Penawaran infrastruktur digital Goodman bergerak maju dengan pengembangan pusat data di Asia

(SeaPRwire) –   Titik-titik Utama:

  • Mula kerja-kerja infrastruktur untuk 1,000 MW kuasa yang boleh didapati di kampus pusat data baharu di Bandar Tsukuba, Greater Tokyo, Jepun
  • Telah memasuki Perjanjian Kepala untuk menyewa pusat data pertama 50 MW yang akan dibangunkan di kampus baharu Goodman di Tsukuba
  • Mula pembinaan pusat data baharu 50 MW di Tsuen Wan, Hong Kong SAR dengan penyiapan pada 2026
  • Pejabat baharu dibuka di Singapura dan Hugh Baggie telah dilantik sebagai Pengarah Urusan, Pusat Data, Asia.

LOS ANGELES, Jan. 25, 2024 — Goodman Group, pemaju hartanah industri dan infrastruktur digital terkemuka global, sedang mengembangkan dan meningkatkan kapasiti pusat datanya di Asia sebagai sebahagian daripada strategi global berfokusnya dalam sektor ini. Goodman telah memasuki perjanjian untuk menyediakan sehingga 1,000 MW kuasa di Jepun, memulakan pembinaan pusat data baharu 50 MW di Tsuen Wan di Hong Kong SAR, dan telah membuka pejabat baharu di Singapura untuk menyokong pertumbuhan strategi pusat datanya di Asia.

Goodman Tsukuba Data Centre campus, Greater Tokyo, Japan (artist’s impression).
Goodman Tsukuba Data Centre campus, Greater Tokyo, Japan (artist’s impression).

Goodman telah membangunkan pusat data pertamanya di Hong Kong pada tahun 2006 dan telah menyediakan 0.6 GW tapak berkuasa dan pusat data global untuk pelanggan hiperskala dan penyewaan tempatnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Portfolio pusat data global Goodman kini termasuk beberapa pusat data dan teknologi baharu. Bank kuasa globalnya sebanyak 3.7 GW termasuk kemudahan yang siap, kuasa yang dijamin dan projek pusat data potensi di 12 bandar antarabangsa utama.

Ketua Asia Goodman, Paul McGarry, berkata, “Kemampuan kami untuk menjamin tanah dan kuasa di lokasi permintaan tinggi di pasaran tahap 1 seperti Jepun dan Hong Kong telah menghasilkan bank kuasa yang sangat bernilai sebanyak 1.8 GW di Asia. Bank kuasa ini, bersama-sama dengan keupayaan perancangan, senibina dan kejuruteraan kami, dan tadbir urus kewangan yang kukuh, bermakna Goodman berada dalam kedudukan yang baik untuk terus memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk kemudahan pusat data baharu, bernilai tinggi dan tahap tinggi di bandar-bandar utama di seluruh Asia.”

Kampus Pusat Data Baru Bandar Tsukuba, Greater Tokyo, Jepun

Goodman sedang menubuhkan kampus pusat data baharu di Jepun yang akan menyediakan 1,000 MW kuasa. Kerja-kerja penyediaan tapak dan infrastruktur telah bermula, dengan kemudahan pusat data pertama dijangka siap pada 2026. Goodman telah memasuki Perjanjian Kepala untuk membina dan menyewa pusat data pertama 50 MW di kampus baharu ini kepada pelanggan.

Goodman telah memperoleh 45 hektar tanah di Bandar Tsukuba pada tahun 2022 daripada pihak berkuasa tempatan, dan sejak itu berjaya bekerjasama dengan pihak berkuasa kuasa, air, komunikasi dan lain-lain untuk memanfaatkan sepenuhnya potensi lokasi tersebut. Terletak 50 kilometer dari Tokyo, kampus Tsukuba mengikuti Goodman Business Park di Inzai, Chiba, Greater Tokyo, di mana Goodman telah menjamin dan menyampaikan lebih daripada 300 MW projek pusat data.

