PACIFIC INTERNATIONAL LINES SYARIKAT PELAYARAN KONTEINER PERTAMA UNTUK MENYELESAIKAN INTEGRASI PENUH DENGAN SGTRADEX BERSAMA-SAMA DENGAN KPI OCEANCONNECT

(SeaPRwire) –   Pacific International Lines (PIL), SGTraDex, dan KPI OceanConnect telah mencapai satu tonggak penting dengan melengkapkan integrasi penuh untuk transaksi serata dunia melalui platform SGTraDex

SINGAPURA, 29 Jan. 2024 — Pacific International Lines (PIL) telah berjaya melengkapkan integrasi penuh dengan Singapore Trade Data Exchange (SGTraDex), menjadikan PIL syarikat pengangkutan laut pertama untuk berbuat demikian. Pencapaian ini, yang dicapai melalui usaha kerjasama dengan KPI OceanConnect, menandakan satu langkah transformasi ke arah pengdigitasian global dalam operasi maritim PIL.

Integrasi ini, yang dimulakan pada awal 2023 dan diselesaikan pada Disember tahun yang sama, telah membolehkan PIL memanfaatkan SGTraDex untuk meningkatkan cara transaksi dijalankan dengan pemangku kepentingannya termasuk pembekal dan institusi kewangan. Ini merupakan satu lagi langkah penting untuk meningkatkan kecekapan dan ketelusan dalam operasi maritim.

Sebagai sebahagian daripada integrasi, PIL berjaya melaksanakan satu transaksi bahan api kapal luar negara dengan KPI OceanConnect, sebuah pembekal terkemuka penyelesaian tenaga laut global, dengan transaksi inovatif ini menunjukkan kebolehan menggunakan SGTraDex untuk transaksi di luar Singapura. Transaksi tanda aras ini menunjukkan potensi laluan data untuk melicinkan proses yang kompleks dan memudahkan kerjasama yang lebih lancar antara syarikat pengangkutan laut dan rantai organisasi faedah mereka.

Sejak transaksi bahan api kapal luar negara berjaya, PIL telah melengkapkan lebih 40 transaksi melalui SGTraDex. Kemudahan SGTraDex jelas dalam keupayaannya untuk menangani pelbagai jenis transaksi, memaparkan kepentingannya dalam sektor maritim.

Sebelum integrasi ini, PIL terpaksa mengeksport dan menghantar dokumen melalui emel kepada pembekal, yang kemudiannya memuat naik maklumat utama secara manual ke portal e-pembayaran.

Dengan integrasi, pembekal yang tergabung secara API dengan SGTraDex boleh menghantar atau memuat naik dokumen kepada PIL terus daripada sistem ERP mereka sendiri. Ini mengelakkan perlu mengemudi melalui beberapa sistem, menangani satu titik sakit utama untuk perolehan bahan api kapal. PIL menganggarkan integrasi ini berpotensi menghasilkan penjimatan masa keseluruhan sebanyak 30% sebaik sahaja pembekal lain menggunakan SGTraDex, meningkatkan kecekapan secara signifikan untuk semua pemangku kepentingan yang terlibat.

“Apa yang dicapai PIL bersama rakan kongsi kami menunjukkan komitmen dan usaha bersama memang berguna dan berkesan dalam meningkatkan kecekapan melalui pengdigitasian untuk industri maritim. Kami berkongsi pengalaman positif kami tentang integrasi berjaya ini dengan SGTraDex dalam operasi bahan api kapal supaya ahli industri maritim terus menyokong inisiatif ini.” kata Goh Chung Hun, Ketua Bahagian Armada, PIL.

Platform kukuh SGTraDex tidak sahaja memudahkan transaksi lancar tetapi juga mengubah cara industri maritim beroperasi. Integrasi ini menandakan peralihan ke arah ekosistem maritim yang lebih terhubung dan cekap, akhirnya memberi manfaat kepada semua pemangku kepentingan yang terlibat.

Memandang ke hadapan, SGTraDex meramalkan masa depan di mana integrasi digital menjadi norma, membawa kepada peningkatan kerjasama, pengurangan kos operasi, dan peningkatan kecekapan keseluruhan dalam sektor maritim. Kerjasama berjaya dengan PIL berfungsi sebagai galakan untuk pemain industri lain untuk mengamalkan transformasi digital untuk masa depan yang lebih terhubung.

“Kami gembira menyaksikan integrasi berjaya SGTraDex dengan PIL, dan transaksi berikutnya mengesahkan keberkesanan platform itu,” kata Ketua Operasi & Pembangunan Perniagaan, Kelvin Ling di SGTraDex. “Pencapaian ini merupakan kesaksian semangat kerjasama dalam industri maritim dan membuka jalan untuk masa depan di mana penyelesaian digital dengan lancar meningkatkan operasi.”

