PharmAbcine Mengumumkan Pesakit Pertama Diberi Dos Dalam Ujian Klinikal Fasa 1a/b PMC-309 Dalam Kombinasi dengan KEYTRUDA® (pembrolizumab) Kepada Pesakit dengan Tumor Pepejal Lanjutan atau Metastatik

  • Pengenalan fasa klinikal 1a/b ujian MTD, RP2D, keselamatan dan kebolehtoleranan PMC-309 monoterapi dan kombinasi rawatan dengan KEYTRUDA®
  • Ujian klinikal bertujuan untuk mendaftar jumlah keseluruhan 67 pesakit di merata empat institusi di Australia

(SeaPRwire) –   DAEJEON, Korea Selatan, 24 Januari 2024 — PharmAbcine Inc. (KOSDAQ: 208340ks), syarikat bioteknologi klinikal tahap menumpukan pada antibodi terapeutik berikutnya, mengumumkan hari ini permulaan dos pesakit dalam ujian klinikal Fasa 1a/b PMC-309 pada pesakit dengan tumor pejal termaju atau metastatik.

PMC-309 adalah antibodi monoklonal IgG1 dengan ikatan khusus kepada VISTA dalam sel-sel imunosupresif, menunjukkan keafiniti ikatan yang cemerlang di pelbagai keadaan pH dalam mikropersekitaran tumor (TME). Dengan menghambat VISTA, PMC-309 membawa mekanisme tindakan yang berbeza menyumbang kepada kesan anti-kanser melalui aktivasi sel-sel T, aktivasi monosit, dan proliferasi makrofag M1.

Ujian klinikal terbuka ini terdiri daripada dua fasa, Fasa 1a dan Fasa 1b. Fasa 1a melibatkan PMC-309 monoterapi dan rawatan kombinasi dengan KEYTRUDA® (pembrolizumab), menentukan dos maksimum yang ditoleransi (MTD) dan dos Fasa 2 yang disyorkan (RP2D). Dalam Fasa 1b, keselamatan dan kebolehtoleranan PMC-309 monoterapi dan rawatan kombinasi dengan KEYTRUDA® pada RP2D akan dinilai. Ujian klinikal ini, merentasi empat institusi di Australia, bertujuan untuk mendaftar jumlah keseluruhan 67 pesakit.

Dr. Jin-San Yoo, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif PharmAbcine, berkata, “Ujian klinikal ini bertujuan untuk menilai keselamatan manusia PMC-309 dan menjelajahi potensi kedua-dua monoterapi dan rawatan kombinasi dengan KEYTRUDA®. Kami komited untuk membangunkan pilihan terapi baharu untuk pesakit kanser yang menghadapi keperluan tinggi yang belum dipenuhi, menekankan dedikasi kami untuk memacu rawatan onkologi.”

Untuk maklumat lanjut mengenai ujian klinikal ini, sila lawati , pengenal pasti .

KEYTRUDA® ialah tanda dagangan berdaftar Merck Sharp & Dohme LLC, anak syarikat Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, Amerika Syarikat.

Mengenai PharmAbcine Inc.

PharmAbcine ialah syarikat awam tahap klinikal membangunkan terapi IgG berasaskan generasi seterusnya untuk merawat kanser, penyakit mata neovaskular, dan keperluan vaskular berkaitan yang belum dipenuhi.

Pipa utama Syarikat termasuk aset klinikal olinvacimab, PMC-403, dan PMC-309.

Olinvacimab, aset utama Syarikat, sedang menjalani ujian Fasa 2 dalam kombinasi dengan pembrolizumab MSD untuk pesakit mTNBC di Australia. Syarikat memasuki kajian Fasa 2 untuk mengesahkan semula keputusan memberangsangkan daripada ujian fasa 1b olinvacimab-pembrolizumab, menghasilkan kadar ORR 50%, DCR 67%, dan profil keselamatan bersih.

PMC-403 ialah antibodi TIE2-mengaktifkan baharu yang stabilkan pembekuan lemah kacau-bilau pembekuan patologi dan boleh digunakan untuk penyakit mata vaskular, termasuk AMD lembap (Dejenerasi Makula Berhubung Umur). PMC-403 kini sedang menjalani ujian Fasa 1 untuk pesakit AMD neovaskular di Korea. PMC-403 juga sedang dieksplorasi untuk meluaskan ke bidang terapeutik lebih luas berkaitan dengan pembekuan patologi termasuk penyakit jarang berkaitan pembekuan dan penyakit buah pinggang kronik.

PMC-309, anti-VISTA-menentang IgG baharu dalam semua keadaan pH, ialah pengawal titik pemeriksaan imun yang menyasarkan sel MDSC (sel-sel penindas berhasilkan mieloid) dan makrofag M2 yang memainkan peranan penting dalam mengekalkan TME (Mikropersekitaran Tumor) yang menindas.

PMC-005, ialah anti-EGFRviii IgG yang hanya terikat kepada EGFRviii diekspres pada sel-sel kanser dan boleh digunakan untuk pelbagai modaliti termasuk CAR-T, CAR-NK, CAR-Makrofag, pengikat sel-T/NK, dan Radioimunoterapi.

Untuk maklumat tambahan mengenai PharmAbcine, sila lawati atau ikuti di dan .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.