PRISM BioLab menaikkan 1.5 bilion yen dalam pembiayaan siri C untuk maju teknologi dan program menumpukan interaksi protein-protein untuk mengembangkan teknologi dan program

(SeaPRwire) –   Eli Lilly and Company, Santec Holdings Corporation menyertai pusingan ini

TOKYO, Jan. 24, 2024TOKYO, Jan. 24, 2024PRISM BioLab, Co. Ltd. (“PRISM”), sebuah syarikat bioteknologi penemuan dan pembangunan terkemuka yang mereka bentuk penghambat kecil molekul interaksi protein-protein (PPI) sasaran, hari ini mengumumkan 1.5 billion yen ($10.3M) penaiktarafan dana. Dana akan digunakan untuk menambah baik platform kimia PepMetics® eksklusif PRISM, memperluaskan keupayaan biologi dan skrining, dan maju barisan produk dalaman penghambat PPI.

Apabila nombor sasaran yang boleh diubati semakin berkurangan, farmaseutikal secara beransur-ansur menumpukan perhatian kepada sasaran PPI. Disebabkan kekerapan penglibatan dalam penyakit dan jumlah PPI yang besar, mereka telah lama diiktiraf sebagai medan baharu bagi penemuan ubat tetapi kemajuan telah terhalang oleh kekurangan kimia yang boleh menangani sasaran PPI dengan berjaya. PRISM BioLab telah awal menyedari pentingnya PPI sebagai sasaran ubat dan telah menghabiskan lebih satu dasawarsa membangunkan rangkaian kimia PepMetics® eksklusif yang meniru struktur tiga dimensi heliks alfa dan lengkungan beta, struktur peptida yang biasa ditemui dalam antara muka interaksi PPI. Hari ini, kimia PepMetics® membolehkan penemuan dan pembangunan sistematik dan boleh diulang bagi ubat menarget PPI.

“Kami yakin bahawa kimia PepMetics® kami akan menjadi salah satu teknologi utama bagi medan sasaran PPI,” kata Dai Takehara, CEO PRISM BioLab. “Dana daripada pusingan pembiayaan ini akan digunakan untuk mengintegrasikan kimia PepMetics® kami, biologi dan keupayaan skrining, untuk maju barisan produk dalaman kami, dan untuk memberikan nilai yang lebih besar kepada rakan kongsi farmaseutikal sedia ada dan masa depan kami. Kami menyedari pentingnya perkongsian untuk kejayaan pendekatan baharu bagi penemuan ubat dan kami bersyukur dapat membina hubungan jangka panjang dengan Lilly, syarikat farmaseutikal terkemuka, ketika kami maju medan ini.”

Komentar daripada pelabur

Santec Holdings Corporation Naib Presiden Eksekutif & CTO Changho Chong Ph.D.

Kami yakin pendekatan yang menjanjikan dan unik PRISM BioLab untuk penemuan ubat akan membawa kepada ubat terapi yang memecahkan masalah yang sebelumnya tidak mungkin. Santec terlibat dalam pembangunan peranti pembedahan imej perubatan dan diagnosis awal menggunakan Fotonik. Kami percaya bahawa kemajuan teknologi ini, bersama-sama dengan teknik penemuan ubat yang inovatif, adalah penting untuk peningkatan kualiti hidup (QoL) yang menyeluruh bagi pesakit.

Mengenai PRISM BioLab

PRISM BioLab adalah syarikat bioteknologi penemuan dan pembangunan menggunakan teknologi PepMetics® eksklusif untuk menemui penghambat molekul kecil oral sasaran interaksi protein-protein (PPI) dan mentransformasikan kehidupan pesakit yang menderita kanser, autoimun, fibrosis dan penyakit lain. PepMetics® adalah kelas molekul kecil unik yang meniru struktur tiga dimensi heliks alfa dan lengkungan beta, struktur peptida yang biasa ditemui dalam interaksi antara sel PPI dan interaksi reseptor-ligan. Dengan menggabungkan kimia eksklusif, pengetahuan mengenai sasaran PPI dan reka bentuk yang disokong AI, teknologi PepMetics® boleh menghasilkan penghambat sasaran PPI yang mencabar. Teknologi ini menjanjikan untuk memperluaskan medan penemuan ubat dengan menukar PPI yang sebelumnya tidak boleh diubati menjadi sasaran yang boleh diubati dengan mudah dengan molekul kecil dan dengan menjana alternatif molekul kecil oral untuk biologik suntikan.

PRISM BioLab bekerjasama untuk sasaran PPI baharu dengan syarikat farmaseutikal global dan Jepun. PepMetics® menarget CBP/beta-catenin PPI dilesenkan kepada Eisai Co., Ltd.  dan Ohara Pharmaceuticals Co., Ltd. sedang dalam pembangunan klinikal untuk kanser dan penyakit hati.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.