Prospek Jangka Panjang Saham Tesla: Bolehkah Ia Mencapai $500 menjelang 2025?

Tesla Stock

Tesla (NASDAQ:TSLA) telah menjadi penjana kekayaan untuk pelabur yang percaya pada visi ketua pegawai eksekutifnya, Elon Musk, dan kisah menariknya. Dari harga IPO $17 pada tahun 2010, saham itu telah menjalani dua pemecahan saham, menghasilkan harga IPO yang diselaraskan sekitar $1.13 setiap saham. Pada masa ini didagangkan sekitar $260, Tesla telah memberi ganjaran kepada orang yang percaya pada peringkat awal dengan pulangan selepas IPO yang luar biasa.

Walau bagaimanapun, Tesla juga menjadi mimpi ngeri untuk penjual singkat yang bertaruh menentang syarikat itu, mengakibatkan kerugian yang besar. Walaupun kerugian ini, penjual singkat terus mempersoalkan penilaian Tesla, menganggapnya terlebih nilai. Tesla secara konsisten menjadi salah satu saham berskala besar AS yang paling disingkat.

Dominasi Tesla dalam Pasaran Kereta Elektrik

Dengan nilai pasaran yang mencapai puncak lebih $1.2 trilion pada November 2021 (kini sekitar $828 bilion), Tesla kekal sebagai kuasa dominan dalam industri kenderaan elektrik (EV). Nilai pasarannya hampir tiga kali ganda Toyota Motors (TM) dan melebihi jumlah nilai pasaran lima pengeluar kereta teratas. Tesla bukan sahaja menjadi perintis tetapi juga mempengaruhi industri EV melalui pemotongan harga agresif, mendorong pesaing untuk menurunkan harga EV mereka.

Walaupun Tesla telah memegang kedudukan kepimpinan industri EV untuk jangka masa yang agak lama, BYD (BYDDY) berasal dari China muncul sebagai cabaran berpotensi, setelah mengatasi Tesla dalam jumlah penghantaran keseluruhan, dengan kira-kira separuh daripadanya menjadi hibrid plug-in (PHEV).

Menilai Prospek Jangka Panjang Tesla

Meramalkan pergerakan jangka pendek Tesla mencabar kerana volatilitinya, sering didorong oleh sentimen dan bukan asas. Walau bagaimanapun, mari kita teroka ramalan jangka panjang dan menilai sama ada Tesla boleh mencapai $500 menjelang 2025.

Beberapa faktor akan membentuk prospek jangka panjang Tesla:

  • Laluan Penghantaran: Tesla mensasarkan kadar pertumbuhan tahunan terkompaun (CAGR) penghantaran jangka panjang sebanyak 50%. Untuk mencapai pertumbuhan ini mungkin memerlukan memperkenalkan model baru seperti Cybertruck dan platform kos rendah untuk merangsang jualan.
  • Margin dan Pemanduan Autonomi: Margin Tesla telah menurun disebabkan oleh pemotongan harga agresif. Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk percaya bahawa penilaian jangka panjang Tesla bergantung pada teknologi pemanduan autonomi. Syarikat itu mungkin mengimbangi hakisan margin dengan menjual teknologi autonomi dan berpotensi melesenkannya kepada pengeluar kereta lain.
  • Pembangunan Pemanduan Autonomi: Walaupun berjanji pemanduan sepenuhnya autonomi, teknologi Full Self-Driving (FSD) Tesla kekal sebagai kerja dalam kemajuan, jauh daripada menjadi sepenuhnya autonomi.

Bolehkah Tesla Mencapai $500 pada 2025?

Untuk mencapai $500 pada 2025, Tesla perlu menggandakan harga saham semasanya. Memandangkan sejarah pulangan yang mengagumkan, termasuk lonjakan 743% pada 2020, sasaran harga ini tidak kelihatan mustahil. Mencapai matlamat ini akan memerlukan memenuhi sasaran pertumbuhan penghantaran 50% dan membuat kemajuan dalam teknologi pemanduan autonomi.

Beberapa ramalan optimis pergi lebih jauh lagi. Ron Baron meramalkan Tesla boleh mencapai $1,500 pada 2030, sementara Cathie Wood menetapkan sasaran kes asas $2,000 untuk 2027. Malah, sasaran kes terburuk Cathie Wood adalah $1,400, dengan sasaran kes terbaik $2,500.

Tambahan pula, penganalisis Morgan Stanley Adam Jonas telah mencadangkan bahawa komputer super Dojo Tesla boleh menambah $600 bilion kepada nilai pasarannya.

Pandangan Elon Musk tentang penilaian Tesla telah berubah dari masa ke semasa, dengan tweet lampau menyebut saham itu “terlalu tinggi” dan kenyataan baru-baru ini mencadangkan nilai pasarannya boleh mengatasi gabungan Apple dan Saudi Aramco, kini sekitar $5 trilion.

Walaupun sasaran harga $500 pada 2025 tidak kelihatan mustahil, pelabur perlu kekal berwaspada, memandangkan risiko berpotensi seperti peningkatan persaingan dan hakisan margin dalam pasaran EV. Masa depan Tesla akan bergantung pada keupayaannya untuk melaksanakan rancangan pertumbuhan yang ambisius dan memajukan teknologi pemanduan autonominya.