Goodman memulakan pemulihan hartanah perindustrian Texaco menjadi pusat data di Hong Kong

Pasaran pusat data di Hong Kong menyaksikan permintaan yang kuat, dengan hiperskala menandatangani perjanjian pengambilan sebanyak US$2 bilion dalam enam bulan terakhir sahaja.

Untuk memanfaatkan permintaan ini, Goodman kini telah melaksanakan kontrak pembinaan untuk memulakan penukaran hartanah perindustrian yang dimilikinya di Tsuen Wan menjadi kemudahan pusat data 50 MW. Bangunan perindustrian lama, kini dikenali sebagai Goodman Texaco Centre, berada di salah satu zon ketersediaan pusat data utama di Hong Kong.

Goodman kini merupakan pembekal pusat data terbesar di Hong Kong. Penyiapan oleh Goodman kemudahan Tsuen Wan West pada tahun ini dan pusat data Texaco pada 2026 akan menyaksikan jumlah 392 MW pusat data dalam pengurusan di Hong Kong.

Paul McGarry berkata, “Tsuen Wan merupakan zon ketersediaan yang sangat dicari, fokus utama kami sejak 2014, apabila kami memperoleh hartanah perindustrian akhir hayat. Sejak itu, kami telah meregenerasikan tapak itu menjadi kampus pusat data Tsuen Wan West 225 MW. Bersama-sama dengan pembangunan semula bekas gudang Goodman Texaco Centre, kami menunjukkan bagaimana kami meningkatkan nilai portfolio sedia ada kami melalui pembangunan pusat data.”

Goodman Texaco Centre Data Centre, Hong Kong SAR (artist’s impression).
Goodman Texaco Centre Data Centre, Hong Kong SAR (artist’s impression).

Kemahiran khusus pusat data

Dengan aktiviti pembangunan pusat data Goodman dijangka terus berkembang, Goodman telah membuka pejabat serantau di Singapura untuk menyokong strategi pusat datanya. Hugh Baggie akan memimpin inisiatif ini sebagai Pengarah Urusan Pusat Data untuk Asia, melapor kepada Paul McGarry, Ketua Asia. Hugh akan bertanggungjawab untuk menghubungkan pelanggan dan rakan modal dengan keupayaan pembangunan dan penyampaian pusat data Goodman di seluruh rantau. Hugh mempunyai pengalaman lebih 18 tahun dalam hartanah dan kewangan, dan sebelum ini mengurus portfolio Goodman Hong Kong bernilai US$9 bilion.

Paul McGarry berkesimpulan, “sektor pusat data merupakan bidang pertumbuhan untuk Goodman, dengan Asia terus menjadi fokus utama memandangkan dinamik permintaan dan penyediaan pasaran. Kami mempunyai modal, tanah dan kuasa dijamin, yang digabungkan dengan keupayaan kejuruteraan dan penyampaian terbukti kami, akan membolehkan kami terus menyediakan pusat data berskala besar, bernilai tinggi di seluruh rantau.”

Untuk maklumat lanjut mengenai Goodman dan perniagaan serta projek pusat datanya, sila hubungi:
Goodman Group
Hugh Baggie  

+65 9772 2073

Mengenai Goodman

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Goodman Group ialah kumpulan hartanah bersepadu dengan operasi di seluruh Australia, New Zealand, Asia, Eropah, United Kingdom dan Amerika. Goodman Group ialah kumpulan hartanah perindustrian tersenarai terbesar di Bursa Saham Australia dan salah satu pengurus pelaburan khusus hartanah perindustrian dan ruang perniagaan tersenarai terbesar di seluruh dunia. Goodman kini mempunyai bank kuasa global 3.7 GW untuk pembangunan potensi pusat data merentasi 12 pasaran antarabangsa utama. Selama 15 tahun kebelakangan ini, Goodman telah menyampaikan 0.6 GW tapak berkuasa dan