Pertumbuhan jenama melambat mendapati Laporan Jenama Global Terbaik Interbrand 2023

  • Jumlah nilai jadual meningkat sebanyak 5.7% tahun ini berbanding pertumbuhan 16% dalam nilai tahun lepas
  • Interbrand menyatakan kekurangan minda pertumbuhan, kepimpinan jenama yang konservatif dan ramalan yang tidak pasti di sebalik perlambatan
  • Syarikat-syarikat yang beroperasi merentasi beberapa sektor terus mendominasi bahagian atas jadual – membentuk 50% daripada jumlah nilai. Data menunjukkan tumpuan yang lebih kuat terhadap jenama membolehkan syarikat-syarikat ini untuk melonggarkan pertumbuhan yang pesat berbanding persaingan
  • Airbnb (#46) peningkatan terpantas dalam nilai (+21.8%) walaupun hanya memasuki jadual tahun lepas 
  • Apple kekal jenama #1 untuk tahun ke-11 berturut-turut. Ia merupakan jenama pertama yang meningkat melebihi setengah trilion USD dalam nilai jenama
  • Sektor yang berprestasi terbaik ialah automotif dan mewah dengan nilai sektor meningkat 9% dan 6.5% masing-masing. BMW (#10) memasuki 10 teratas untuk kali pertama, dengan Porsche (#47) Hyundai (#32) dan Ferrari (#70) juga berprestasi dengan baik
  • Peningkatan nilai jenama tertinggi 10 teratas ialah Microsoft (+14%)
  • Zara (#43) dan Sephora (#97) dua bintang runcit jadual dengan nilai jenama meningkat 10% dan 15% masing-masing

(SeaPRwire) –   NEW YORK, Nov. 21, 2023 —  telah melancarkan penarafan Jenama Global Terbaik 2023, mendedahkan banyak daripada 100 jenama teratas di dunia kini berada dalam keadaan kestagnasian. Kadar pertumbuhan dalam jumlah keseluruhan nilai jenama jadual melambat secara mendadak selepas peningkatan yang signifikan tahun lepas – meningkat 5.7% tahun ini berbanding peningkatan 16% tahun lepas, menjadikan jumlah nilai keseluruhan jenama $3.3 trillion ($3.1 trillion pada 2022).  

Interbrand menyatakan kekurangan minda pertumbuhan, kepimpinan jenama yang lemah dan ramalan yang buruk di sebalik perlambatan. Ini mengikuti trend jangka panjang di mana jenama yang beroperasi secara eksklusif dalam satu sektor, mengambil pendekatan beransur-ansur, mengalami pertumbuhan nilai jenama yang lebih perlahan.

Interbrand’s Best Global Brands 2023


Interbrand’s Best Global Brands 2023

Gonzalo Brujó, Ketua Eksekutif Global Interbrand, berkata: “Selepas beberapa tahun pertumbuhan jenama yang kuat, kami telah memasuki tempoh kestagnasian, dengan jadual tahun ini menunjukkan pertumbuhan sederhana dalam jumlah keseluruhan nilai jenama.

“Perniagaan yang menyaksikan peningkatan nilai jenama, termasuk Airbnb (#46), LEGO (#59) dan Nike (#9) telah melangkaui norma kategori yang ditetapkan dan memainkan peranan yang lebih signifikan dan bermakna dalam masyarakat dan kehidupan pengguna.

“Ketika kami terus menavigasi cabaran ekonomi dan alam sekitar, terdapat keperluan untuk kes kes kes perniagaan yang dipertingkat dan pengurusan jenama yang lebih baik untuk menggerakkan pelaburan masa depan dan mengekalkan pertumbuhan, dalam sektor tradisional dan yang lain. Mereka yang berjaya memanfaatkan jenama mereka ke dalam kolam pengguna baharu akan memetik ganjaran pertumbuhan jenama yang kuat.”

