ProsperCap akan membuat penampilan perdagangan pertama di SGX Catalist pada 26 Januari 2024

  • Syarikat yang dinamakan semula dan dinamakan semula akan memulakan bab baru pertumbuhan; melihat pertumbuhan portfolio dan pelbagai sebagai AEIs (seperti yang ditakrifkan di bawah) untuk meningkatkan pengalaman tetamu dan mengoptimumkan nilai aset

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, Jan. 26, 2024 — Prosper Cap Corporation Limited (“ProsperCap” atau “Syarikat“, dan bersama-sama dengan anak-anak syarikatnya, “Kumpulan“), sebuah syarikat dengan fokus untuk melabur dan menguruskan operasi perniagaan berkaitan hospitaliti dan penginapan, akan membuat debut perdagangan di Bursa Saham Singapura (“SGX“) Catalist pada 9.00 pagi pada hari Jumaat, 26 Januari 2024, berikutan penyelesaian pengambilalihan terbalik (“RTO“) 3Cnergy Limited. Majlis perasmian pencatatan ProsperCap akan diadakan pada pagi 29 Januari 2024.

Potensi Kuat dalam Pemulihan Perjalanan Selepas Pandemik

ProsperCap memiliki portfolio 17 hotel terutamanya kelas atas dengan jumlah 3,383 kunci terletak di bandar-bandar serantau utama di United Kingdom yang dikendalikan di bawah perjanjian francais dengan jenama hotel antarabangsa terkenal, iaitu Hilton, IHG dan Marriott.

Portfolio ini telah menikmati pemulihan yang kuat, berikutan pengangkatan semua sekatan sosial dan perjalanan di seluruh dunia selepas pandemik. Bagi enam bulan berakhir 30 Jun 2023 (“1H2023“), portfolio hospitaliti Kumpulan mencatat keuntungan bersih sebanyak kira-kira £27.8 juta di atas pendapatan meningkat 17.4% kepada kira-kira £67.9 juta daripada kira-kira £57.9 juta pada tempoh yang sama tahun lalu (“1H2022“). Begitu juga, purata penghunian tertimbang keseluruhan portfolio meningkat kepada 77.9% pada 1H2023 berbanding 68.9% pada 1H2022 dengan purata pendapatan bilik yang tersedia tertimbang keseluruhan (“RevPAR“) pulih kepada £75.44 pada 1H2023 berbanding £63.99 pada 1H2022.

Untuk mengekalkan momentum dan memanfaatkan pemulihan selepas pandemik, Kumpulan bercadang untuk bekerja pada beberapa inisiatif peningkatan aset (“AEIs“) yang bertujuan mengekalkan dan meningkatkan pengalaman pelanggan dan oleh itu daya tarikan portfolio hartanah sedia ada. Kumpulan juga akan dengan aktif mengkaji peluang untuk menambah pelbagai portfolio dan meluaskan jangkauan globalnya.

Berucap mengenai rancangan pertumbuhan, Ketua Eksekutif dan Pengarah Eksekutif ProsperCap, Encik Iqbal Jumabhoy berkata, “Kami amat gembira dapat memulakan tahun baru dengan penyenaraian ProsperCap, yang merupakan tonggak penting bagi Kumpulan dan juga pemegang saham utama kami, konglomerat Thai, DTGO Corporation Limited. Apabila kami memulakan bab baru ini sebagai syarikat tersenaraian, kami kini menjangka memperkukuhkan kehadiran kami sebagai pemilik dan pengurus di pasaran hospitaliti dan penginapan berkaitan global, serentak menanamkan nilai-nilai kelestarian dan sosial yang kukuh dalam perniagaan dan pelaburan kami, memaksimakan pulangan kewangan dan sosial untuk semua pemangku kepentingan kami.

Kumpulan bercadang memanfaatkan rangkaian meluas Kumpulan DTGO serta hubungan kami dengan pihak ketiga untuk memperoleh aset hospitaliti atau penginapan beroperasi dan menjana pendapatan semasa seperti hotel, apartmen berkhidmat atau asrama khusus untuk pelajar atau pekerja di seluruh dunia.”

