PELAKSANAAN UPACARA TANAH PERMULAAN UNTUK PELABUHAN ANTARABANGSA KUALA LINGGI MENANDATANGANI TAPAK MILESTON DALAM INFRASTRUKTUR MARITIM

(SeaPRwire) –   KUALA LINGGI, Malaysia, Jan. 23, 2024 — Pelabuhan Antarabangsa Kuala Linggi (KLIP) dengan bangganya mengumumkan permulaan pembinaan kemudahan pelabuhan canggihnya, menandakan satu lompatan monumental ke arah menjadi hab utama untuk perdagangan dan perniagaan antarabangsa.

AB Rauf dan Noormustafa Kamal bin Yahya kagum dengan model skala Pelabuhan Antarabangsa Kuala Linggi
AB Rauf dan Noormustafa Kamal bin Yahya kagum dengan model skala Pelabuhan Antarabangsa Kuala Linggi

Majlis pecah tanah disempurnakan oleh YAB Datuk Seri Utama Ab. Rauf Bin Yusoh, Ketua Menteri Malacca dan diraikan oleh tokoh-tokoh kenamaan, pegawai kerajaan, pemimpin industri, dan pemangku kepentingan.

Dijangka siap dalam tempoh 42 bulan, visi KLIP adalah untuk mengubahsuai Kuala Sungai Linggi menjadi Hab Industri Hijau Global untuk Sumber Tenaga, Pelabuhan dan Perkhidmatan Maritim. Pelan pembangunan termasuk pembinaan stor tangki, limbungan kapal, kawasan fabrikasi industri berat, kawasan kargo berdiri kukuh, dermaga, dan kemudahan penyimpanan, dengan anggaran kos sebanyak RM15 bilion.

KLIP juga berbesar hati mengumumkan permulaan kontrak yang diperolehi kepada China Harbour Engineering Co Limited (CHEC) bernilai RM 760 juta. Jumlah kos reklamasi projek ini adalah RM1.39 bilion di pulau seluas 620 ekar.

Dengan Kos Pembangunan Kasar (GDC) dianggarkan sebanyak RM15 bilion dan Nilai Pembangunan Kasar (GDV) dijangka bernilai RM100 bilion, KLIP bersedia menjana pendapatan kasar kebangsaan (GNI) yang besar daripada pendapatan pertukaran asing daripada projek asing dan Produk Dalam Negara Kasar (GDP) daripada industri tempatan.

KLIP, sebagai pelabuhan swasta bertujuan untuk menetapkan piawaian kemudahan pelabuhan yang lebih tinggi dengan memasukkan teknologi terkini, amalan lestari, dan penyelesaian logistik cekap. Lokasi strategiknya di Selat Malacca meletakkan KLIP di persimpangan laluan perkapalan utama, menubuhkan sambungan penting untuk perdagangan antarabangsa antara Asia, Eropah, dan Timur Tengah.

Dalam ucapan utamanya, Tan Sri Datuk Seri Dr Noormustafa Kamal Yahya, Pengerusi Eksekutif KLIP, menyatakan rasa terima kasih kepada sokongan tidak berbelah bagi Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri Malaysia, masyarakat tempatan, dan rakan kongsi perniagaan. Beliau menekankan komitmen KLIP ke arah piawaian tertinggi dalam inisiatif pemuliharaan alam sekitar dan kelestarian, selaras dengan usaha global untuk mengurangkan kesan karbon operasi maritim.

“Majlis pecah tanah ini merupakan titik permulaan bersejarah untuk Pelabuhan Antarabangsa Kuala Linggi—satu langkah penting dalam misi kami untuk menjadi hab maritim kelas dunia. Kami tidak hanya sedang membina sebuah pelabuhan; kami sedang membina simbol kemajuan, kerjasama, dan inovasi dalam ekosistem maritim yang merancakkan pembangunan ekonomi dan mewujudkan peluang untuk generasi akan datang,” kata Tan Sri Noor

Kemudahan terkini akan direka bentuk untuk menampung stor tangki dalam pengendalian kargo bendalir, Gas Petroleum Cecair (LPG) dan Gas Asli (LNG), serta kawasan khusus untuk Penyelenggaraan, Pembaikan dan Pemodenan (MRO) kapal.

Pelabuhan ini dijangka melaksanakan teknologi terkini seperti tenaga hijau, sistem logistik pintar dan pelacakan masa nyata untuk mengoptimumkan kecekapan operasi dan mengurangkan masa putar balik.

Projek ini akan mewujudkan peluang pekerjaan mahir sehingga 10,000 dan menyumbang ke arah pembangunan masyarakat sosial. Setelah siap pada 2027, fasa pembinaan KLIP dijangka menjadi pemangkin pertumbuhan ekonomi untuk pengembangan perdagangan dan inovasi teknologi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.