Pemenang Anugerah Jepun 2024 Diumumkan

(SeaPRwire) –   TOKIO, 23 Januari 2024 — Yayasan Hadiah Jepun mengumumkan pemenang Hadiah Jepun 2024 pada 23 Januari 2024. Profesor Sir Brian J. Hoskins (UK) dan Profesor John Michael Wallace (AS) adalah pemenang bersama Hadiah Jepun dalam bidang Sumber, Tenaga, Alam Sekitar, dan Infrastruktur Sosial, dan Profesor Ronald M. Evans (AS) telah dianugerahkan Hadiah Jepun dalam bidang Sains Perubatan dan Sains Farmasi.

– Bidang Sumber, Tenaga, Alam Sekitar, dan Infrastruktur Sosial

Profesor Sir Brian J. Hoskins
 

Profesor John Michael Wallace
 

– Bidang Sains Perubatan dan Sains Farmasi

Profesor Ronald M. Evans
 

Untuk Hadiah Jepun tahun ini, Profesor Hoskins dan Profesor Wallace diiktiraf untuk sumbangan cemerlang mereka dalam Penubuhan asas saintifik untuk memahami dan meramal kejadian cuaca ekstrem, dan Profesor Evans untuk Penemuan keluarga reseptor nuklear hormon dan aplikasinya dalam pembangunan ubat.

Untuk Hadiah Jepun 2024, Yayasan meminta kira-kira 15,500 saintis dan jurutera terkemuka dari seluruh dunia untuk menominasikan penyelidik yang bekerja dalam bidang tahun ini. Ia menerima 130 pencalonan untuk bidang Sumber, Tenaga, Alam Sekitar, dan Infrastruktur Sosial, dan 198 pencalonan untuk bidang Sains Perubatan dan Sains Farmasi. Pemenang tahun ini dipilih daripada jumlah keseluruhan 328 calon.

Mengenai Hadiah Jepun

Penubuhan Hadiah Jepun pada tahun 1981 dimotivasikan oleh hasrat kerajaan Jepun untuk mewujudkan anugerah yang diiktiraf antarabangsa yang akan memberi sumbangan kepada pembangunan saintifik dan teknologi di seluruh dunia. Dengan sokongan banyak derma, Yayasan Hadiah Jepun menerima pengesahan daripada Pejabat Kabinet pada tahun 1983.

Hadiah Jepun dianugerahkan kepada saintis dan jurutera dari seluruh dunia yang telah membuat pencapaian kreatif dan dramatik yang membantu kemajuan bidang mereka dan memberi sumbangan yang besar untuk merealisasikan keamanan dan kemakmuran untuk semua manusia. Penyelidik dalam semua bidang sains dan teknologi layak untuk anugerah itu, dengan dua bidang dipilih setiap tahun dengan mempertimbangkan tren terkini dalam pembangunan sains dan teknologi. Secara prinsip, satu individu dalam setiap bidang diiktiraf dengan anugerah itu, dan menerima sijil, pingat, dan hadiah wang tunai. Setiap upacara anugerah dihadiri oleh Maharaja dan Maharani semasa, ketua tiga cabang kerajaan dan pegawai berkaitan lain, dan wakil-wakil dari pelbagai unsur masyarakat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.