Pendekatan tempat kerja proaktif empat untuk berjaya di tengah-tengah perubahan ekonomi global menurut HR Outlook 2024 EngageRocket

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 29 Januari 2024 — Wabak COVID-19 telah menekankan keperluan untuk kepimpinan yang tahan lasak dalam syarikat-syarikat, yang kini menyesuaikan diri dengan cabaran baru seperti ketegangan geopolitik, inflasi, dan kebimbangan ESG. Faktor-faktor ini menuntut strategi organisasi yang proaktif untuk kejayaan.

, berdasarkan temubual dengan lebih 100 pemimpin sumber manusia global dan analisis berjuta-juta responsi kaji selidik pekerja, menggariskan empat trend kerja utama untuk 2024 dan menawarkan cadangan pakar untuk perniagaan:

1) Perubahan organisasi yang proaktif sebagai strategi untuk maju di tengah-tengah kejutan makro 

Kajian EngageRocket mendapati bahawa 45% pemimpin sumber manusia menganggap “transformasi organisasi” sebagai keutamaan teratas mereka untuk 2024. Kajian kami mendedahkan bahawa 37% pekerja berasa pasukan mereka kurang tingkah laku inovatif, yang mungkin meninggalkan syarikat-syarikat terdedah kepada perubahan makro.

Pemahaman ini menunjukkan “defisit transformasi”, menekankan keperluan untuk sumber manusia dan organisasi untuk memobilisasi tenaga kerja, memanfaatkan penyusunan semula dan meninjau semula proses untuk menangani cabaran makro masa kini dan masa depan dengan lebih baik. 

2) Gen AI: Menangani masa depan kerja dengan pertimbangan berfikiran, bukan dengan ghairah

Hanya 5% pemimpin sumber manusia menamakan AI sebagai keutamaan teratas mereka. Dalam kaji selidik EngageRocket, AI datang pada nombor 9 di kalangan 10 keutamaan untuk sumber manusia. Terdapat perasaan keraguan organisasi apabila berkaitan dengan AI, yang perlu diatasi pada 2024.

3) Penglibatan pekerja adalah tanggungjawab kolektif 

84% pekerja mempercayai pengurus mereka, mengikut kajian kami. Peranan pemimpin dan pengurus yang telah memenangi kepercayaan pekerja tidak boleh diabaikan. Pada 2024, penglibatan pekerja adalah tanggungjawab kolektif, dan pengurus mempunyai peranan penting untuk dimainkan dengan sokongan berterusan sumber manusia.

4) 3 C untuk memacu prestasi: Sambungan, Perbualan, dan Latihan 

Pendekatan tradisional untuk pengurusan prestasi dan kajian semula cenderung tidak berkesan dan telah lama. Berdasarkan perbualan dengan lebih 100 pemimpin sumber manusia global, penyelesaian untuk cabaran ini mesti bersifat pelbagai muka dan merangkumi tiga aspek – sambungan, perbualan, dan latihan. 

Muat turun laporan penuh:

Mengenai EngageRocket

EngageRocket ialah platform penglibatan pekerja dan pengurusan prestasi yang membantu perniagaan membina pasukan yang terlibat, pengurus yang berdaya, dan organisasi unggul. Dipercayai oleh syarikat terkemuka di 14 negara dan 20 industri pelbagai – termasuk Sephora, Toyota, Nikon, dan Mizuho – EngageRocket menyediakan pendengaran berterusan dan analisis masa nyata untuk menyokong tindakan pengurusan yang memberikan kesan.

Ketahui lebih lanjut di  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.