Persidangan Tahunan Forum Kewangan Antarabangsa 2023 dibuka di Guangzhou

46 2 International Finance Forum 2023 Annual Meeting opens in Guangzhou

Pemimpin dunia menyeru multilateralisme dan kerjasama yang lebih rapat di IFF Peringatan ke-20

GUANGZHOU, China, Oct. 29, 2023 — Perhimpunan Tahunan dan Pertemuan Antarabangsa Forum Kewangan Antarabangsa (IFF) dibuka di Guangzhou apabila pemimpin dunia, eksekutif kewangan dan perniagaan serta akademik berkumpul di Nansha, Gangzhou untuk menyeru multilateralisme dan kerjasama yang lebih rapat.

Pengerusi Bersama IFF, bekas Gabenor Bank Rakyat China Zhou Xiaochuan, gabenor Wilayah Guangdong Wang Weizhong, Ketua Eksekutif Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong Lee Ka Chiu dan Pengerusi Bersama IFF Han Seung-soo membuat ucapan pembukaan. Datuk Bandar Guangzhou Sun Zhixiang membuka majlis tersebut.

Dalam ucapan pembukaannya, Zhou berkata: “negara-negara harus mengeratkan kerjasama untuk menyelesaikan cabaran ekonomi. Daripada membina halangan, memutuskan hubungan dan pemaksaan ekonomi, kita harus mempertahankan multilateralisme dan membina ekonomi global yang terbuka. Kita menentang perlindungan dan harus terlibat secara aktif dalam pembaharuan Pertubuhan Perdagangan Dunia.”

Wang Weizhong, Gabenor Wilayah Guangdong, berkata: “Guangdong akan terus meningkatkan tahap pembukaannya dan mempercepatkan proses membina pasaran yang terbuka dan antarabangsa berdasarkan undang-undang.”

Wang menambah hanya kerjasama terbuka boleh membawa kepada keadaan menang-menang.

Pengerusi Bersama IFF Han Seung-soo berkata : “pada majlis bersejarah ulang tahun ke-20 penubuhannya dan di dewan kewangan terbaik di dunia, kami di IFF harus berusaha sedaya upaya untuk memandu kapal melalui perairan yang belum diterokai dengan tekad bersama, terbuka kepada pembaharuan dan koordinasi teliti untuk mengurus ke arah cakrawala kewangan global yang lebih stabil dan mampan.”

Dalam surat ucapan tahniahnya, António Guterres, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyeru institusi kewangan antarabangsa, kerajaan dan sektor swasta bekerjasama untuk meningkatkan skala pembiayaan pembangunan dan iklim.

Presiden Singapura Tharman Shanmugaratnam, Pengarah Pengelola Tabung Kewangan Antarabangsa Kristalina Georgieva, Pengarah Agung Pertubuhan Perdagangan Dunia Ngozi Okonjo-Iweala, Pengerusi Bersama IFF bekas Perdana Menteri New Zealand Jenny Shipley, Ahli Lembaga IFF dan bekas Presiden Filipina Gloria Macapagal Arroyo, Presiden Mahkamah Perlembagaan Perancis Laurent Fabius dan Naib Presiden Wilayah Asia Timur dan Pasifik Bank Dunia Manuela Ferro juga membuat ucapan pembukaan.

Ho Hau Wah, bekas Ketua Eksekutif Wilayah Pentadbiran Khas Makao juga mengucapkan tahniah kepada IFF atas ulang tahun ke-20nya.