Pasaran Kabel Pautan Automotif Bernilai $59.5 bilion menjelang 2030 – Laporan Eksklusif oleh MarketsandMarketsTM

IstockPhoto Igor Borisenko 5 Automotive Wiring Harness Market worth $59.5 billion by 2030 - Exclusive Report by MarketsandMarketsTM

CHICAGO, 30 Oktober 2023Automotive Wiring Harness Market dijangka akan meningkat daripada USD 48.7 billion pada tahun 2023 kepada USD 59.5 billion menjelang tahun 2030, pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 2.9% daripada tahun 2023 hingga 2030, menurut laporan baru oleh MarketsandMarketsTM. Pasaran ini didorong oleh faktor-faktor seperti peningkatan pengeluaran kenderaan, peningkatan penggunaan kenderaan elektrik, peningkatan bilangan ciri-ciri baharu dalam kenderaan moden, dan sebagainya. Perpindahan ke arah kenderaan elektrik & hibrid serta kenderaan dengan ciri-ciri ADAS memacu permintaan untuk sistem kabel berpilin yang lebih kompleks dengan kadar pemindahan data yang lebih tinggi. Cabaran masa depan bagi pengeluar sistem kabel berpilin dan OEM akan menyesuaikan sistem voltan tinggi, pengurusan bateri dan enjin elektrik, serta sistem pengurusan enjin dengan kabel data kelajuan tinggi.

MarketsandMarkets_Logo

Muat turun PDF Brosur: https://www.marketsandmarkets.com/pdfdownloadNew.asp?id=170344950

Telusuri isi kandungan menyeluruh mengenai “Automotive Wiring Harness Market“.

355 – Jadual
64 – Rajah
339 – Halaman

Skop Automotive Wiring Harness Market :

Liputan Laporan

Butiran

Saiz Pasaran

USD 59.5 billion menjelang tahun 2030

Kadar Pertumbuhan

2.9% CAGR

Pasaran Terbesar

Asia Pasifik

Dinamik Pasaran

Pemacu, Halangan, Peluang & Cabaran

Tempoh Ramalan

2023-2030

Unit Ramalan

Nilai (USD Bilion)

Liputan Laporan

Ramalan Pendapatan, Landskap Persaingan, Faktor Pertumbuhan, dan Trend

Segmen Diliputi

Mengikut aplikasi, jenis kenderaan ICE mengikut jenis transmisi dan aplikasi, jenis kenderaan elektrik mengikut jenis transmisi dan aplikasi, komponen, bahan, pasaran sistem kabel data mengikut kadar data, mengikut voltan tinggi dan rantau.

Geografi Diliputi

Asia Pasifik, Amerika Utara, Eropah, dan Baki Dunia

Penekanan Laporan

Maklumat kewangan / portfolio produk pemain yang dikemaskini

Peluang Pasaran Utama

Peningkatan penggunaan sistem kabel berpilin voltan tinggi dan kabel serat optik

Pemacu Pasaran Utama

Pertambahan Ciri-ciri Lanjutan dalam Kenderaan

Sistem kabel berpilin logam dijangka akan memegang bahagian pasaran terbesar pada tahun 2023

Segmen logam memegang bahagian terbesar pasaran sistem kabel berpilin automotif. OEM kebanyakkannya menggunakan tembaga untuk membuat sistem kabel berpilin automotif kerana kekonduksian, ketahanan, korosi terhad, kekuatan regangan tinggi, dan pemindahan data yang tinggi. Oleh itu, sistem kabel berpilin logam digunakan secara meluas dalam pelbagai aplikasi penting automotif termasuk tenaga, chassis, badan dan lampu, sistem keselamatan, transmisi, dan kabel dalaman. Walaupun fluktuasi harga tembaga yang telah memberi kesan kepada margin keuntungan pengeluar sistem kabel berpilin baru-baru ini, bahan logam masih dijangka memegang bahagian besar pasaran industri sistem kabel berpilin automotif menjelang tahun 2030. Penggunaan aluminium dalam sistem kabel berpilin automotif dengan penyepuhan emas juga membantu meningkatkan pemindahan data dan mengurangkan berat dan kos. Sebagai contoh, Positronic menyediakan penyepuhan emas dalam sambungan, dan TE Connectivity juga menyediakan terminal automotif dengan sama ada penyepuhan emas atau nikel. Furukawa Electric pada Oktober 2021 membangunkan kabel aluminium dalam sistem kabel berpilin yang digunakan dalam kerusi Toyota Boshoku dan dipasang dalam Toyota Land Cruiser 300 baharu. Walau bagaimanapun, aluminium menghadapi cabaran seperti kakisan dan masalah penghujung. Oleh itu, pengeluar sistem kabel berpilin masih menggunakan tembaga. Walaupun tembaga kekal sebagai pilihan utama kerana kekonduksian dan kebolehpercayaan, penyelidikan dan pembangunan berterusan dalam bahan alternatif seperti aluminium dan plastik konduktif untuk mengurangkan berat dan meningkatkan kecekapan bahan api kenderaan. Pasaran akan terus bergantung kepada tembaga untuk kebolehpercayaan dan kekonduksian, bersama-sama dengan penggunaan aluminium yang semakin meningkat untuk pengurangan berat dan kecekapan. Beberapa pengeluar seperti Sumitomo sedang mengkaji alternatif ini, yang menyebabkan pengurangan penggunaan tembaga sedikit demi sedikit.

Segmen sistem kabel berpilin badan dan lampu dianggarkan menjadi pasaran terbesar semasa tempoh ramalan.

Sistem kabel berpilin badan dan lampu merupakan komponen asas dalam kenderaan moden, respo