Puck memberdayakan wanita pengusaha di Lubnan dengan pelancaran inisiatif ‘Selfless Shelves’

(SeaPRwire) –   BEIRUT, 22 Januari 2024 — Puck, sebuah jenama global dengan tujuan, yang dimiliki oleh syarikat pengeluar tenusu multinasional Arla Foods, mengumumkan hari ini pelancaran “Selfless Shelves”, satu inisiatif yang bertujuan untuk memberdayakan lima wanita usahawan dari lima kampung yang berbeza di Lebanon, dengan memberi mereka ruang rak di kedai-kedai Carrefour untuk menjual hasil tangan dan sumber tempatan yang dikenali sebagai “mouneh”, dibungkus dalam botol kaca Puck yang digunakan semula. Botol-botol kaca ini menggariskan kisah penuh kasih sayang setiap wanita dan bertujuan untuk menyokong keluarga mereka dengan pendapatan. Produk-produk kraftangan yang lima wanita ini akan menjual termasuk kegembiraan kulinari seperti makdous terung, zaatar, kulit oren kering yang pahit, sumac, dan jem labu dan kini boleh didapati di rak-rak di cawangan-cawangan terpilih Carrefour di Lebanon bermula dari 22 Januari 2024.

Puck empowers Lebanon’s female entrepreneurs with launch of ‘Selfless Shelves’ initiative

Puck empowers Lebanon’s female entrepreneurs with launch of ‘Selfless Shelves’ initiative

Puck melancarkan inisiatif ini berdasarkan krisis ekonomi di Lebanon, yang telah meninggalkan 63% wanita menganggur – seperti yang dinyatakan dalam laporan oleh UN Women. Ini terutamanya berlaku di kawasan-kawasan terpencil Lebanon di mana peluang pekerjaan telah mencapai tahap terendah. Akibatnya, wanita di seluruh kampung-kampung Lebanon telah beralih ke penjualan “mouneh” kepada masyarakat mereka sebagai cara untuk memperoleh pendapatan asas. Puck menyedari inisiatif yang diambil oleh wanita-wanita ini untuk menyokong keluarga mereka dan memutuskan untuk menggalakkan mereka untuk terus mengejar bentuk pendapatan berasaskan rumah dengan menyediakan botol dan ruang rak untuk produk mereka.

Yahia Adel Z AlSharif, Ketua Kategori di Arla Foods, menyatakan semangat untuk kempen ini, dengan berkata: “Usaha proaktif Puck terhadap tingkah laku pengguna yang berkelanjutan secara masyarakat bertujuan untuk menghasilkan perubahan positif pada tahap sosioekonomi dan alam sekitar. Ia memberansangkan untuk melihat Puck mengambil langkah melalui kempen berterusan untuk menggalakkan kebiasaan berfikir dengan menggunakan semula botol kacanya sambil juga menyokong dan memberdayakan perniagaan artisanal tempatan wanita di Lebanon.”

Dan ini hanyalah permulaan. Puck memahami pentingnya pemberdayaan wanita dalam masyarakat dan telah mengumumkan bahawa inisiatif “Selfless Shelves” adalah ujian untuk lebih banyak program yang akan dilancarkan oleh jenama itu pada masa hadapan, untuk terus mengambil langkah yang bersedia untuk peningkatan kesejahteraan wanita dengan menyediakan produk yang lebih sihat, pelbagai pilihan dan resipi inspirasi. 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.