Pasaran Perisian Pengurusan Karbon Akan Mencapai AS$5.5 Bilion Menjelang 2032 Dipacu oleh Pelaporan Piawaian Skop 3 dan Ketelusan ESG

(SeaPRwire) –   NEW YORK, Nov. 21, 2023 — Kesadaran terhadap kelestarian dan ancaman peningkatan suhu dunia sebanyak 1.5°C semakin meningkat, mendorong perubahan strategi dalam kerajaan dan organisasi. Syarikat-syarikat menggunakan alat pengurusan karbon untuk menangani potensi kemerosotan KDNK sebanyak 18% akibat perubahan iklim menjelang 2050. Alat-alat ini digunakan untuk mengira, mengurus, memantau, dan melaporkan pelepasan. Menurut firma kecerdasan teknologi global ABI Research, pasaran perisian pengurusan karbon diramalkan akan berkembang pada kadar CAGR sebanyak 19.7%, mencapai US$5.5 billion menjelang 2032.

Pelepasan Skop 3, yang boleh menjadi 5 hingga 25 kali lebih tinggi daripada Pelepasan Skop 1 dan Skop 2, membentuk sehingga 90% kesan alam sekitar keseluruhan, menurut Carbon Disclosure Project (CDP). Pengukuran tepat pelepasan Skop 3 amat penting bagi perniagaan untuk meningkatkan daya tahan dan kecekapan di seluruh rantai bekalan. “Hanya apa yang diukur boleh dikawal. Menanggung tanggungjawab terhadap pelepasan karbon adalah langkah pertama untuk mengurangkan bencana berkaitan iklim yang membawa padah. Pengukuran tepat pelepasan Skop 3 memberikan wawasan berharga yang akan membolehkan organisasi meningkatkan daya tahan dan kecekapan di seluruh rantai bekalan, melindungi syarikat di masa hadapan, dan mengurangkan risiko nilai rantai daripada ancaman kewangan berkaitan iklim,” jelas Rithika Thomas, Pakar Teknologi Lestari di ABI Research.

Pasaran perisian pengurusan karbon berpindah daripada melaporkan sukarela kepada melaporkan wajib disebabkan peraturan, kesadaran perubahan iklim yang meningkat, pengdigitasian pengeluaran, tekanan pelanggan dan pelabur, serta dasar ketelusan untuk kelebihan saingan. Pembekal ESG (Environmental, Social, and Governance) warisan seperti , , dan  mendominasi di Eropah dan Amerika Utara. Walau bagaimanapun, syarikat-syarikat SME (Small and Medium enterprises) dan pemula seperti , , , , , dan  berkompetisi dengan berani dengan memanfaatkan analisis data, kecerdasan buatan, automasi, dan analisis ramalan untuk memenuhi peraturan dan memperluaskan asas pelanggan mereka.

Kini, pasaran perisian kelestarian adalah campuran dengan ciri-ciri dan fungsi yang bertindih dengan ESG, pengurusan karbon, pengurusan bangunan pintar, analisis kitaran hayat, dan ciri-ciri kelestarian bersekutu. Menurut Thomas, “Apabila pasaran pengurusan karbon global matang, Eropah dan Amerika Utara akan mendominasi dalam tempoh lima tahun akan datang sebagai perintis dan penerima awal. Apabila dasar antarabangsa dan negara khusus stabil, akan berlaku pertumbuhan pesat selepas 2026 dalam pembekal perisian dan asas pelanggan di Asia Pasifik dan pasaran membangun.”

Ekosistem yang kukuh akan berkembang di sekeliling alat perisian karbon dengan penyelesaian pakar terdedikasi untuk setiap aspek pelaporan untuk menangani kredibiliti, ketepatan, dan auditabiliti. Pemaju perisian perlu memberi tumpuan kepada mengotomatkan pengiraan, membina penyelesaian khusus industri dengan jaminan data, dan mengintegrasikan keupayaan AI dan ramalan untuk mencipta nilai dengan wawasan tindakan bagi pengguna akhir untuk benar-benar berjaya dalam landskap terpecah kini. Syarikat-syarikat proaktif dan syarikat-syarikat besar yang menggunakan alat pengurusan karbon dalam skala, matlamat jangka panjang mereka terhadap kelestarian menjadi lebih jelas dengan metrik jangka pendek bernilai,” Thomas menyimpulkan.

Penemuan-penemuan ini berasal daripada analisis aplikasi ABI Research tentang perkhidmatan penyelidikan syarikat, yang merangkumi penyelidikan, data, dan Wawasan ABI. Berdasarkan temu bual utama secara meluas, laporan menyajikan analisis mendalam tentang trend pasaran utama dan faktor-faktor untuk aplikasi tertentu, yang boleh memberi tumpuan kepada pasaran individu atau geografi.

Tentang ABI Research

ABI Research ialah syarikat kecerdasan teknologi global yang menyediakan nasihat strategik dan penyelidikan tindakan kepada pemimpin teknologi, perintis dan pembuat keputusan di seluruh dunia. Penyelidikan kami memberi tumpuan kepada teknologi transformasi yang secara dramatik mengubah industri, ekonomi dan pasaran buruh hari ini.

ABI Research是一家国际科技情报公司,为全球科技领袖、创新人士和决策者提供实用的市场研究和战略性指导。我们密切关注一切为各行各业、全球经济和劳动市场带来颠覆性变革的创新与技术。

Untuk maklumat lanjut tentang perkhidmatan ABI Research, hubungi kami di +1.516.624.2500 di Amerika, +44.203.326.0140 di Eropah, +65.6592.0290 di Asia Pasifik, atau lawati.

Maklumat Hubungan

Global
Deborah Petrara
Tel: +1.516.624.2558
 

Logo –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)