Platform iMALTM Azentio Software kuasa transformasi digital Kurdistan International Islamic Bank

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 25 Januari 2024 — Kurdistan International Islamic Bank for Investment and Development (“KIB”), sebuah institusi kewangan Islam terkemuka di Iraq, telah memulakan perjalanan transformasi digital dengan penggunaan , platform perbankan Islam terkemuka daripada , sebuah syarikat teknologi berpangkalan di Singapura yang dimiliki oleh dana-dana yang dinasihati oleh Apax Partners.

Pelaksanaan iMALTM akan membolehkan asas digital yang kukuh bagi KIB untuk mencapai strategi pertumbuhannya di Iraq dan rantau ini, dengan menyediakan perkhidmatan berkualiti tinggi dan pengalaman serba boleh kepada pelanggannya.

iMALTM menawarkan pematuhan penuh dengan piawaian Syariah dan perakaunan kewangan AAOIFI. Versi terkini penyelesaian ini akan membantu KIB menangani semua aspek kewangan Islam, pelaburan, deposit, perbendaharaan dan pasaran modal, dan akan melengkapkan bank untuk melancarkan produk-produk Syariah baru dan inovatif pada kadar yang dipercepatkan. Versi ini juga menampilkan piawaian keselamatan dan enkripsi lanjut untuk melindungi terhadap serangan pencurian elektronik yang sangat mahir.

Untuk penyelesaian yang lebih menyeluruh, Azentio’s akan disambungkan dengan iMALTM. Ia akan membantu KIB memantau kewangan secara cekap, memerangi jenayah kewangan dan kemungkinan insiden pencucian wang mengikut keperluan peraturan dan pematuhan antarabangsa. Ia termasuk KYC, penyaringan sanksi, keupayaan penarafan risiko menyeluruh dan pengurusan kes yang menyeluruh dengan alat analitikal dan penyiasatan untuk meningkatkan kecekapan operasi dan membantu mengesan dan melaporkan transaksi mencurigakan.

Sheikh Salar Hakim, Pengerusi Lembaga Pengarah KIB, berkata, “Kami memilih Azentio berdasarkan pengalamannya dalam membangunkan dan melaksanakan penyelesaian perbankan Islam di institusi kewangan terkemuka di seluruh dunia. Dengan disokong oleh iMALTM Azentio, kami berazam untuk maju dengan rancangan kami ke arah transformasi digital yang akan memastikan perkhidmatan pelanggan yang cekap di Iraq dan luar negara, dan yang akan meningkatkan daya saing kami secara eksponen.”

Krish Narayanaswami, Pengurus Besar – Perkhidmatan Kewangan, Bank dan Insurans, Azentio, berkata, “Kami gembira untuk bekerjasama dengan KIB untuk membolehkannya mengembangkan operasinya dengan mudah dan melancarkan penyelesaian inovatif yang menggalakkan pertumbuhan dan meningkatkan pengalaman pelanggan. Dengan portfolio yang kaya ciri-cirinya, iMALTM akan membantu KIB untuk menangani tuntutan ketat transformasi digital. Versi baharu ini datang dengan ciri dan fungsi luar biasa yang penting untuk beroperasi mengikut peraturan Syariah Islam. Semua ini akan membolehkan KIB untuk meningkatkan kecekapan operasinya di seluruh jabatan, bahagian dan cawangan, seraya memberikan fleksibiliti untuk meluaskan perniagaan dan asas pelanggannya.”

Tentang Azentio Software

Azentio menyediakan produk perisian penting di seluruh Asia Pasifik, Timur Tengah, Afrika dan India kepada bank, pembekal perkhidmatan kewangan, dan penanggung insurans. Ia juga menyediakan penyelesaian ERP kepada perniagaan pertengahan pasaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.