Pertandingan Keusahawanan “Her Power” APEC Women Connect Pengumuman Pemenang 2023, Merayakan Pemberdayaan Wanita

(SeaPRwire) –   BEIJING, Feb. 1, 2024 — Pertandingan Keusahawanan “Her Power” Tahunan APEC Women Connect berakhir dengan jayanya pada 19 Januari 2024, menutup musim empat bulan yang berjaya membina dan memberdayakan sekumpulan baru lebih 1,300 calon usahawan dan pengaruh wanita yang mewakili pelbagai saiz platform dari nano hingga mega.

The 4th APEC Women Connect "Her Power" Entrepreneurship Competition Announces 2023 Winners
The 4th APEC Women Connect “Her Power” Entrepreneurship Competition Announces 2023 Winners

 

 
The 4th APEC Women Connect Her Power Entrepreneurship Competition Announces 2023 Winners, Celebrates Women Empowerment

Dihoskan oleh syarikat perdagangan lintas sempadan , platform perdagangan sosial , dan organisasi pemberdayaan wanita  dan APEC Women Connect, Pertandingan Keusahawanan “Her Power” menjemput peniaga wanita untuk mempamerkan kemampuan perdagangan sosial mereka melalui cabaran persaingan yang memberi tumpuan kepada peningkatan jualan produk dan kesedaran sosial mereka. Peserta juga mempelajari aspek-aspek perdagangan sosial (seperti pemasaran media sosial) melalui sesi pembelajaran dalam talian eksklusif bersama mentor utama dari organisasi rakan kongsi. Peserta pertandingan tahun ini berasal dari negara termasuk (tetapi tidak terhad kepada) AS, Puerto Rico, Nigeria, India, China, Kanada, Australia, Sepanyol, Thailand, Indonesia, Korea Selatan, Vietnam dan UK.

Pertandingan berakhir dengan Majlis Anugerah Pertandingan Keusahawanan “Her Power” keempat, yang diadakan secara dalam talian pada petang Jumaat, 19 Januari 2024. Majlis dimulakan dengan ucapan perasmian oleh Julia Torreblanca, Pengerusi Majlis Perundingan Perniagaan APEC untuk 2024, serta ucapan utama oleh Pengasas, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan DHGATE Diane Wang. Majlis kemudiannya dilanjutkan dengan dua perbincangan panel, dua pameran dan penyampaian tiga jenis anugerah berprestij kepada 23 pemenang.

“Apabila kita memperkenalkan pemberdayaan digital kepada wanita dan PKS secara sengaja, kita melonggarkan kuasa yang berdaya untuk perubahan positif,” kata Torreblanca. “Menyokong usahawan wanita dan PKS dengan kemahiran dan akses kepada teknologi yang betul tidak sahaja memperkukuh keupayaan individu tetapi juga menyumbang kepada pertumbuhan keseluruhan sektor PKS. Hubungan simbiosis ini mencipta kesan riak, memupuk pemberdayaan ekonomi di peringkat individu dan masyarakat.”

Diane Wang mengembangkan perasaan ini dalam ucapan utamanya: “Selepas terlibat dalam industri teknologi selama tiga dekad, saya telah melihat bagaimana teknologi dan alat digital, terutamanya untuk wanita, boleh menjadi pemacu perubahan. Ekonomi digital telah menurunkan secara ketara halangan keusahawanan, membolehkan wanita dari pelbagai latar belakang mengejar impian mereka. Peluang sama adalah perubahan game.”

“Untuk terus memperkasakan kesan ini, saya telah melancarkan beberapa projek bertujuan untuk memberdayakan wanita dalam ekonomi digital, termasuk program latihan dan pertandingan keusahawanan global,” kata Diane. “Projek kami telah mencapai lebih 100,000 wanita di 51 negara, memaparkan potensi tak terperi wanita di seluruh dunia yang masih menunggu untuk direalisasikan melalui pemberdayaan digital.”

