Prospek S&P Futures Meningkat Sebelum Minit Mesyuarat FOMC dan Data PPI AS

Data PPI AS

Kontrak berjangka S&P 500 Disember (ESZ23) menunjukkan trend positif pagi ini, naik sebanyak 0.32% ketika para pelabur dengan sabar menantikan pengumuman minit mesyuarat dasar September Rizab Persekutuan dan bersedia untuk data Indeks Harga Pengeluar (PPI) AS yang penting.

Dalam sesi dagangan sebelumnya, Wall Street menyaksikan lonjakan bullish, dengan S&P 500 dan Nasdaq 100 mencapai tahap tertinggi 2-1/2 minggu, dan Dow mencapai tahap tertinggi 2 minggu. Truist Financial Corp (TFC) mencuri perhatian, melonjak lebih 6% dan menjadi peningkatan teratas pada S&P 500, berikutan laporan bahawa bank itu berbincang untuk menjual unit broker insuransnya kepada Stone Pont dengan anggaran AS$10 bilion. Hyatt Hotels Corporation (H) juga menonjol dengan keuntungan sekitar 6% selepas S&P Dow Jones Indices mengumumkan penyertaannya dalam Indeks S&P MidCap 400 untuk menggantikan National Instruments. Sementara itu, PepsiCo Inc (PEP) melaporkan jualan organik suku ketiga yang lebih baik daripada jangkaan dan menaikkan ramalan keuntungan tahunan buat kali ketiga tahun ini, mengakibatkan peningkatan lebih 1% dalam harga sahamnya. Sebaliknya, Juniper Networks Inc (JNPR) menyaksikan penurunan lebih 1% selepas penurunan taraf ke Neutral daripada Overweight oleh JPMorgan Chase.

Presiden Fed Atlanta Raphael Bostic menyatakan bahawa, pada pandangannya, tidak ada keperluan bagi bank pusat AS untuk terus menaikkan kadar faedah, dan beliau tidak menjangkakan resesi yang bakal tiba. Gabenor Fed Michelle Bowman, dalam ucapannya pada hari Rabu, mengakui kemajuan dalam memadam inflasi tetapi menekankan bahawa inflasi terus melebihi sasaran 2% FOMC. Beliau juga menunjukkan perbelanjaan domestik yang kukuh dan ketatnya pasaran buruh yang berterusan, menunjukkan bahawa kadar dasar mungkin perlu naik lebih lanjut dan kekal mengekang untuk selaras dengan sasaran inflasi FOMC.

Pasaran pada masa ini menilai peluang sebanyak 13.7% kenaikan kadar sebanyak 25 mata asas pada mesyuarat November dan kebarangkalian 25.3% kenaikan kadar sebanyak 25 mata asas pada mesyuarat dasar monetari Disember.

Selain itu, Perbendaharaan AS telah menyaksikan peningkatan permintaan disebabkan peningkatan ketegangan di Timur Tengah.

Hari ini, para pelabur akan mengawasi dengan teliti pengumuman minit mesyuarat September Rizab Persekutuan untuk memperoleh wawasan tentang sama ada pembuat dasar cenderung ke arah kenaikan kadar faedah lagi menjelang akhir tahun. Indeks Harga Pengeluar (PPI) AS juga menjadi tumpuan, dengan ahli ekonomi menjangkakan PPI September berada pada +0.3% bulan ke bulan dan +1.6% tahun ke tahun. Bacaan teras PPI dijangka +0.2% bulan ke bulan dan +2.3% tahun ke tahun.

Di samping itu, ucapan daripada Presiden Fed Atlanta Raphael Bostic dan Gabenor Fed Christopher Waller dijangkakan.

Di pasaran bon, hasil nota Perbendaharaan AS 10 tahun berada pada 4.562%, mewakili penurunan 1.96%.

Sementara itu, di pasaran kontrak berjangka Euro Stoxx 50, penurunan kecil 0.31% diperhatikan pagi ini. Berita korporat yang mengecewakan telah mengurangkan optimisme mengenai kadar faedah dan prospek rangsangan ekonomi China. Saham mewah mengalami hari yang sukar, dengan LVMH (MC.FP) jatuh lebih 6% walaupun mencatat peningkatan pendapatan suku ketiga sebanyak 9%, menunjukkan perlambatan pertumbuhan kerana perbelanjaan pasca-pandemik berkurangan. Syarikat mewah Perancis utama lain, Hermes Intl (RMS.FP) dan Kering (KER.FP), juga mengalami penurunan melebihi 2%. Dalam perkembangan berasingan, inflasi Jerman menyaksikan penurunan yang ketara pada September, selaras dengan anggaran awal dan mencapai tahap terendah sejak meletusnya perang di Ukraine. Novo Nordisk A/S (NOVOB.C.DX) menikmati keuntungan lebih 3% berikutan pengumumannya untuk menghentikan ujian Ozempic untuk merawat kegagalan buah pinggang pada pesakit kencing manis disebabkan hasil interim yang menjanjikan.

Data CPI Jerman bagi September juga dilaporkan, mencatatkan +0.3% bulan ke bulan dan +4.5% tahun ke tahun, selaras dengan jangkaan.

Pasaran saham Asia menunjukkan prestasi positif hari ini, dengan Indeks Komposit Shanghai China (SHCOMP) ditutup naik 0.12%, dan Indeks Nikkei 225 Saham Jepun (NIK) ditutup naik 0.60%. Indeks Komposit Shanghai dilaporkan naik disebabkan jangkaan langkah rangsangan baru oleh kerajaan China untuk mencapai sasaran pertumbuhan rasmi tahun ini. Di samping itu, jualan kenderaan penumpang di China meningkat 4.7% pada September tahun ke tahun, didorong oleh pembelian model diskaun dan baharu. Di Jepun, komen dovish daripada pegawai Persekutuan mendorong rally dalam saham berkaitan cip, mendorong Indeks Nikkei 225 ke tahap tertinggi 2 minggu.