Pelaksanaan Strategi SKF Mencapai Prestasi yang Kuat pada Tahun 2023: Laporan Tahunan SKF

(SeaPRwire) –   GÖTEBORG, Sweden, Jan. 31, 2024

Q4 2023

Penjualan bersih: SEK 24,438 juta (25,361) Pertumbuhan organik: -1.9% (9.7%) Keuntungan operasi terlaras/margin: SEK 2,929 juta, 12.0% (2,542, 10.0%)

Tahun penuh 2023

Penjualan bersih: SEK 103,881 juta (96,933) Pertumbuhan organik: 3.7% (8.1%) Keuntungan operasi terlaras/margin: SEK 12,977 juta, 12.5% (10,204, 10.5%)

Rickard Gustafson, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif:

“Kami telah dengan tekun melaksanakan strategi kami sepanjang 2023 untuk memperkukuh lagi kami sebagai sebuah syarikat. Transformasi strategik ini telah membuat kami lebih tahan lasak dan kompetitif juga dalam persekitaran permintaan yang lebih lemah yang kami hadapi pada separuh kedua 2023. Ini juga tercermin dalam keputusan kami untuk tahun penuh 2023 di mana kami, untuk pertama kalinya, mencatatkan penjualan bersih melebihi SEK 100 bilion. Ini membawa pertumbuhan organik kami kepada kira-kira 4%. Margin keuntungan operasi terlaras untuk 2023 mencatatkan 12.5%, peningkatan yang signifikan berbanding 2022. Aliran tunai daripada operasi adalah SEK 13.8 bilion, yang merupakan antara prestasi terkuat kami.

Keputusan suku keempat yang kuat walaupun permintaan lebih rendah

Penjualan bersih dalam suku keempat adalah SEK 24,438 juta, mewakili penurunan penjualan organik sebanyak -2% (+10%). Dalam suku ini, kami melihat permintaan pelanggan yang lebih rendah di semua rantau kami disebabkan oleh pelembapan ekonomi, sebahagiannya diimbangi oleh pengurusan harga & campuran yang berkesan. Dalam segmen pertumbuhan tinggi sasaran kami, kami berprestasi dengan baik dalam kereta api, pengedaran perindustrian dan penerbangan, dibakar oleh keupayaan kami untuk membangunkan penyelesaian inovatif bersama pelanggan kami. Hanya beberapa contoh, dalam suku keempat kami memperkenalkan bantalan tahan lasak baru untuk kotak gear kereta api dan bantalan ketepatan untuk pengeluaran bateri litium.

Dalam suku keempat, keuntungan operasi terlaras adalah SEK 2,929 juta (2,542 juta). Margin keuntungan operasi terlaras 12% adalah jauh lebih tinggi berbanding suku keempat tahun lalu (10%) walaupun penurunan isi padu tinggi satu digit. Penetapan harga, kos dan aktiviti pengurusan portfolio yang berterusan memberikan sumbangan positif kepada keuntungannya. Model operasi terdesentralisasi kami telah meningkatkan lagi keupayaan kami untuk memacu produktiviti dan kecekapan dalam operasi kami. Sebagai contoh, kami dengan berjaya melengkapkan program penjimatan kos tahunan SEK 2 bilion termasuk pengurangan lebih 1,000 jawatan kakitangan. Kelajuan transformasi yang meningkat juga tercermin dalam item yang mempengaruhi perbandingan, yang tinggi dalam suku ini, didorong oleh kemajuan pesat dalam inisiatif strategik utama, contohnya penutupan kilang Busan, transformasi Schweinfurt dan pengurangan kakitangan.

Perniagaan Perindustrian kami terus berprestasi dengan baik dalam suku ini dan menghasilkan margin keuntungan operasi terlaras yang kuat melebihi 15% (12%) walaupun permintaan lebih rendah. Usaha kami untuk menguruskan semula portfolio sebahagiannya menerangkan pertumbuhan yang lebih rendah, tetapi ia juga telah membantu untuk meningkatkan keuntungannya kerana kami terus memberi tumpuan kepada perniagaan bermargin tinggi. Margin keuntungan operasi terlaras untuk perniagaan Automotif kami dalam suku keempat mencatatkan 4% (5%), dengan Q4 biasanya merupakan suku bermargin lebih rendah. Kami yakin bahawa prestasi perniagaan Automotif asas kami berada dalam trajektori positif kerana kami beralih portfolio ke arah pengelektrikan dan penyelesaian geseran rendah.

