Perdana Menteri Eknath Shinde menguatkan trajektori ekonomi satu trilion dolar Maharashtra di Forum Ekonomi Sedunia 2024

(SeaPRwire) –   Maharashtra mengesahkan perjanjian MOU bernilai $44 bilion dan menerima tanda minat untuk pelaburan tambahan $12.5 bilion, untuk menjana hampir 200,000 pekerjaan merentasi pelbagai sektor

DAVOS, Switzerland, 19 Jan. 2024 — Ketua Menteri Maharashtra, Shri Eknath Shinde, mengakhiri lawatannya yang berjaya ke Persidangan Ekonomi Sedunia 2024 (WEF) di Davos, menandatangani MOU bertujuan menarik pelaburan besar-besaran ke negeri tersebut dan bertemu dengan pemimpin politik, media dan perniagaan antarabangsa.

Semasa lawatannya, Shri Shinde ditemani oleh Menteri Industri, Shri Uday Samant, dan menandatangani 19 MOU dengan perniagaan multinasional termasuk Hyundai Motors dan ABInBev serta syarikat tempatan merentasi pelbagai sektor, meletakkan asas untuk memancungkan Maharashtra ke fasa pertumbuhan pesat untuk merealisasikan aspirasi trillion dolar. Lawatan ini membina kejayaan Persidangan Umum Tahunan WEF 2023 dan terus menunjukkan keyakinan global bahawa Maharashtra Magnetik adalah pintu masuk yang stabil dan boleh dipercayai ke India.

Memerkenalkan Maharashtra, yang mempunyai KDNK terbesar di India, sebagai hab pelaburan utama, Shri Shinde merasmikan MOU bernilai kira-kira $44.2 bilion dan menerima tanda minat untuk pelaburan $12.5 bilion, menarik pelaburan keseluruhan $56.7 bilion, semuanya dengan komponen FDI yang signifikan, dengan potensi untuk mewujudkan kira-kira 200,000 pekerjaan dalam pelbagai sektor termasuk elektronik, IT/ITeS, pusat data, permata dan perhiasan, pertanian, automotif dan boleh diperbaharui.

Perjanjian strategik ini akan meningkatkan landskap ekonomi negeri secara mendadak. Ia termasuklah menubuhkan loji hidrogen hijau dan ammonia oleh Inox Air Product, memasang kemudahan pembuatan file pemisah bateri oleh BC Jindal, menambah kapasiti pengeluaran kertas oleh Konsortium Sumber Asli Global, mengembangkan perniagaan bir oleh ABInBev, mengembangkan Pelabuhan Dighi oleh Kumpulan Adani, JSW Steel dalam boleh diperbaharui, pelaburan Godrej Agrovet dalam pengembangan makanan ternakan dan segmen kimia, CtrlS Data centres menubuhkan taman suria, pelaburan Web Werk dalam pusat data IT/ITES dan pelan pengembangan Hyundai Motor.

Menutup lawatannya, Shri Shinde, Ketua Menteri Maharashtra, berkata: “Lawatanku ke Persidangan Ekonomi Sedunia sangat berhasil. Pelaburan pelbagai sektor menguatkan kedudukan unik Maharashtra sebagai pintu masuk India. Saya teguh membimbing inisiatif negeri untuk mencapai matlamat KDNK trillion dolar yang berambisi. Masa depan cerah, dan saya bersemangat memancungkan kejayaan Maharashtra yang berterusan di pentas global, yang hanya mungkin disebabkan oleh rakyat Maharashtra yang hebat dan berbakat.”

Tentang Maharashtra:

Maharashtra adalah antara negeri yang paling diindustrikan di India, menyumbang kira-kira 16% keluaran perindustrian negara dan 25% KDNK-nya. Sektor perkhidmatan menyumbang paling banyak kepada ekonomi negeri, menyumbang kira-kira 62% KDNK-nya manakala sektor pembuatan adalah penyumbang kedua terbesar kepada ekonomi negeri, menyumbang kira-kira 20% KDNK-nya. Industri utama Maharashtra termasuklah automotif, kejuruteraan, tekstil, farmaseutikal, kimia, petrokimia, pemprosesan makanan, dan IT/ITeS.

Maharashtra Industrial Development Corporation (MIDC) 

MIDC adalah agensi promosi pelaburan kerajaan Maharashtra. Syarikat ini bukan sahaja merupakan pihak berkuasa pembangunan perindustrian terbesar di negara tetapi antara Pihak Berkuasa Promosi Pelaburan paling cekap di Asia Tenggara. Dalam tempoh 5 dekad lalu, MIDC membolehkan negeri mencapai kedudukan tidak terbantah dalam pelaburan dan industri.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.