Pelabur Aktif Engaged Capital Mungkin Meningkatkan Prestasi VF Corp

VF Corp Stock

VF Corp. telah menyaksikan peningkatan yang ketara sebanyak lebih 14% dalam perdagangan satu hari sahaja, menandakan prestasi terbaik syarikat sejak Oktober 2008. VF Corp., konglomerat dalam industri pakaian dan kasut yang memiliki jenama seperti Vans, The North Face, dan Timberland, kini menjadi tumpuan pelabur aktif Engaged Capital, yang dilaporkan telah memperoleh pegangan besar dalam syarikat tersebut.

Engaged Capital dikatakan sedang mendesak beberapa perubahan strategik, termasuk pelan pengurangan kos sebanyak $300 juta dan kajian aset dan harta tanah bukan inti VF Corp. Saham syarikat telah menurun selama lima tahun kebelakangan ini, dengan penurunan lebih 76% sepanjang tempoh ini.

Keterlibatan Engaged Capital boleh memberikan dorongan kepada VF Corp untuk melakukan perubahan yang perlu kepada perniagaannya. Ini, pada gilirannya, mungkin menyediakan peluang yang sesuai untuk mempertimbangkan membeli saham syarikat. Inilah sebabnya:

Ketidakmungkinan Penukaran CEO

Pelabur aktif seperti Engaged sering mencadangkan pelbagai perubahan apabila mereka berhubung dengan pengurusan dan lembaga pengarah syarikat yang mereka pegang sahamnya. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, adalah tidak mungkin bahawa Engaged akan mencadangkan penukaran CEO. VF Corp baru-baru ini melantik Bracken Darrell sebagai CEO baharu, yang berasal dari Logitech (NASDAQ: LOGI) di mana beliau mencapai pulangan kumulatif yang menakjubkan sebanyak 681% semasa tempoh perkhidmatannya selama 10.5 tahun. Mengingat rekod cemerlang Darrell, lembaga pengarah VF Corp kemungkinannya sedang mencari beliau untuk mengulangi kejayaannya dengan syarikat pakaian berikonik ini, menjadikan ketidakmungkinan bahawa Engaged akan mendorong perubahan di pucuk pimpinan.

Harga Sasaran Saham

Menurut Chris Hetrick, Pengarah Penyelidikan di Engaged, saham VF Corp boleh mencapai $50 dalam tempoh tiga tahun jika syarikat melaksanakan rancangan secara agresif. Hetrick mencadangkan bahawa hanya dua jenama yang harus dikekalkan oleh VF Corp iaitu The North Face dan Vans. Beliau juga berpendapat bahawa syarikat perlu mempertimbangkan memotong dividen tahunannya, kini pada kadar $1.20 setahun. Engaged telah mengkritik keputusan CEO terdahulu, termasuk pelaburan yang kurang dalam Vans yang menyebabkan penurunan popularitinya, dan pengambilalihan Supreme sebanyak $2.1 bilion yang melemahkan kedudukan kewangan syarikat. Pelabur aktif ini telah menyumbangkan kemusnahan nilai VF Corp kepada strategi yang gagal oleh CEO terdahulu.

Keadaan Perniagaan Semasa

Hasil VF Corp pada suku pertama 2024 adalah 8% lebih rendah, tetapi The North Face melaporkan pertumbuhan hasil dua angka selama 10 suku berturut-turut, naik 12% tidak termasuk mata wang. Syarikat juga mengalami peningkatan 31% dalam hasil di China, memimpin di rantau Asia Pasifik. Walaupun VF Corp menjangkakan jualan untuk 2024 akan rata-rata tahun ke tahun atau lebih rendah secara sederhana, purata keuntungan setiap sahamnya dijangka akan mencapai $2.15 pada pertengahan panduan, yang diterjemahkan kepada nisbah harga kepada keuntungan 8.4x berdasarkan harga saham semasa.

Walaupun cabaran dan siasatan pelabur aktif, VF Corp kelihatan berada dalam kedudukan untuk membina semula perniagaannya, dengan beberapa tanda positif termasuk prestasi yang kuat daripada sesetengah jenamanya dan rantau. Walaupun mempunyai pelabur aktif memantau tindakannya mungkin membawa peluang dan cabaran, ia merupakan situasi yang perlu diperhatikan dengan teliti.

Bagi mereka yang ingin mengambil kesempatan daripada situasi ini, menjual panggilan put Nov. 17 $20 boleh menjadi strategi untuk dipertimbangkan. Dengan harga tawaran $2.30 pada masa penulisan, ia menawarkan hasil tahunan 147.2%. Jika harga saham kekal sekitar $18.45 dan saham-saham dipanggil kepada pelabur dalam 31 hari, harga masuk bersih adalah $17.70, sedikit lebih baik daripada harga perdagangan semasa. Jika pilihan tersebut tamat di atas $20, pelabur akan mendapat premium $230.

Dalam sebarang kes, tahap $20 mungkin boleh dicapai oleh saham VFC, dan dengan keterlibatan aktivis, ia mungkin merupakan masa yang sesuai untuk bertindak bagi mereka yang berpendirian agresif.