Aktiviti berterusan untuk meningkatkan modal kerja bersih kami, terutamanya melalui pengurangan persediaan kami, telah membawa NWC di bawah 28% jualan dalam suku keempat, memberikan sumbangan kepada aliran tunai daripada operasi yang sangat kuat sebanyak SEK 3.9 bilion (3.4 bilion) dalam suku ini.

Pelaksanaan strategi dengan pantas pada 2023

Tahun lalu, prestasi kami diuji dalam ekonomi permintaan yang kuat pada separuh pertama, serta dalam pelembapan ekonomi pada separuh kedua. Kami boleh menyimpulkan bahawa strategi kami telah membantu kami untuk menavigasi dalam kedua-dua jenis persekitaran dan membuat kami lebih tahan lasak dan kompetitif.

Terima kasih kepada pelaburan kami dalam inovasi dan pembangunan teknologi, kami mempunyai saluran produk dan perkhidmatan yang kuat dengan beberapa produk baru dilancarkan pada 2023, membawa nilai pelanggan yang signifikan dan oleh itu membakar pertumbuhan yang menguntungkan. Ini telah membolehkan kami untuk mempertahankan atau meningkatkan bahagian pasaran kami dalam banyak segmen perindustrian penting. Kemajuan dan pertumbuhan dua digit yang kuat dalam beberapa segmen pertumbuhan tinggi sasaran kami dikekalkan sepanjang 2023, dengan perniagaan kereta api dan penerbangan tumbuh sekitar 20%.

Pengregionalan dan pengoptimuman landasan pengeluaran kami adalah bahagian penting strategi kami untuk lebih dekat dengan pelanggan kami dan dengan itu mengurangkan masa penghantaran dan keperluan untuk pengangkutan. Pada 2023 kami mengambil beberapa langkah besar di semua rantau kami, contohnya pembukaan kilang kami di Monterrey, Mexico, penutupan kilang yang diumumkan di Luton, UK, dan Busan, Korea, serta kemajuan dalam penyusunan semula operasi kami di Schweinfurt, Jerman. Kami juga terus bekerja secara aktif dengan pengurusan portfolio, sama ada pada peringkat strategik atau taktikal, dengan tinjauan strategik terakhir perniagaan Penerbangan kami sebagai contoh yang terdahulu.

Dengan menyediakan penyelesaian kepada pelanggan kami untuk mengurangkan geseran dan kebocoran tenaga dalam operasi mereka, kami terus memberikan sumbangan kepada transformasi kelestarian yang diperlukan. Untuk operasi kami sendiri, kami memutuskan tahun lalu untuk mengalokasikan jumlah keseluruhan SEK 3 bilion selama tempoh 6 tahun untuk memenuhi matlamat tenaga dan pengurangan karbon kami menjelang 2030. Usaha kelestarian dan ambisius kami juga diiktiraf oleh EcoVadis dalam penarafan kelestarian terkini mereka, di mana kami menerima Pingat Platinum dan kekal dalam 1% teratas syarikat yang dinilai.

Semua pencapaian ini, dan lain-lain, tidak akan mungkin tanpa usaha dan dedikasi kakitangan kami sepanjang tahun. Saya sangat berterima kasih atas komitmen mereka dan bagaimana mereka saling menyokong, pelanggan kami, dan perniagaan kami.

Pandangan

Pada 2024, kami akan memberi tumpuan kepada pelaksanaan berjaya inisiatif strategik sedang berjalan. Ini termasuk, contohnya, aktiviti berterusan berkaitan pengoptimuman rantaian bekalan dan landasan kami, pengurusan dan penyusunan semula portfolio kami, dan memperkukuh kedudukan kepimpinan dalam kelestarian dan produk serta perkhidmatan geseran rendah.

Pada 2024, kami menjangkakan permintaan pasaran akan terus bergegar dan ketidaktentuan geopolitik akan berterusan dan perniagaan bersedia untuk menangani pelbagai senario. Memandang ke suku pertama 2024, kami menjangkakan penurunan penjualan organik pertengahan satu digit. Bagi tahun penuh, kami menjangkakan penurunan penjualan organik rendah satu digit, berbanding 2023.

Sebagai pengiktirafan terhadap kedudukan kewangan kukuh Kumpulan, Lembaga telah memutuskan untuk mencadangkan kepada Mesyuarat Agung Tahunan dividen sebanyak SEK 7.50 setiap saham.”

Lampiran kewangan, SEKm kecuali dinyatakan sebaliknya

Q4 2023

Q4 2022

2023

2022

Penjualan bersih

24,438

25,361

103,881

96,933

Keuntungan operasi terlaras

2,929

2,542

12,977

10,204

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.