Phanes Therapeutics, Inc. Mengumumkan Kerjasama Ujian Klinikal dan Perjanjian Pembekalan dengan Merck untuk Menilai PT886 dalam Gabungan dengan KEYTRUDA® (pembrolizumab)

  • PT886 ialah antibodi dwispesifik pertama dalam kelas Phanes yang menyasar claudin 18.2 dan CD47; KEYTRUDA® (pembrolizumab) ialah anti-PD-1 Merck
  • Kerjasama kajian klinikal akan memberi tumpuan menilai PT886 dalam gabungan dengan KEYTRUDA® untuk rawatan kanser adenokarsinoma perut atau persambungan gastroesofagus yang positif claudin 18.2
  • PT886 juga sedang dikaji untuk rawatan kanser pankreas

SAN DIEGO, 16 Oktober 2023 — Phanes Therapeutics, Inc. (Phanes), syarikat biotek klinikal yang memberi tumpuan kepada penemuan ubat dan pembangunan inovatif dalam onkologi, mengumumkan hari ini bahawa ia telah menandatangani perjanjian kerjasama klinikal dengan Merck (dikenali sebagai MSD di luar Amerika Syarikat dan Kanada) untuk mengkaji PT886, antibodi dwispesifik pertama dalam kelasnya yang menyasar claudin 18.2 dan CD47, dalam gabungan dengan terapi anti-PD-1 Merck, KEYTRUDA® (pembrolizumab), bagi pesakit dengan adenokarsinoma perut atau persambungan gastroesofagus (GEJ) yang positif claudin 18.2. PT886 dihimpunkan menggunakan platform antibodi dwispesifik PACbodyTM dan SPECpairTM Phanes dan telah diberi penetapan ubat yatim untuk rawatan kanser pankreas oleh FDA tahun lepas.


(PRNewsfoto/Phanes Therapeutics)

Phanes kini sedang merekrut pesakit dalam kajian Fasa I berpusat pelbagai di Amerika Syarikat menilai keselamatan, tolerabiliti, farmakokinetik, farmakodinamik dan keberkesanan awal PT886 bagi pesakit dengan kanser perut, GEJ atau pankreas yang telah berlanjut atau tidak responsif kepada semua rawatan piawai atau di mana rawatan piawai telah terbukti tidak berkesan, tidak dapat diterima atau dianggap tidak sesuai (NCT05482893). Fasa seterusnya kajian Phanes menyiasat potensi terapeutik PT886 sebagai terapi gabungan dalam kanser perut, GEJ dan pankreas. Kerjasama klinikal dengan Merck akan menilai PT886 dalam gabungan dengan KEYTRUDA® (pembrolizumab) bagi pesakit dengan adenokarsinoma perut atau GEJ yang positif claudin 18.2 dengan atau tanpa kemoterapi.

“Phanes sangat gembira bekerjasama dengan Merck dalam pendekatan baharu ini untuk merawat pesakit dengan kanser perut atau gastroesofagus,” kata Dr. Ming Wang, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Phanes. “Claudin 18.2 ialah sasaran yang telah disahkan secara klinikal dan berlebihan dalam jenis tumor GI ini. Kami percaya mekanisme PT886 dan pembrolizumab adalah komplemen dan gabungan mempunyai potensi untuk meningkatkan hasil bagi pesakit. Kerjasama ini menandakan lagi satu tonggak bagi Phanes dalam memenuhi visi kami untuk membangunkan pendekatan baharu untuk merawat kanser.”

KEYTRUDA® ialah tanda dagangan berdaftar Merck Sharp & Dohme LLC, anak syarikat Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, Amerika Syarikat.

MENGENAI PT886

PT886 ialah antibodi dwispesifik pertama dalam kelasnya yang menyasar claudin 18.2 dan CD47. Ia dibina menggunakan platform antibodi dwispesifik PACbodyTM dan SPECpairTM Phanes dan telah diberi penetapan ubat yatim untuk rawatan kanser pankreas. PT886 dijangka akan membunuh sel tumor secara terus melalui aktiviti ADCP makrofaj dan aktiviti ADCC sel NK, dan dengan menyasar kedua-dua claudin 18.2 dan CD47 yang diekspres pada permukaan sel tumor, ia boleh memperluas spektrum pembunuhan tumor. Selain itu, PT886 dijangka akan mengaktifkan penyajian neoantigen tumor dengan menyalurkan sel tumor ke sel-sel penyaji antigen penghadaman fagositik (APC) dan merangsang sistem imun adaptif dengan secara tidak langsung mengaktifkan pembunuhan sel T terhadap sel tumor yang mengekspres claudin 18.2 melalui pengenalan neoantigen tumor. Lengan anti-CD47 PT886 berbeza dan telah menunjukkan pengikatan minimum kepada sel darah merah manusia sementara mengekalkan aktiviti pengikatan yang kuat kepada CD47 pada sel tumor, dengan itu meningkatkan nisbah faedah/risiko berbanding molekul CD47 lain.

MENGENAI PHANES THERAPEUTICS

Phanes Therapeutics, Inc. ialah syarikat biotek dalam fasa klinikal yang memberi tumpuan kepada penemuan ubat dan pembangunan inovatif dalam onkologi. Kini, ia mempunyai tiga aset dalam fasa klinikal termasuk program antibodi monoklonal (mAb) terbaik dalam kelasnya, PT199, dan dua program antibodi dwispesifik pertama dalam kelasnya, PT886 dan PT217.

Untuk maklumat lanjut mengenai Phanes Therapeutics, sila lawati www.phanesthera.com

Untuk pertanyaan pembangunan perniagaan atau media, sila hubungi bd@phanestx.com atau media@phanestx.com masing-masing.

SUMBER Phanes Therapeutics