Pakar AI terkemuka berkongsi pandangan di simposium Persatuan Akademik Wilayah Teluk Besar Hong Kong-HKUST

(SeaPRwire) –   Pemenang Hadiah Turing Yann LeCun memberi ucapan utama

HONG KONG, Nov. 28, 2023 — Ahli kecerdasan buatan (AI) terkemuka, sarjana dan pemimpin industri dari seluruh dunia telah berkumpul dalam simposium di Hong Kong baru-baru ini untuk berkongsi pengetahuan, penyelidikan dan pandangan mereka tentang cara-cara memanfaatkan potensi AI untuk memperbaiki kehidupan manusia.

Ia akan mengambil tahun atau dekad bagi pembangunan kecerdasan buatan (AI) untuk mencapai AI tahap manusia. Robot tidak akan menguasai dunia. “Sumber terbuka” adalah satu-satunya pilihan. Inilah antara pandangan-pandangan yang menimbulkan pemikiran yang dipaparkan oleh Prof. Yann LeCun, yang dipuji media sebagai salah seorang “Bapa AI”, dalam simposium sebagai pembentang utama.

Bertajuk AI NEW HORIZONS 2023: A Symposium with Scientific Leaders, acara itu dihoskan bersama oleh Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) dan Persatuan Akademik Wilayah Teluk Raya (GBAAA). 

Dalam ucapan utamanya, Prof. LeCun meramalkan AI berpandukan objektif akan membantu meramal masa depan, dan model Architektur Ramalan Gabungan (JEPA) akan membawa perubahan paradigma dalam pemodelan ramalan, bahawa JEPA boleh membawa tentang “Renaissance baru.”

AI, kata Prof. LeCun, akan menjadi “infrastruktur bersama” pada masa hadapan, seperti Internet hari ini. Itu juga bermakna, katanya, platform AI mesti dibuat “sumber terbuka.” “Semua interaksi dengan dunia digital akan dimediasi oleh pembantu AI… Mereka akan menjadi simpanan semua pengetahuan dan budaya manusia,” kata pakar AI terkemuka itu.

Isu “sumber terbuka” platform AI dibincangkan lebih lanjut dalam “Perbualan Api” di kalangan Prof. LeCun, Pengerusi Majlis HKUST dan pakar AI Prof. Harry Shum dan Pengarah Pusat Penyelidikan AI HKUST Prof. Pascal Fung, dalam simposium yang diadakan di Pusat Asia, Hong Kong.

Mengakui isu itu kompleks dan kontroversi, Prof. LeCun berkata platform sumber terbuka akan menggalakkan kepelbagaian. Prof. Shum berkongsi pandangan bahawa “sumber terbuka adalah perkara baik,” tetapi menambah industri AI akan bercanggah dengan idea itu memandangkan pertimbangan berbeza mereka dalam membangunkan Model Bahasa Besar (LLM).

“Jika anda memikirkan dari sudut komersial, siapa yang Nombor Satu (dalam industri) tidak akan mahu pergi sumber terbuka untuk sebab kewangan. Jika anda Nombor Dua, anda akan berjuang (dan tanya) sama ada saya harus sumber terbuka atau bersaing dengan (Nombor Satu)? Prof Shum berkata.

“Seperti teknologi baharu lain, ia akan mengambil masa untuk merumuskan undang-undang dan mekanisma pengawalseliaan yang relevan untuk menangani masalah yang mungkin timbul,” tambahnya.

Menjawab soalan oleh Prof. Fung tentang kerjasama antara universiti dan industri, kedua-dua Prof. LeCun dan Prof. Shum menekankan pentingnya kerjasama yang lebih besar antara industri dan akademik dalam AI. Prof. Shum berkata sumber adalah penting untuk pembangunan penyelidikan, “kami akan terus menggalakkan tenaga pengajar dan pelajar untuk mendapatkan lebih banyak pembiayaan dan melakukan pemula… Ini adalah apa yang HKUST telah lakukan.”

Simposium itu merupakan persidangan akademik skala besar pertama yang diadakan oleh GBAAA sejak penubuhannya pada 2021, dan juga salah satu siri persidangan yang baru-baru ini dianjurkan oleh HKUST dengan fokus kepada AI.

Prof. Nancy Ip, Presiden HKUST dan Pengerusi Majlis GBAAA yang memacu simposium itu, menyatakan penghargaan mendalam kepada pakar dan sarjana yang berkongsi pandangan berharga mereka dalam acara itu. Simposium itu, katanya, bertujuan “mengkaji landskap penyelidikan AI semasa dan menyelami kerja-kerja puncak yang sedang dijalankan, untuk memahami potensi AI serta batasannya.”

“Pelancaran ChatGPT AI Pembukaan pada awal tahun ini secara tiba-tiba meletakkan AI di garis hadapan hayat dan imaginasi kita,” katanya. “Semakin penyelidikan AI maju, kita boleh menjangkakan lagi kemajuan yang mengubah cara kita bekerja dan hidup.”

Sebagai tetamu rasmi acara itu, Setiausaha bagi Inovasi, Teknologi dan Industri Prof. Sun Dong, berkata Hong Kong mempunyai kelebihan saingan yang unik untuk dibangunkan menjadi pusat I&T antarabangsa. Beliau menghuraikan strategi dan rancangan Kerajaan untuk mengdigitalisasi perkhidmatan awam yang dinyatakan dalam Ucapan Dasar 2023, termasuk penubuhan pusat superkomputer untuk memupuk pembangunan AI.

Simposium itu turut dihadiri oleh sarjana dari pelbagai rantau dan eksekutif kanan syarikat teknologi inovasi. Mereka termasuk Prof. Kathleen McKeown di Columbia University; Dr. FENG Junlan di China Mobile; Dr. LI Hang di ByteDance; dan Dr. ZHOU Jingren di Alibaba Cloud Intelligence.

Wakil dari Akademi Sains China dan lapan institusi pengajian tinggi tempatan termasuk City University of Hong Kong, Hong Kong Baptist University, Lingnan University, The Chinese University of Hong Kong, The Education University of Hong Kong, The Hong Kong Polytechnic University, HKUST dan The University of Hong Kong, berkongsi dengan peserta pencapaian penyelidikan AI mereka dalam simposium sehari penuh.

Muat turun foto forum di sini:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)