PERTEMUAN BATU BATERI SEJARAH DI ZANZIBAR PADA 24/25 APRIL 2024

(SeaPRwire) –   ZANZIBAR, Tanzania, 25 Januari 2024 — Semakin dunia berhadapan dengan kesan ekstrem perubahan iklim, syarikat terkemuka, pelabur, agensi kerajaan, dan NGO memberi fokus kepada pengurangan karbon, kelestarian, dan mencipta impak yang besar. Satu puncak bateri mineral transformasi akan diadakan di Zanzibar, Republik Bersatu Tanzania, pada 24 Aprilth dan 25th, 2024. (the “Puncak”) akan maju ekonomi hijau global, menangani perubahan iklim, dan membenarkan syarikat terpilih bertemu permintaan yang semakin meningkat untuk mineral bateri utama. Puncak ini dianjurkan oleh , , dan , bekerjasama dengan .

Trend elektrifikasi bateri seluruh dunia telah meningkatkan permintaan untuk mineral bateri utama secara signifikan. Kajian terkini yang dijalankan oleh institusi Afrika Timur dan antarabangsa menunjukkan bahawa Republik Demokratik Congo, Tanzania, Burundi, dan Zambia sahaja mewakili peratusan yang signifikan daripada jumlah simpanan global mineral bateri utama, termasuk (1) kobalt – 60%, (2) nikel – 40%, (3) litium – 35%, dan (4) grafit – 45%. Puncak Mineral Bateri Afrika Timur Pertama menawarkan peluang tanpa sebelumnya bagi syarikat dan pelabur terkemuka untuk menyertai pembangunan dan perindustrian setiap sektor rantai bekalan bateri EV di kawasan Komuniti Afrika Timur. Pembangunan dan perindustrian ini akan meningkatkan ketangguhan rantai bekalan mineral bateri secara global dengan menambah bilangan negara yang terlibat. Syarikat juga akan mempunyai peluang tanpa sebelumnya untuk memperkukuhkan rantai bekalan mineral bateri mereka sendiri dan mencapai keselamatan rantai bekalan.

Sekretariat Komuniti Afrika Timur telah menjadikan pembangunan industri ekstraktif dan penambahan nilai mineral sebagai rantai nilai strategik, untuk memudahkan transformasi sosioekonomi di rantau ini. Kawasan Komuniti Afrika Timur merancang untuk mentransformasikan dirinya menjadi rantau pendapatan sederhana bawah yang stabil dan kompetitif menjelang 2030 melalui penggunaan sumber asli secara lestari, pembangunan ekonomi hijau, dan melalui aktiviti penyesuaian dan mitigasi perubahan iklim. Untuk maklumat tambahan mengenai Puncak, peluang penajaan dan pakej pameran, dan peluang lain berkaitan dengan Puncak, sila emel InvestBank di .

Tentang InvestBank Corp.

ialah bank pelaburan global terkemuka dan nama yang dipercayai dan dihormati dalam industri perbankan pelaburan global. InvestBank menawarkan pelbagai pakej perundingan dan pasaran modal kepada pelanggan di seluruh dunia. InvestBank telah menubuhkan dirinya sebagai pemimpin global ESG yang komited. Matlamat dan prinsip ESG InvestBank direka untuk mencipta impak global, perubahan transformasi, dan masa depan yang lebih lestari.

Tentang Komuniti Afrika Timur

(“EAC”) ialah pertubuhan antara kerajaan serantau yang terdiri daripada tujuh negara ahli: Republik Burundi, Republik Demokratik Congo, Republik Kenya, Republik Rwanda, Republik South Sudan, Republik Uganda, dan Republik Bersatu Tanzania. EAC merangkumi kira-kira 283.7 juta penduduk, di mana lebih 30% merupakan penduduk bandar. Dengan keluasan tanah 4.8 juta kilometer persegi dan keluaran dalam negara kasar gabungan sebanyak USD 305.3 bilion, rantau ini mempunyai kepentingan strategik dan geopolitik yang besar. EAC beribu pejabat di Arusha, Tanzania.

Tentang Inisiatif Bateri Afrika

ialah bahagian Yayasan Pembangunan Tenaga, Iklim dan Alam Sekitar yang didaftarkan di Zanzibar, Republik Bersatu Tanzania. Inisiatif ini melibatkan entiti kerajaan, sektor awam dan swasta dengan tumpuan kepada sektor perindustrian, akademik, dan pertubuhan bukan kerajaan di Afrika dan Eropah. Inisiatif Bateri Afrika bertujuan untuk memastikan penambahan nilai daripada deposit mineral kritikal dan unsur tanah jarang yang besar di Afrika. Penambahan nilai ini akan menjamin pekerjaan untuk belia di Afrika dan akan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara-negara Afrika.

Tentang Republik Bersatu Tanzania – Kementerian Perlombongan

Republik Bersatu Tanzania bangga menjadi negara tuan rumah Puncak Mineral Bateri Afrika Timur Pertama. telah menyelaraskan pasukan yang bekerja rapat dengan jawatankuasa Komuniti Afrika Timur untuk menyelaraskan Puncak. Kementerian Perlombongan ialah institusi kerajaan terkemuka yang mengurus sumber mineral Tanzania untuk sumbangan kepada ekonomi negara dan kesejahteraan rakyat Tanzania. kementerian mengurus sumber mineral negara secara cekap dan berkesan melalui dasar dan rangka kerja undang-undang yang kukuh untuk faedah semua rakyat Tanzania.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.