Mengenai DTGO Corporation Limited

ProsperCap ialah anak syarikat DTGO Corporation Limited (“DTGO Corporation“, bersama-sama dengan anak-anak syarikatnya, “Kumpulan DTGO“), sebuah konglomerat berpangkalan di Bangkok dengan pelbagai perniagaan termasuk pembangunan hartanah, perdagangan dan teknologi, reka bentuk dan pembinaan, kewangan dan pelaburan, serta hiburan dan komunikasi.

Ditubuhkan pada tahun 1993 dengan nilai jenama yang kuat bertujuan menjadi syarikat beretika dan bertanggungjawab sosial dengan prinsip ‘perniagaan-sosial’ memberi tumpuan kepada membangunkan perniagaan yang berjaya, berpanjangan yang meningkatkan kualiti hidup. Sejak penubuhannya, Kumpulan DTGO telah menyumbang kira-kira 2% daripada pendapatannya kepada program sosial. Ia juga telah memenangi pelbagai anugerah berkenaan tadbir urus korporat yang baik, kelestarian dan inisiatif sosial. DTGO Group telah dianugerahkan anugerah ‘Syarikat Paling Beretika di Dunia’ oleh Institut Ethisphere berpangkalan di AS dari 2019 hingga 2023. Ia merupakan syarikat Thailand pertama yang diiktiraf untuk anugerah ini yang menjalankan kaji selidik Kuantitatif Etika (EQ) yang ketat.

Pengerusi Kumpulan Perniagaan – Kewangan & Pelaburan DTGO Corporation, Encik Hansa Susayan berkata, “Kumpulan DTGO telah membina portfolio perniagaan beretika dan bertanggungjawab sosial yang kukuh selama bertahun-tahun, sentiasa setia kepada etos jenama kami sebagai syarikat ‘perniagaan-sosial’. Singapura, sebagai pusat kewangan yang dipercayai, telah secara konsisten disenaraikan mempunyai tiga tadbir urus korporat terbaik di Asia oleh Persatuan Tadbir Urus Korporat Asia, yang selari dengan nilai-nilai jenama DTGO Group ketika ProsperCap memulakan bab pertumbuhan baru ini sambil mematuhi amalan tadbir urus korporat yang baik untuk menyampaikan nilai kepada semua pemangku kepentingan dan masyarakat kami berkhidmat.”

Dikeluarkan bagi pihak dan atas nama ProsperCap

August Consulting Tel: (65) 6733 8873
Janice Ong,
Dave Tan,
Joanna Tan, |

Mengenai Prosper Cap Corporation Limited

Prosper Cap Corporation Limited merancang untuk meluaskan kehadirannya sebagai pemilik dan pengurus di pasaran hospitaliti dan penginapan berkaitan global. Kumpulan kini memiliki portfolio 17 hotel terutamanya kelas atas dengan jumlah 3,383 kunci terletak di bandar-bandar serantau utama di United Kingdom, dengan dua aset hospitaliti terletak di Scotland dan selebihnya di England. Aset-aset hospitaliti dikendalikan oleh pengendali hotel terkemuka yang berpengalaman dengan portfolio hotel antarabangsa dan berjenama ganda dan dikendalikan di bawah perjanjian francais dengan jenama hotel antarabangsa terkenal, iaitu Hilton, IHG dan Marriott. Inisiatif strategik masa depan termasuk meluaskan portfolio dan meningkatkan pengalaman tetamu. Kumpulan komited kepada strategi pelaburan bernilai tambah jangka panjang yang memberi tumpuan kepada inovasi selaras dengan objektif kewangan dan sosialnya untuk operasi mampan.

Penafian ini telah dikaji semula oleh penaja syarikat, PrimePartners Corporate Finance Pte. Ltd. (penaja “Sponsor“). Ia tidak diperiksa atau diluluskan oleh Bursa Saham Singapura (Bursa “Exchange“) dan Bursa tidak bertanggungjawab terhadap kandungan penafian ini, termasuk ketepatan sebarang kenyataan atau pendapat yang dibuat, atau laporan yang terkandung dalam penafian ini.

Maklumat hubungan untuk Sponsor ialah Puan Foo Jien Jieng, 16 Collyer Quay, #10-00 Collyer Quay Centre, Singapura 049318, .

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.