KPI OceanConnect, rakan kongsi utama dalam perjalanan integrasi global ini, menekankan kepentingan pencapaian ini sebagai perintis SGTraDex. Transaksi bahan api kapal luar negara berjaya dengan PIL merupakan langkah penting ke hadapan dalam mengdigitasikan rantaian maklumat dan perniagaan secara global.

“Tonggak ini merupakan kesaksian usaha bersama PIL, KPI OceanConnect, dan SGTraDex dalam menggerakkan pengdigitasian global dalam operasi maritim. Sebagai perintis awal platform SGTraDex, KPI OceanConnect bangga menjadi sebahagian daripada perjalanan inovatif dan transformasi ini. Transaksi bahan api kapal luar negara berjaya menggambarkan keberkesanan platform dan kami percaya integrasi ini akan menetapkan piawaian baharu untuk kecekapan dan kerjasama di peringkat global. Pencapaian ini mencerminkan komitmen kami untuk menggalakkan inovasi di peringkat industri dan memperkukuhkan kepercayaan kami terhadap kuasa penyelesaian digital untuk membentuk masa depan perdagangan maritim,” kata Henrik Zederkof, Ketua Akaun Global di KPI OceanConnect.

SGTraDex, PIL dan KPI OceanConnect percaya bahawa integrasi ini merupakan titik perubahan untuk industri maritim, menunjukkan kuasa kerjasama dan transformasi digital. Penyelesaian tonggak penting ini menetapkan pentas untuk inovasi dan pembangunan lanjut dalam sektor maritim.

Mengenai KPI OceanConnect

KPI OceanConnect merupakan salah satu pembekal perkhidmatan dan penyelesaian tenaga laut bebas yang terbesar dan berpengalaman di dunia. Selama lebih 50 tahun, KPI OceanConnect telah menghidangkan perdagangan global melalui pendekatan kerjasama, penyelesaian inovatif, dan keupayaannya untuk menasihati pelanggan dengan pakar melalui cabaran baharu dan berkembang.

Dengan menggabungkan kepakaran tenaga kerja globalnya dengan teknologi terkemuka, inovasi, dan kekuatan kewangan, KPI OceanConnect mencipta nilai jangka panjang untuk rakan kongsinya. KPI OceanConnect merupakan pemimpin yang diyakini dalam peralihan ke tenaga rendah karbon dan berkomitmen menyediakan penyelesaian untuk meningkatkan sumbangan industri pengangkutan laut kepada planet yang lebih bersih dan sihat.

Pasukan pakar berpengalaman KPI OceanConnect menyediakan nasihat pakar yang diyakini daripada pejabat di Athens, Doha, Hamburg, Hong Kong, Houston, Istanbul, Jakarta, London, Miami, Middelfart, New York, Rotterdam, Seattle, Seoul, Singapura dan Tokyo.

Ketahui lebih lanjut dengan mengunjungi:

Mengenai Pacific International Lines

Ditubuhkan pada 1967, Pacific International Lines (PIL) diletakkan pada kedudukan ke-12 antara syarikat pengangkutan kontena teratas di dunia dan juga pengangkut terbesar berasal tempatan di Asia Tenggara. Daripada pemilik kapal kecil di Singapura, PIL telah berkembang menjadi pengangkut global dengan fokus kepada China, Asia, Afrika, Timur Tengah, Amerika Latin dan Oceania. Bersama syarikat bersekutunya Mariana Express Lines (MELL) dan Malaysia Shipping Corporation, PIL menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan di lebih 500 lokasi di lebih 90 buah negara di seluruh dunia dengan armada kira-kira 100 kapal kontena. Selain perniagaan pengangkutan laut inti, PIL juga mempunyai beberapa unit perniagaan lain seperti pembuatan kontena, depot dan perkhidmatan logistik.

Mengenai SGTraDex

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Dilancarkan pada 1 Jun 2022, Singapore Trade Data Exchange (SGTraDex) merupakan utiliti digital yang memudahkan perkongsian data di antara rakan ekosistem rantaian bekalan, melicinkan aliran maklumat melalui laluan data bersama di mana data boleh dikongsi secara beraman, selamat dan inklusif. SGTraDex menggunakan teknologi eksklusif berasaskan model kerjasama awam-swasta untuk menyelesaikan titik sakit dalam ekosistem rantaian bekalan termasuk bergantung berat kepada sistem berasaskan kertas yang kurang cekap, telus dan lestari. Pergerakan untuk mengdigitasikan maklumat akan meningkatkan produktiviti dan membina ketahanan rantaian bekalan. Kecekapan dan peluang baharu akan dibuka apabila rakan ekosistem bekerjasama untuk mencapai kefahaman bersama mengenai rantaian bekalan hujung ke hujung. Untuk maklumat lanjut, lawati