Pembelajaran untuk Keamanan yang Berkekalan: Kenyataan Pengarah Eksekutif Education Cannot Wait Yasmine Sherif pada Hari Pendidikan Antarabangsa

(SeaPRwire) –   NEW YORK, Jan. 24, 2024 — Pendidikan adalah batu asas keamanan, asas masyarakat yang kukuh, dan bongkah pembina untuk dunia yang lebih baik. Tahun ini, ketika kita merayakan Hari Pendidikan Antarabangsa di bawah tema ‘pembelajaran untuk keamanan yang kekal’, kami menyeru pemimpin dunia untuk mengakhiri peperangan dan konflik bersenjata dan fokus kepada kemanusiaan kita yang sama untuk memeluk potensi besar yang dapat ditawarkan pembelajaran dalam menyatukan dunia kita.

Tiada kanak-kanak di Gaza – lebih daripada 600,000 gadis dan budak lelaki – mempunyai akses kepada pendidikan.

Tiada kanak-kanak di Gaza – lebih daripada 600,000 gadis dan budak lelaki – mempunyai akses kepada pendidikan.

Dunia kita sedang dirosakkan oleh ketidakadilan, penindasan, rasisme, xenofobia, ketakutan, tamak dan cara penyelesaian konflik melalui kekerasan. Kanak-kanak usia sekolah menanggung beban terberat. Tiada kanak-kanak di Gaza – lebih daripada 600,000 gadis dan budak lelaki – mempunyai akses kepada pendidikan. Di Afghanistan, 80% gadis dan wanita usia sekolah Afghanistan – 2.5 juta gadis dan wanita – dilarang secara sistematik hak asasi manusia mereka untuk pendidikan disebabkan jantina mereka. Di Ukraine, 300,000 kanak-kanak berisiko kehilangan pembelajaran sepanjang tahun sekolah ini. Di Sudan, 19 juta kanak-kanak tidak bersekolah hari ini di tengah-tengah konflik brutal yang berterusan. Di Ethiopia, 7.6 juta kanak-kanak tidak berada di bilik darjah disebabkan cabaran bertumpuk – termasuk konflik bersenjata, impak perubahan iklim dan pemindahan paksa.

Di seluruh dunia, lebih daripada 224 juta kanak-kanak yang terjejas oleh krisis dilarang mendapat pendidikan, sering sibuk mencari perlindungan dan kelangsungan hidup, gadis-gadis dipaksa berkahwin kanak-kanak, dan kedua-dua budak lelaki dan gadis dipaksa menyertai tentera kanak-kanak. Keselamatan, perlindungan dan harapan sekolah dan guru mereka sudah lama hilang.

224 juta kanak-kanak yang terjejas oleh impak bertumpuk konflik bersenjata, perubahan iklim dan pemindahan paksa memerlukan pendidikan berkualiti dengan keadaan genting dan mendesak.

Dunia telah membuat janji kepada generasi akan datang untuk memastikan pendidikan untuk semua melalui Sasaran Pembangunan Berkekalan 4. Negara-negara Ahli PBB telah membuat komitmen undang-undang kepada hak untuk pendidikan dalam konvensyen hak asasi manusia yang mengikat. Janji dan komitmen undang-undang ini mesti dipenuhi untuk mengakhiri kemiskinan ekstrim, ketergantungan bantuan dan lingkaran keganasan pelanggaran hak kanak-kanak dan maruah.

Sebagai dana global untuk pendidikan dalam keadaan kecemasan dan krisis berlanjutan dalam PBB, Education Cannot Wait mempunyai model terbukti, inovatif untuk menyatukan kerajaan, agensi PBB, masyarakat madani, sektor swasta dan, terutamanya, masyarakat tempatan, untuk menyampaikan pendidikan berkualiti dengan pantas kepada kanak-kanak perempuan dan lelaki paling rentan di dunia. Beroperasi merentasi nexus kemanusiaan-pembangunan-keamanan, perancangan bersama membolehkan pendekatan pendidikan menyeluruh untuk mencapai pendidikan berterusan berkualiti dalam keadaan kecemasan dan krisis berlanjutan yang inklusif. Bersama semua rakan kongsi kami, Education Cannot Wait () telah mencapai lebih daripada 9 juta kanak-kanak yang terjejas oleh krisis dengan pendidikan berkualiti dalam beberapa tahun sahaja.

Sama ada kita menyampaikan Tindak Balas Kecemasan Pertama atau Pelaburan Daya Tahan Berbilang Tahun, kami bekerjasama melabur dalam laluan transformasi ke arah pembangunan mampan. Ini bermakna bahawa kanak-kanak pelarian dan yang dipaksa dipindahkan seperti * di Burkina Faso dan * di Colombia kini mendapat akses kepada pendidikan berpusatkan kanak-kanak dan holistik.

Ini termasuk pendidikan awal kanak-kanak, pembelajaran dipercepatkan, sokongan kesihatan mental dan psikososial, pemakanan sekolah, bekalan dan peralatan sekolah, kemudahan air dan sanitasi yang sensitif gender, pemindahan tunai untuk memberi galakan kehadiran sekolah, latihan vokasional untuk memasuki pasaran buruh, pengurusan risiko untuk keselamatan, dan guru-guru terlatih yang membina bakat muda dan menanamkan ideal-ideal kasih sayang, komuniti dan kebaikan bersama.  

Untuk memenuhi janji-janji kita yang dinyatakan dalam Sasaran Pembangunan Berkekalan, komitmen undang-undang dalam Perjanjian PBB mengenai Hak Sosial, Ekonomi dan Kebudayaan, Konvensyen PBB mengenai Hak Kanak-kanak dan persetujuan antarabangsa lain, kami memerlukan sumber kewangan tambahan dengan mendesak untuk menyampaikan harapan dan peluang pendidikan kepada kanak-kanak lelaki dan perempuan yang tinggal di garis hadapan konflik dan krisis ini. ECW menyeru pemberi strategik kami, yayasan filantropi dan sektor swasta untuk mencapai sasaran kami supaya ECW dan rakan kongsi kami di seluruh dunia dapat mencapai 20 juta kanak-kanak yang terjejas oleh krisis dengan pendidikan berkualiti menjelang 2026.

Dengan memberi semua kanak-kanak dan remaja peluang untuk merealisasikan hak mereka kepada pendidikan, dengan tidak meninggalkan sesiapa di belakang melalui tindakan afirmatif untuk gadis, kanak-kanak kurang upaya dan pelarian, dan dengan memberdayakan mereka untuk mengekalkan harapan, merasakan bahawa hidup mereka mempunyai makna walaupun apa yang telah mereka alami, dan terus mengejar impian mereka, kita benar-benar melabur dalam kemanusiaan dan kehidupan bersama damai di seluruh dunia. Daripada melabur lebih banyak dalam peperangan, yang menyebabkan lebih banyak penderitaan manusia, ketidakadilan dan kemiskinan ekstrim, mari kita ikuti kata-kata Nelson Mandela, “Pendidikan adalah senjata paling berkuasa yang boleh digunakan untuk mengubah dunia.”

*Nama diubah untuk melindungi identiti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.