23 Usahawan Dihargai untuk Pertumbuhan Perniagaan dan Peribadi yang Memberansangkan

Tiga “Ratu AWC Her Power” Juara Dunia telah diberi anugerah untuk pertandingan, mewakili peserta yang mempunyai jumlah jualan dan penglibatan media sosial tertinggi serta sudut cerita yang paling unik. 20 anugerah juga diberikan dalam dua kategori “Bintang Terbit” tahun ini, mewakili “Ratu Kuasa Gunung Dalaman Terbaik” dan “Ratu Pengaruh MyyShop Terbaik” pertandingan, dipilih mengikut kriteria yang serupa.

Pertandingan Keusahawanan “Her Power” tahun keempat menandakan kali pertama Anugerah Gunung Dalaman diberikan. Dibangunkan bekerjasama dengan Yayasan Gunung Dalaman, sebuah organisasi baru yang memberi tumpuan kepada mempromosikan pemberdayaan wanita di seluruh dunia, anugerah ini mengiktiraf peserta yang membuat kemajuan paling pesat dalam menemui dan merealisasikan kekuatan dalaman mereka semasa tempoh acara.

Yayasan Gunung Dalaman menggalakkan komuniti wanita berfikiran serupa yang boleh memimpin, membimbing dan memberi inspirasi kepada mereka yang disekelilingnya – bermula dengan diri sendiri – dengan menyediakan akses kepada pelbagai sumber keusahawanan, pemandu, latihan, maklumat, sokongan, pengiktirafan, dan bahkan pembiayaan untuk perniagaan milik wanita.

“AWC Her Power Queen” Pemenang Anugerah

–       Juara Dunia: Sabrina Eshaq ()
–       Juara Dunia: Ericka Sutton ()
–       Juara Dunia: Tiffany James ()

“Ratu Pengaruh MyyShop Terbaik” Pemenang Anugerah

  • Tempat Pertama: Nusaiba Labaran ()
  • Tempat Kedua: Dakota Ackerman ()
  • Tempat Ketiga: Deanna Anderson ()
  • Tempat Keempat hingga Kesepuluh, tanpa urutan khusus: , , , , , ,

“Ratu Kuasa Gunung Dalaman Terbaik” Pemenang Anugerah

  • Tempat Pertama: Lizette Baldeo ()
  • Tempat Kedua: Lilly Burke ()
  • Tempat Ketiga: Damaris Sucely Mayorga Pineda ()
  • Tempat Keempat hingga Kesepuluh, tanpa urutan khusus: @Quynh Tran, @Karen Lê, @Pagie Trần,, , ,

Setiap pemenang tidak sahaja diiktiraf untuk pencapaian mereka tetapi juga menerima hadiah wang tunai dan hadiah eksklusif daripada rakan kongsi pertandingan (termasuk MySmile, pakar kesihatan mulut berpangkalan di California.)

Memberdayakan Wanita Melalui Literasi Digital E-Pembelajaran

Majlis anugerah menampilkan dua perbincangan panel yang memberi tumpuan kepada topik pendidikan. Panel pertama membincangkan tentang pentingnya meningkatkan kemahiran digital seseorang, dan dibentangkan oleh Pengurus Program Kanan Microsoft China Melinda Ma, bersama-sama dengan Naib Presiden Pembangunan Perniagaan Global Kumpulan DHGATE Justin Hu dan Naib Presiden Rantai Pasaran Logistik Shawn Liu.

Panel kedua, dipanggil “Memberdayakan Wanita Cahaya Dalaman”, menjemput pengasas Lean In China Leiya Lei, Presiden Persatuan Wanita Antarabangsa Megan Bozzuto dan pengasas inisiatif SHERO Rita Chao untuk membincangkan tema utama pertandingan “Her Power”: pemberdayaan wanita dalam keusahawanan.

Dua pameran “Perjalanan Saya kepada Kemahiran Digital” menyerlahkan tiga kisah kejayaan daripada dua program sedang berjalan dalam bab China Yayasan Gunung Dalaman. Kisah pertama datang dari organisasi tanpa keuntungan yang menyediakan latihan kemahiran digital percuma untuk wanita.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.