Persidangan Inovasi Perindustrian Organik Asia Xichong 2023 Dibuka

NANCHONG, China, 11 September 2023 — Laporan berita dari CRI Online:


The 2023 Xichong Asia Organic Industrial Innovation Summit Opens

Pada 11 September, Sidang Kemuncak Inovasi Industri Organik Asia Xichong 2023, dengan tema “Organik Merangsang Vitaliti Baru”, secara rasmi dibuka di Daerah Xichong, Wilayah Sichuan, Barat Daya China. Lebih daripada 300 tetamu dalam dan luar negara dari pelbagai lapisan masyarakat berkumpul di Xichong untuk membincangkan rancangan pembangunan industri organik dan dengan gigih mempromosikan pembinaan Xichong sebagai “Daerah Organik Pertama di China“.

Pada majlis pembukaan, Institut Penyelidikan Pertanian Organik China (Xichong) secara rasmi dilancarkan. Pada masa yang sama, persidangan ini juga mengeluarkan cadangan kebangsaan untuk jenama produk pertanian berkualiti tinggi (organik), mencadangkan untuk meneroka penubuhan mekanisme komunikasi yang dinormal dan distandardkan, berkongsi sumber industri, meningkatkan komunikasi dan kerjasama, mengumpul konsensus dan usaha bersama daripada kerajaan, industri, dan pelbagai sektor masyarakat, dan secara bersama mempromosikan pembangunan berkualiti tinggi industri organik. Di samping itu, Zhou Zejiang, Ma Jun, Qiao Yuhui, He Wenlong, Yuan Fang, dan Liu Xuan telah dilantik sebagai wakil penasihat ketua Perikatan Pembangunan Bakat Pertanian Organik Nanchong.

Semasa sidang kemuncak, tetamu, pakar dan sarjana yang mengambil bahagian akan membincangkan situasi dan masalah yang dihadapi oleh pembangunan industri organik, meneroka penyelesaian, secara bersama membincangkan pembangunan industri organik, dan menilai situasi semasa dan arah pembangunan pertanian organik melalui laporan tema, ucapan khas, pertukaran interaktif, dan cara lain.

Setakat ini, Xichong telah membina 109 pangkalan pengeluaran organik dengan keluasan 27,0000 mu, 16,0000 mu pangkalan, dan 105 varieti yang telah lulus pensijilan organik. Jumlah nilai output tahunan pertanian organik telah mencapai 3.5 bilion yuan; Menubuhkan sistem penyeliaan kualiti “empat peringkat” yang komprehensif untuk daerah, pekan, kampung dan perusahaan, dengan kadar liputan 100% untuk sistem visual dan sistem pengesanan kualiti; Memupuk 79 cap dagangan produk organik dan 4 produk petunjuk geografi kebangsaan, “Haochongshi” telah menjadi salah satu daripada sepuluh jenama awam serantau yang cemerlang di Wilayah Sichuan, dan “Taman Ekologi · Organik Xichong” telah menjadi kad perniagaan yang indah Xichong.

SUMBER CRI Online