Penyegaran Lembaga Pengarah dan Eksekutif, Ken Brinsden untuk Beralih ke CEO / Presiden Berpusat di Quebec

(SeaPRwire) –   VANCOUVER, BC, Jan. 25, 2024 — January 25, 2024Sydney, Australia

Puncak-puncak 

  • Eksekutif pertambangan berpengalaman tinggi, Ken Brinsden, akan beralih dari Pengerusi Bukan Eksekutif ke CEO / Presiden / Pengurus Besar yang menetap di Montreal, Quebec
  • Pierre Boivin (Quebec penduduk) akan melangkah ke peranan Pengerusi Bukan Eksekutif daripada Pengarah Bukan Eksekutif
  • CEO / Presiden semasa, Blair Way, akan berpindah ke peranan COO (Ketua Pegawai Operasi), mengekalkan kedudukannya sebagai Ahli Lembaga Eksekutif
  • Perubahan Lembaga dan Pengurusan akan berkuat kuasa mulai 24 Januari, 2024
  • Perubahan telah dibuat dengan niat untuk meningkatkan kehadiran kepimpinan kanan Patriot di dalam Quebec, ketika Projek Corvette memasuki dan bergerak melalui fasa pembangunan.

Patriot Battery Metals Inc. (the “Company” or “Patriot”) (TSXV: PMET) (ASX: PMT) (OTCQB: PMETF) (FSE: R9GA) dengan sukacitanya mengumumkan bahawa Lembaga Pengarah sebulat suara bersetuju dengan pindaan kepada kedua-dua Lembaga dan Pasukan Eksekutif Syarikat bagi menyokong kemajuan lebih pantas Projek Corvette.

Dengan penerokaan setakat ini di Corvette menunjukkan skala yang material kepada pembangunan masa depan rantai bekalan bahan mentah litium dan kimia Amerika Utara, Syarikat telah memutuskan untuk memperkukuhkan lagi kehadirannya di Quebec. Syarikat menganggap penting bahawa kepimpinan utama berpusat di Quebec untuk meningkatkan kapasiti Eksekutif dan Pengurusan dan untuk maju perhubungan bermakna dengan pemangku kepentingan tempatan utama untuk memastikan peluang terbaik bagi pembangunan projek yang bersesuaian.

Blair Way, COO dan Pengarah, berkata: “Masa sudah tiba untuk membangunkan kapasiti di Quebec bagi menyokong pembangunan Projek. Kami bernasib baik mempunyai seseorang seperti Ken dengan pengalaman yang hebat dalam industri litium memimpin cabaran ini, memandangkan beliau telah melakukan kerja ini sebelum ini di Pilbara Minerals, membawa syarikat itu daripada fasa pembangunan ke salah satu pengeluar litium terbesar di dunia.

Saya mahu melihat Syarikat berkembang semakin kuat dan saya tidak ragu bahawa di bawah kepimpinan Pierre dan Ken, berpusat di Quebec dan kesinambungan melalui peranan saya sebagai COO, kami mempunyai resepi yang betul.

Pierre Boivin, Pengerusi Bukan Eksekutif, berkata: “Apabila saya menyertai Syarikat sebagai Pengarah Bukan Eksekutif pada Jun 2023, saya optimis tentang potensi dalam Projek Corvette. Dengan kerja yang hebat yang telah dilakukan oleh Blair dan pasukan serta terus dilakukan untuk memacu projek, saya terus bersemangat tentang apa yang membawa Projek Corvette ke tahap berikutnya akan bermakna untuk Quebec dan pembangunan rantai bekalan litium Amerika Utara dan Eropah.

Ken Brinsden – CEO / Presiden dan Pengarah berkata: “Memandangkan lokasinya dan skala yang muncul di Corvette, ia jelas salah satu, jika tidak projek pembangunan bahan mentah litium terbaik di dunia. Sejak menyertai Patriot pada Ogos 2022, kepentingan Corvette kepada wilayah itu hanya bertambah dan kini ia layak mendapat lebih perhatian di peringkat tempatan. Oleh itu komitmen saya untuk berpindah ke Quebec, membangunkan pasukan kepimpinan dan terlibat dengan mendalam dengan pemangku kepentingan kunci yang akan menyumbang kejayaan projek.

