Penghantaran Antarabangsa Pertama HANSIZHUANG Dilancarkan

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, Jan. 25, 2024 — Pada 25 Januari, sebuah lori membawa anti-PD-1 mAb Zerpidio® (serplulimab, nama perdagangan Cina: HANSIZHUANG) perlahan meninggalkan Loji Pertama Henlius di Songjiang. Produk-produk ini, yang membawa misi Henlius untuk memberi manfaat kepada pesakit di seluruh dunia dengan biofarmaseutikal berkualiti tinggi, akan akhirnya berlayar ke Indonesia. Penghantaran ini membuka bab baru bagi serplulimab untuk memberi manfaat kepada pesakit di seluruh dunia.

Pada 28 Disember 2023, anak syarikat PT Kalbe Genexine Biologics (KGbio) menerima sijil pendaftaran yang berkaitan yang dikeluarkan oleh BPOM untuk kelulusan serplulimab di Indonesia di bawah nama dagangan Zerpidio® untuk rawatan kanser paru-paru kecil sel tersebar. Sejak 2019, Henlius telah bekerjasama dengan KGbio di 22 negara pasaran emerging di Asia Tenggara dan negara-negara MENA. Kedua-dua pihak sedang bekerja dengan aktif untuk memperoleh kelulusan di lebih banyak negara, bertujuan untuk membawa pilihan rawatan maju dan cekap kepada pesakit tempatan.

Kanser paru-paru (LC) adalah salah satu keganasan yang paling biasa di seluruh dunia. Menurut GLOBOCAN, terdapat kira-kira 35,000 kes baru LC dan 31,000 kematian di Indonesia pada tahun 2020, dan LC adalah punca utama kematian akibat kanser. SCLC adalah subjenis paling agresif kanser paru-paru, mewakili kira-kira 15% daripada semua kes kanser paru-paru. SCLC dibahagikan kepada kanser paru-paru kecil sel terhad (LS-SCLC) dan ES-SCLC. Kira-kira 30%–40% pesakit berada dalam peringkat terhad dan kebanyakan pesakit berada dalam peringkat tersebar apabila didiagnosis. Keadaan klinikal mereka merosot dengan cepat, dan prognois keseluruhan adalah buruk. Dalam tempoh 20 tahun kebelakangan ini, kemoterapi seperti etoposida digabungkan dengan karboplatin/sisplatin masih piawaian rawatan untuk ES-SCLC, tetapi hampir semua pesakit dalam peringkat tersebar relaps dalam tempoh setahun [1]Kedatangan imunocheckpoint inhibitors telah membawa harapan baru kepada pesakit dengan SCLC. Produk inovatif pertama syarikat, HANSIZHUANG (serplulimab), diluluskan di China pada Mac 2022 dan menjadi anti-PD-1 mAb pertama di dunia untuk rawatan baris pertama SCLC. Penghantaran HANSIZHUNAG ke Indonesia akan membawa harapan baru kepada pesakit tempatan.

Pada masa ini, HANSIZHUANG telah diluluskan untuk 4 indikasi di China termasuk tumor pepejal MSI-H, kanser paru-paru sel skuamosa tidak kecil (sqNSCLC), ES-SCLC, dan kanser esofagus sel skuamosa (ESCC), memberi manfaat kepada lebih 51,000 pesakit Cina.

[1]Puglisi M , Dolly S , Faria A , et al. Pilihan rawatan untuk kanser paru-paru kecil – adakah kami mempunyai lebih banyak pilihan?[J].Br J Cancer, 2010, 102(4):629-638.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.