Pencalonan Filem Dokumentari Nisha Pahuja’s Notice Pictures/NFB, To Kill a Tiger untuk Anugerah Akademi bagi Filem Dokumentari

(SeaPRwire) –   78th Oscar nomination for an NFB film—1st for director Nisha Pahuja

MONTREAL, Jan. 24, 2024 Nisha Pahuja‘s / (NFB) co-production telah dinominasikan untuk Oscar untuk Filem Dokumentari Feature pada .

Image provided by the NFB

Image provided by the NFB

Quotes

“Saya sangat teruja bahawa To Kill a Tiger telah dinominasikan untuk Anugerah Akademi. Ini adalah penghormatan luar biasa untuk pasukan kreatif di sebalik perjalanan lapan tahun ini, dan ia adalah bukti dedikasi dan visi seorang pembuat filem berbakat seperti Nisha. Kami berada di sini, pada masa ini, kerana seorang petani di India, isterinya dan anak perempuan berusia 13 tahun mereka yang mempunyai keberanian untuk menuntut hak asasi manusia mereka. Kami bersyukur kepada National Film Board of Canada, penerbit eksekutif kami dan semua orang dalam pasukan atas sokongan mereka. Adalah harapan dan niat kami agar filem ini akan menggalakkan mangsa-mangsa lain untuk mencari keadilan, dan agar lelaki berdiri bersama kami dalam perjuangan kami untuk kesamarataan gender.”

Nisha Pahuja

“Tahniah kepada Nisha Pahuja dan seluruh pasukan penerbitan atas filem berkuasa yang mengikuti perjalanan tidak pernah didengar sebelum ini Ranjit dan anak perempuannya yang berani ketika mereka berjuang untuk keadilan. Pencalonan hari ini adalah penghormatan kepada mereka serta dedikasi dan visi Nisha sebagai pembuat filem berbakat. Sebagai penerbit bersama, National Film Board of Canada bangga telah membantu membawa karya cerita bukan fiksyen yang menggerakkan ini ke skrin, dan berkongsi ia dengan penonton di seluruh Canada dan seluruh dunia.”

— Suzanne Guèvremont, Government Film Commissioner and NFB Chairperson

About the film

Dalam To Kill a Tiger, Ranjit, seorang petani di Jharkhand, India, mengambil perjuangan hidupnya apabila dia menuntut keadilan untuk anak perempuannya berusia 13 tahun, mangsa serangan seksual. Di India, di mana laporan rogol dilaporkan setiap 20 minit dan kadar penghukuman kurang daripada 30 peratus, keputusan Ranjit untuk menyokong anak perempuannya hampir tidak pernah didengar, dan perjalanannya luar biasa.

Pencalonan ini adalah penghormatan terkini untuk To Kill a Tiger, yang sehingga kini telah menerima lebih daripada 20 anugerah Kanada dan antarabangsa.

About the nomination

Filem-filem NFB kini menerima 78 pencalonan, lebih daripada mana-mana organisasi filem berpangkalan di luar Hollywood. Penghasilan dan coproduksi NFB telah memenangi hadiah besar pada . NFB juga menerima Anugerah Kehormatan Akademi 1988 untuk kecemerlangan keseluruhan dalam sinema.

Anugerah Akademi ke-96 akan diadakan pada Ahad, 10 Mac 2024, di Teater Dolby di Ovation Hollywood dan akan disiarkan langsung di ABC dan di lebih daripada 200 wilayah di seluruh dunia.

Untuk maklumat lanjut, lawati: .

Where to watch To Kill a Tiger

To Kill a Tiger kini boleh ditonton secara percuma di Kanada di  dan melalui aplikasi NFB, tersedia di 

Quick facts

To Kill a Tiger oleh Nisha Pahuja (127 minit)
Kit media:

 • Di sebuah kampung kecil India, Ranjit terjaga untuk mendapati anak perempuannya berusia 13 tahun tidak kembali dari perkahwinan keluarga. Beberapa jam kemudian, dia dicari pulang dengan terhuyung-huyung. Selepas diculik ke hutan, dia diserang secara seksual oleh tiga orang lelaki. Ranjit pergi ke polis, dan lelaki-lelaki itu ditangkap. Tetapi kelegaan Ranjit singkat, kerana penduduk kampung dan pemimpin mereka melancarkan kempen berterusan untuk memaksa keluarga itu menarik balik tuduhan.
 • To Kill a Tiger menjejak perjalanan emosi seorang lelaki biasa dilontarkan ke dalam keadaan luar biasa—seorang bapa yang cintanya untuk anak perempuannya memaksa satu perhitungan sosial yang akan bergaung selama bertahun-tahun.
 • Penerbit: Cornelia Principe dan Nisha Pahuja (Notice Pictures); David Oppenheim (NFB)
 • Penerbit eksekutif: Andy Cohen, Anita Lee (NFB), Atul Gawande, Andrew Dragoumis, Dev Patel, Mindy Kaling, Shivani Rawat, Rupi Kaur, Anita Bhatia, Niraj Bhatia, Deepa Mehta, Samarth Sahni, S. Mona Sinha (), Mala Gaonkar (), Priya Doraswamy, Jason Loftus, Cornelia Principe

Anugerah termasuk:

 • Ted Rogers Best Feature Length Documentary, Best Editing in a Feature Length Documentary dan Best Original Music in a Feature Length Documentary, Canadian Screen Awards;
 • Amplify Voices Award for Best Canadian Feature Film, Festival Filem Antarabangsa Toronto (TIFF);
 • Best Documentary Award, Festival Filem Antarabangsa Palm Springs;
 • Canada’s Top Ten, TIFF;
 • Anugerah Allan King untuk Kecemerlangan dalam Dokumentari, Persatuan Pengarah Canada;
 • Beyond the Screen Award, Docaviv;
 • Anugerah Juri Khas dan Anugerah Michael Sullivan untuk Jurnalisme Dokumentari, Salem Film Fest, Massachusetts.

About the director

 • Nisha Pahuja adalah seorang pembuat filem yang dicalonkan untuk Anugerah Emmy berpangkalan di Toronto. Filem terbarunya, To Kill a Tiger, membuat kemunculan pertamanya di TIFF, di mana ia memenangi Anugerah Amplify Voices untuk Filem Kanada Terbaik. Sejak itu, ia telah memenangi lebih daripada 20 anugerah, termasuk Filem Dokumentari Terbaik di Festival Filem Antarabangsa Palm Springs dan tiga Anugerah Layar Kanada. Filem ini bermula daripada kerjaya panjang menangani pelbagai isu hak asasi manusia, terutamanya keganasan terhadap wanita di India. Pada tahun 2015, Pahuja memenangi Anugerah Media Amnesty Antarabangsa untuk jurnalisme Kanada selepas membuat filem pendek tentang serangan bas Delhi untuk Berita Global. Kredit terdahulunya termasuk The World Before Her (2012; Filem Dokumentari Terbaik, pemenang Anugerah Juri, Festival Filem Tribeca; Filem Dokumentari Terbaik Kanada, Hot Docs; 10 Teratas Kanada TIFF) dan siri Diamond Road (2008; Anugerah Gemini untuk Siri Dokumentari Terbaik) dan dokumentari NFB (2002; calon Anugerah Gemini).

Stay Connected

Bilik Skrin Online: | | |  | | |

Hubungan Media, Jennifer Mair, Pengurus Awam NFB, C .: 416-436-0105, @NFB_Jennifer; Lily Robert, Pengarah, Komunikasi dan Hal Ehwal Awam, NFB, C .: 514-296-8261,

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.