Presiden Uzbekistan Memperluas Perkongsian dengan AIIB semasa Lawatan Penting

  • Program pelaburan tiga tahun telah ditandatangani.
  • Memorandum mengenai Uzbekistan menjadi tuan rumah Mesyuarat Tahunan AIIB yang ke-9 telah ditandatangani.

(SeaPRwire) –   BEIJING, 24 Januari 2024 — H.E. Shavkat Mirziyoyev, Presiden Republik Uzbekistan telah bertemu dengan Presiden Bank Pelaburan Infrastruktur Asia (AIIB) Jin Liqun di Ibu Pejabat AIIB di Beijing pada 24 Januari. Kedua-dua pemimpin telah mengadakan perjumpaan bilateral dan bersetuju untuk meningkatkan kerjasama dan perkongsian lebih lanjut.

Semasa perjumpaan itu, Presiden Mirziyoyev memuji AIIB kerana mencapai pertumbuhan pesat sejak operasinya dan memainkan peranan penting dalam komuniti pembangunan multilateral. Beliau mengakui kerajaan dan piawaian antarabangsa yang tinggi AIIB.

Presiden Jin berkata bahawa, “sebagai ahli pengasas, Uzbekistan telah menyumbang secara aktif kepada pembangunan AIIB sejak penubuhannya.” Beliau mengesahkan komitmen strategik AIIB untuk terus menyokong pertumbuhan Uzbekistan yang mampan.

Kedua-dua pemimpin memuji tahap penglibatan yang ditingkatkan yang dicapai dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Mereka mengkaji landskap pelaburan infrastruktur semasa dan membincangkan peluang untuk memperluaskan kerjasama lebih lanjut. Akibatnya, program pelaburan tiga tahun telah dipersetujui dan ditandatangani, dengan matlamat untuk terus menyokong pembangunan Uzbekistan dalam pelbagai sektor di seluruh negara. Setakat ini, Bank telah meluluskan 14 projek di Uzbekistan bernilai USD3.1 bilion, menjadikannya portfolio ketujuh terbesar mengikut ahli.

Pada tahun 2023, AIIB mengumumkan bahawa ia akan menganjurkan Mesyuarat Tahunannya pada tahun 2024 di Samarkand, Uzbekistan, pada 25-26 Sep, menandakan kali pertama AIIB akan menganjurkan acara utamanya di Asia Tengah. Semasa lawatan delegasi ke AIIB, memorandum untuk menjadi tuan rumah Mesyuarat Tahunan 2024 telah ditandatangani secara rasmi antara AIIB dan kerajaan Uzbekistan.

Mengenai AIIB

AIIB adalah bank pembangunan pelbagai hala yang misinya adalah pembiayaan Infrastruktur Untuk Masa Depan – infrastruktur dengan kemampanan sebagai terasnya. Kami memulakan operasi di Beijing pada Januari 2016 dan sejak itu berkembang kepada 109 ahli yang diluluskan di seluruh dunia. Kami dibiayai sebanyak USD100 bilion dan berkadar AAA oleh agensi penarafan kredit antarabangsa utama. Dengan bekerjasama dengan rakan kongsi, AIIB memenuhi keperluan pelanggan dengan melonggarkan modal baru dan melabur dalam infrastruktur yang hijau, dibantu teknologi dan menggalakkan sambungan serantau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.