Panggilan Permohonan untuk Program Pelajar Amgen Tsinghua 2024

(SeaPRwire) –   BEIJING, Jan. 19, 2024 — Program Amgen Scholars (ASP) adalah program antarabangsa yang dibiayai oleh Yayasan Amgen dengan arahan Universiti Harvard, bertujuan untuk meningkatkan peluang penyelidikan bagi pelajar yang komited untuk mengejar kerjaya dalam bidang sains bioperubatan. Melalui program musim panas selama 8- atau 10-minggu, pelajar terkemuka dari seluruh dunia boleh mengambil bahagian dalam projek penyelidikan di bawah arahan fakulti kelas dunia, terlibat dalam seminar dan acara jaringan terkini, dan mengambil bahagian dalam simposium sebagai wakil di kawasan masing-masing. Dari 2024-2027, terdapat (akan ada) 25 institusi pendidikan dan penyelidikan terkemuka di seluruh Amerika Syarikat, Eropah, Asia, Australia dan Kanada yang boleh menjadi tuan rumah program musim panas Amgen, termasuk 4 institusi di Asia, iaitu Universiti Nasional Singapura, Universiti Tokyo, Universiti Kyoto dan Universiti Tsinghua.


10 calon cemerlang yang sedang belajar di Asia akan dipilih untuk program akan datang pada tahun 2023, di mana sebahagian kos makanan, asrama pelajar atau hotel kampus akan ditanggung, dan elaun serta sokongan pengangkutan akan ditawarkan. Setiap pelajar akan diberi mentor daripada seorang ahli fakulti semasa program penyelidikan. Selain itu, pelajar akan mempunyai peluang untuk mengambil bahagian dalam makmal dan mengambil bahagian dalam siri aktiviti akademik bersama pascadoctor, teknisi atau pelajar sarjana. Pengalaman berharga ini akan merangsang minat penyelidikan pelajar dan meningkatkan kemampuan penyelidikan mereka, dengan itu memberi asas kukuh untuk pengajian lanjutan mereka. Selain itu, kami akan menganjurkan aktiviti luar akademik lain, seperti acara jaringan dan penjelajahan budaya, untuk membolehkan mereka berkenalan dengan kawan baru dan mempelajari lebih lanjut tentang budaya Cina. Program kami terbukti memberi manfaat yang bermakna dan berkesan, kerana semua pelajar yang mengambil bahagian dalam program kami dari tahun 2019 hingga 2023 mendakwa mereka mendapat manfaat secara mendalam daripadanya dan mencipta kenangan yang tidak akan dilupakan bersama.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Universiti Tsinghua telah dengan aktif berusaha untuk membangunkan bakat pelbagai dan memudahkan kerjasama antarabangsa serta telah membuat kemajuan yang signifikan dalam pembangunan bakat berteraskan inovasi. Kolaborator utama ASP Tsinghua adalah Sekolah Sains Farmasi (SPS), yang memainkan peranan penting dalam pembangunan sains hayat dan penyelidikan biomedirka hadapan universiti. Universiti Tsinghua akan terus menyediakan program yang cemerlang berdasarkan kejayaan program-program terdahulu bersama Yayasan Amgen.

Untuk maklumat lanjut, sila klik: 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.