Saya juga ingin mengambil peluang ini untuk menyatakan penghargaan saya kepada Blair dan sumbangan penting yang telah dibuat sehingga kini kepada Syarikat. Daripada mengkonsolidasikan pakej tanah yang menarik yang Patriot miliki kini, menaikkan modal awal untuk membiayai program uji kaji, memudahkan pelaburan daripada Albemarle dan memacu penemuan deposit spodumen litium terbesar di Amerika, beliau telah menjadi aset utama bagi syarikat dan akan terus menjadi tenaga penggerak positif bagi Patriot apabila beliau mengambil tanggungjawab sebagai COO.”

Ringkasan terma-terma material perkhidmatan eksekutif Encik Brinsden dinyatakan dalam Lampiran kepada pengumuman ini.

Pemberian Anugerah Rancangan kepada Pengarah

Syarikat juga mengumumkan bahawa ia telah memasuki perjanjian untuk memberi anugerah agregat 1,348,016 opsyen saham (the “Options”) dan agregat 20,085 Unit Saham Terbitan Tertunda (the “DSUs”) kepada pengarah Syarikat tertentu (secara kolektif, “Anugerah Rancangan”).

Menurut peraturan Bursa Saham Australia (“ASX”), pemberian Anugerah Rancangan adalah tertakluk kepada kelulusan majoriti mudah daripada pemegang saham pada mesyuarat berikutnya pemegang saham Syarikat.

Anugerah Rancangan ditadbir oleh terma-terma Pelan Insentif Ekuiti Serba Guna yang diluluskan oleh pemegang saham Syarikat pada September 19, 2023 (the “Omnibus Plan”).

Butir-butir lanjut mengenai Anugerah Rancangan yang tertakluk kepada cadangan pemberian terdapat dalam Lampiran kepada pengumuman ini. Salinan terma-terma Pelan Omnibus boleh didapati di bawah profil Syarikat di .

Tentang Pierre Boivin

Encik Boivin adalah peguam berpengalaman dengan lebih 40 tahun pengalaman dalam undang-undang perniagaan, terutamanya dalam sektor sumber. Beliau telah beramal hampir 25 tahun di McCarthy Tétrault dan kini bertindak sebagai Penasihat, pemimpin kebangsaan Kumpulan Afrika, Pemimpin Quebec Kumpulan Logam dan Perlombongan Global dan ahli Kumpulan Penasihat Strategik firma itu. Pengetahuan Pierre merangkumi beberapa industri, terutamanya perlombongan dan minyak dan gas dalam skala domestik dan antarabangsa.

Pierre telah diakui berulang kali sepanjang tahun sebagai peguam Kanada terkemuka dalam pelbagai bidang dan penerbitan seperti Who’s Who Legal Canada dalam sektor perlombongan, dalam Canadian Legal Lexpert Directory dalam sektor perlombongan, tenaga (elektrik), minyak dan gas dan pasaran korporat pertengahan serta dalam Lexpert Special Editions of Leading Canadian Lawyers dalam bidang Perlombongan Global, Korporat Lintas Sempadan, Infrastruktur serta Tenaga. Acritas Stars dan Thompson Reuters telah mengakui beliau sebagai peguam cemerlang dan APL Energies telah menamakan beliau sebagai personaliti tahun 2019, anugerah pencapaian kerjaya dalam sektor tenaga di Quebec.

Encik Boivin telah berkhidmat dalam pelbagai Lembaga Pengarah untuk keuntungan dan bukan keuntungan selama bertahun-tahun termasuk sekarang Export Development Canada (“EDC”), Institut Kewangan Pembangunan Kanada Inc. (“FinDev Canada”) dan NSIA Participations (“Ivory Coast“) sebagai wakil Bank Nasional Canada. Beliau juga ahli Jawatankuasa Tadbir Urus Institut Perlombongan, Logam dan Petroleum Kanada, merupakan graduan Institut Pengarah Kanada dan telah menerima Pengesahan Kompetensi Lembaga Tadbir Urus Global ESG.

Tentang Ken Brinsden

Encik Brinsden adalah Jurutera Perlombongan dengan pengalaman kira-kira 30 tahun dalam operasi perlombongan permukaan dan bawah tanah. Encik Brinsden tamat belajar dari Western Australian School of Mines pada 1993.  Beliau sebelum ini bekerja untuk W

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.