siber yang dihadapi industri global. , yang boleh didapati secara percuma, merinci pelbagai cabaran yang meningkat, termasuk pertumbuhan serangan melalui model Perkhidmatan-sebagai-Perisian-Jahat (RaaS), penyalahgunaan kelemahan rantai bekalan dan kekerapan penyerang bermotivasi politik yang disokong negara berikutan isu geopolitik.


TXOne Networks pada September 2023 mengadakan tinjauan ke atas 405 pembuat keputusan utama dalam bidang IT dan keselamatan OT dari pelbagai pasaran dan sektor global termasuk automotif, farmaseutikal dan bioteknologi, kimia, pembuatan am, minyak dan gas serta pengangkutan. Krisis Penyatuan: Keselamatan Siber OT/ICS 2023 meringkaskan temuan tinjauan, bersama-sama dengan penyelidikan ancaman TXOne Networks yang merangkumi 545 insiden siber di seluruh dunia pada 2023.

“Landskap ancaman telah meningkat dengan ketara dalam sektor pembuatan perindustrian dan infrastruktur kritikal, membawa kepada peristiwa merosakkan, kerugian ekonomi, dan risiko kepada keselamatan manusia …,” membaca laporan TXOne Networks, yang dihasilkan bekerjasama dengan . “Pertubuhan memberi tumpuan kepada perlindungan aset OT (Teknologi Operasi) yang penting sebagai keutamaan utama, dengan keselamatan data menjadi bidang pelaburan utama dalam peruntukan belanjawan keselamatan OT mereka. … Pertubuhan juga berhasrat untuk melabur dalam memperkukuh ketahanan infrastruktur teknologi mereka dan beralih kepada pendekatan inovatif seperti Pengawasan dan Respons Sistem Siber-Fizikal (CPSDR), yang mengintegrasikan kepakaran OT merentasi pelbagai domain. Ini meningkatkan postur keselamatan OT dan ketahanan terhadap ancaman yang berkembang, membolehkan pertubuhan melindungi operasi dan memastikan ketahanan menghadapi persekitaran ancaman yang sentiasa berubah.”

Krisis Penyatuan: Keselamatan Siber OT/ICS 2023 meneliti pelbagai topik berkaitan keselamatan siber OT/ICS kontemporari:

  • Ancaman perisian tebusan
  • Kebimbangan penyelenggaraan sistem OT dan pengintegrasian Teknologi Maklumat (IT)
  • Serangan siber negara dan implikasinya
  • Pasukan khusus untuk pengurusan keselamatan OT dan Sistem Kawalan Industri (ICS)
  • Pelaburan dalam keselamatan OT/ICS
  • Peraturan dan piawaian baru yang mendorong pertahanan OT/ICS
  • Integriti rantai bekalan

Krisis Penyatuan: Keselamatan Siber OT/ICS 2023 adalah hasil daripada analisis teknikal dan penyelidikan yang mendalam bertujuan untuk menyampaikan wawasan terkini mengenai landskap ancaman global dan taktik yang digunakan pelaku jahat untuk melancarkan serangan,” kata Terence Liu, ketua pegawai eksekutif (CEO) TXOne Networks. “Temuan jelas. Pertubuhan mesti bergerak jauh daripada pematuhan peraturan dalam strategi keselamatan OT/ICS mereka jika mahu berjaya menyesuaikan diri dengan ancaman yang sentiasa berubah. Melindungi ketersediaan, kebolehpercayaan dan keselamatan operasi penjana pendapatan akan bergantung kepada struktur tadbir urus baru, peningkatan keupayaan pasukan dan teknikal, pengintegrasian pengesanan dan respons ancaman maju ke dalam rangka kerja keselamatan siber dan pengurusan risiko merentasi rantai bekalan.”

Laporan tahunan TXOne Networks ‘Krisis Penyatuan: Keselamatan Siber OT/ICS 2023.

Ikuti TXOne Networks di , , dan .

Mengenai TXOne Networks

TXOne Networks menawarkan penyelesaian keselamatan siber yang memastikan kebolehpercayaan dan keselamatan persekitaran sistem kawalan operasi dan teknologi operasi. TXOne Networks bekerjasama dengan pembuat utama dan operator infrastruktur kritikal untuk membangunkan pendekatan praktikal kepada pertahanan siber yang mesra operasi. TXOne Networks menawarkan produk berasaskan rangkaian dan titik akhir untuk menyekat rangkaian OT dan peranti mision kritikal menggunakan pendekatan pertahanan mendalam secara masa nyata.  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.