Ramalan Analis Untuk Netflix Sebelum Kewangan Suku Ketiga

Netflix Stock

Netflix (NASDAQ: NFLX) telah melihat tahun yang agak sederhana berbanding rakan-rakan teknologinya, walaupun prestasi keseluruhan sektor teknologi pada tahun 2023 agak baik. Setakat tahun ini, saham Netflix hanya meningkat 21.9%, manakala Indeks Komposit Nasdaq (NASDAQ) pula meningkat hampir 30%. Sebaliknya, saham-saham FAANG lain telah mencatat peningkatan yang hebat pada tahun ini, dengan Meta Platforms (NASDAQ: META) naik 165%, Amazon (NASDAQ: AMZN) naik 56%, Apple (NASDAQ: AAPL) naik 38%, dan Alphabet (NASDAQ: GOOGL) naik 57%.

Bernilai $157.61 bilion, Netflix kekal menjadi pemimpin global dalam pasaran penstriman video. Walau bagaimanapun, faktor-faktor seperti inflasi dan persaingan yang meningkat dalam industri penstriman telah memperlahankan pertumbuhannya dalam suku tahun terkini. Meskipun menghadapi cabaran-cabaran ini, kebanyakan analis percaya bahawa terdapat potensi kenaikan lebih lanjut bagi sahamnya, dan syarikat itu kelihatan optimis tentang baki tahun ini. Walaupun persaingan meningkat, Netflix masih memegang kedudukan kukuh dalam perniagaan penstriman, dengan hasil pendapatannya telah berlipat ganda daripada $16 bilion kepada $32 bilion dalam tempoh lima tahun lalu.

Pertumbuhan yang Dijangka

Netflix mengharapkan pertumbuhan akan dipercepatkan sehingga akhir tahun, disokong oleh perubahan penting dalam kepimpinan C-suitenya dan pengenalan sumber pendapatan baru, seperti berkongsi berbayar.

Perubahan Kepimpinan

Pelantikan ketua pegawai eksekutif bersama, Ted Sarandos dan Greg Peters, serta perubahan kepimpinan lain pada awal tahun ini, sering menjadi sumber ketidakpastian pasaran saham, kelihatan tidak mengganggu pertumbuhan syarikat.

Berkongsi Berbayar

Walaupun Netflix menghadapi beberapa kecaman kerana memperkenalkan berkongsi berbayar, ia masih berjaya menambah 5.9 juta pelanggan global dalam suku kedua, mencerminkan keberkesanan strategi pendapatan baru ini.

Pertumbuhan Pendapatan

Pengurusan menjangka pertumbuhan pendapatan dalam separuh kedua tahun, dikaitkan dengan pelancaran berjaya berkongsi berbayar di semua negara yang tinggal dan pertumbuhan yang mantap dalam pelan bersokongan iklan.

Aliran Tunai Bebas

Netflix mengharapkan untuk menjana $5 bilion aliran tunai bebas tahun ini, walaupun meningkatkan perbelanjaan kandungan, berkat penyelesaian mogok penulis Hollywood.

Jangkaan Analis bagi Suku Ketiga: Analis menjangka pendapatan suku ketiga Netflix akan mencapai $8.54 bilion, peningkatan 8% tahun ke tahun, selari dengan ramalan syarikat. Keuntungan sesaham (EPS) diramalkan akan tumbuh 12% tahun ke tahun kepada $3.47. Bagi tahun penuh 2023, pendapatan dianggarkan akan meningkat 7% kepada $34 bilion, dengan EPS tahun penuh dijangka mencapai $11.94, naik 20% daripada 2022.

Sentimen Analis

Walaupun pertumbuhan melambat, beberapa analis menjadi kurang optimis tentang Netflix. Beberapa firma, termasuk Morgan Stanley, TD Cowen, dan Wells Fargo, telah mengurangkan sasaran harga mereka, manakala Wolfe Research menurunkan Netflix daripada Prestasi Melebihi ke Sama Rata. Wolfe Research menyatakan kebimbangan tentang jangkaan purata pendapatan sesaham Netflix untuk 2024 dan kemungkinan kekurangan kasar dalam tambahan kerana berkongsi berbayar.

Sasaran Harga

Daripada 37 analis yang mengikuti Netflix, 20 mengesyorkan “beli kuat”, 15 mencadangkan “pegangan”, dan dua mencadangkan “jual kuat”. Purata sasaran harga berdiri pada $444.39, menunjukkan potensi kenaikan sekitar 23% dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Masa Hadapan

Rancangan Netflix untuk menaikkan harga untuk penstriman bebas iklan dan strategi pertumbuhan untuk 2024, termasuk kenaikan harga yang berpotensi dan kandungan yang dipertingkatkan, akan menjadi bidang utama untuk diperhatikan. Syarikat itu bertujuan untuk memenuhi sasaran EPS 2024 sebanyak $15 sesaham, dengan anggaran konsensus meramalkan pendapatan $38 bilion pada 2024, mewakili pertumbuhan 13% dan EPS $15.1 sesaham.

Wawasan lebih mendalam ke atas prestasi dan strategi pertumbuhan Netflix untuk 2024 akan diungkapkan apabila ia mengeluarkan laporan keuntungan pada hari Rabu, 18 Oktober.