Pertumbuhan Prestasi Zoomlion Meningkat Secara Mendadak Berkat Ekspansi Global yang Pesat dengan Kenaikan Laba Bersih Melebihi 40% Berbanding Tahun Sebelumnya

(SeaPRwire) –   CHANGSHA, China, Jan. 29, 2024 — Zoomlion Heavy Industry Science & Technology Co., Ltd. (“Zoomlion”, 1157.HK), sebuah pembuat mesin pembinaan dan peralatan yang terkemuka di China, baru-baru ini mengeluarkan ramalan prestasi, meramalkan keuntungan bersih yang boleh dikaitkan kepada pemegang saham syarikat tersenarai pada tahun 2023 akan berada antara 3.38 bilion hingga 3.62 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 46.57% hingga 56.98%. Keputusan ini adalah kerana keputusan yang menakjubkan dalam penembusan pasaran antarabangsa dan pertumbuhan pesat dalam segmen perniagaan baharu, disertai dengan kos dalaman yang berkurangan dan kecekapan yang ditingkatkan.

Pertumbuhan perniagaan antarabangsa yang berterusan adalah salah satu sebab utama di sebalik pertumbuhan keuntungan bersih Zoomlion pada suku keempat dan seluruh tahun melebihi jangkaan. Berdasarkan laporan suku ketiga syarikat, pendapatan perniagaan antarabangsa adalah 13.03 bilion yuan dari Januari hingga September tahun lalu, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 100.5%, dengan perniagaan antarabangsa menyumbang 36.7%. Pada suku ketiga, hasil antarabangsa berjumlah 4.66 bilion yuan, meningkatkan nisbah jumlah hasil kepada 40%, peningkatan sebanyak 5% dari suku pertama 2023.

Syarikat beroperasi di lebih 138 negara, dengan 350+ cawangan dan 3,000 pekerja antarabangsa, membentuk lebih 90% tenaganya. Rancangan masa depan bertujuan agar perniagaan antarabangsa menyumbang lebih 50%. Eksport utama, seperti kren pembinaan dan mesin pemindahan tanah, menonjol di negara-negara Inisiatif Jalur dan Landasan. Dengan menggunakan sistem perniagaan terus, syarikat meramalkan pengukuhan liputan pasaran dan penembusan produk. Bandar Industri Pintar Zoomlion yang akan datang dijangka meningkatkan kecekapan pengeluaran dan kualiti produk melalui teknologi maju dan aplikasi digital. Ramalan prestasi syarikat menekankan peningkatan operasi melalui transformasi menyeluruh, aplikasi digital, dan langkah pengurangan kos.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Zoomlion telah mempercepatkan transformasi model perniagaan antarabangsa melalui konsep kampung global dan penggayaan, mencapai kemajuan ketara dalam produk dan pasaran utama. Menjelang 2023, ia mendakwa bahagian pasaran tertinggi dalam sektor kren kejuruteraan di Timur Tengah dan kawasan berbahasa Rusia. Zoomlion juga menetapkan rekod eksport untuk kren tonaj terbesar dari China ke Amerika Selatan dan Filipina.

Pencapaian penting adalah , menandakan permulaan yang kukuh kepada pembangunan antarabangsa 2024nya. Mesyuarat Tahunan Syarikat Kren Kejuruteraan Zoomlion yang berikutnya pada Januari 15-16 menarik lebih 150 pelanggan antarabangsa, menghasilkan pesanan melebihi 1 bilion yuan. Selanjutnya, pada Januari 18, Zoomlion memperoleh pesanan tahunan berniat sebanyak 165 juta yuan untuk kren menara di acara promosi di Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.