Lebih daripada dua dekad analisis menunjukkan syarikat-syarikat yang menangani lebih pelbagai keperluan pelanggan, sering merentasi sektor, terus mendominasi bahagian atas jadual – membentuk hampir 50% daripada jumlah nilai. Berdasarkan data, syarikat-syarikat ini yang beroperasi merentasi beberapa bidang yang berbeza adalah lebih stabil[1], mencapai pertumbuhan pendapatan tertinggi[2], lebih beruntung[3], dan mendapat manfaat daripada pertumbuhan nilai jenama yang lebih besar[4]. Bagi syarikat-syarikat ini, tumpuan terhadap jenama berbanding produk memainkan peranan yang lebih besar dalam memandu pilihan (+12% berbanding purata), yang bermakna mereka mampu menangani lebih banyak keperluan pelanggan, di dalam dan merentasi kategori.

Manfredi Ricca, Ketua Strategi Global, Interbrand berkata: “Jenama seperti Apple kini tidak boleh dianggap sebagai sektor. Ia bersaing merentasi Arena yang berbeza, membantu pelanggannya Berhubung (telefon pintar iPhone), tetapi juga Berjaya (jam tangan Apple terbaru diposisikan sebagai peranti kesihatan), Dana (akaun simpanan barunya menarik hampir $1 billion deposit dalam empat hari pertama), dan banyak lagi. Pergerakan Apple merentasi Arena telah membolehkannya memegang tempat teratas BGB untuk tahun ke-11, telah mengatasi Coca Cola pada 2013.”

[1] Pertumbuhan purata pendapatan tahunan kompaun +81.5% berbanding purata
[2] Pertumbuhan pendapatan anggaran +43.8% berbanding purata
[3] Pertumbuhan anggaran EBIT +33.7% berbanding purata
[4] Pertumbuhan nilai jenama +4.8pp berbanding purata

Kathleen Hall, Ketua Pegawai Jenama Utama, Microsoft, berkata: “Kami berbesar hati diiktiraf untuk terus tumbuh kuat dalam penarafan Jenama Global Terbaik tahun ini. Gabungan persepsi jenama dan prestasi kewangan adalah petunjuk yang baik tentang kesihatan dan kepentingan jenama dan satu yang kami hargai sangat. Dengan pengambilalihan Activision Blizzard, kedudukan kepimpinan yang menonjol dalam AI, dan komitmen berterusan kami untuk memberi kesan positif kepada masyarakat, kami berazam untuk menjadi jenama yang orang boleh percayai dan membina masa depan yang bertanggungjawab.”

Temuan utama lain

Peningkatan teratas

Airbnb merupakan jenama peningkatan tahun ini dengan nilainya meningkat +21.8%. Ia juga melompat 8 tempat dalam jadual (dari #54 ke #46) walaupun hanya memasuki penarafan tahun lepas. Peningkatan nilai jenama yang signifikan adalah sebahagiannya disebabkan pelaburannya yang kuat dalam jenama dan gambaran kewangan yang kukuh – pendapatan meningkat 40% pada 2022 berbanding 2021 dan dijangka meningkat lagi 13% pada 2023 berbanding 2022.

Sektor automotif dan mewah menyaksikan pertumbuhan terkuat

Nilai jenama sektor automotif meningkat sebanyak 9% pada 2023, dengan BMW (#10) memasuki 10 teratas untuk kali pertama (#10). Porsche (#47) Hyundai (#32) dan Ferrari (#70) semuanya mencapai kadar pertumbuhan dua digit dan dianggap tiga daripada lima jenama peningkatan terpantas.

Tesla mengekalkan kedudukannya dalam jadual tahun ini (#12), tetapi kadar pertumbuhannya merupakan yang paling perlahan di kalangan jenama automotif dengan nilai jenamanya meningkat 4.0% berbanding BMW dan Mercedes yang meningkat 10.4% dan 9.5% masing-masing.

Mewah sekali lagi merupakan sektor berprestasi tertinggi dengan nilai jenamanya meningkat 6.5% tahun ini. Ini disebabkan oleh ketahanan jenama mewah dan kemampuannya melangkaui kategori untuk mencipta pengalaman mewah seperti restoran, hotel dan pop-up runcit.

Hermès (#23) dan Dior (#76) adalah dua peningkatan jenama mewah terbesar dengan pertumbuhan nilai jenama masing-masing 10.2% dan 8.4% tahun ini.

Untuk penarafan 100 Teratas lengkap dan laporan dengan trend industri dan kaedah lengkap, lawati 

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:
Jess Alexander:
 
+44 7795 533229

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)