Optimisme Berhati-hati Menguasai Pasaran AS Sebelum Keputusan Fed dan Laporan Kewangan Apple

Gambar menunjukkan grafik pasaran saham dengan latar belakang bendera Amerika Syarikat.

Saham-saham AS mengalami peningkatan yang ketara pada hari Isnin, pulih daripada penurunan terkini, kerana pelabur dengan penuh harap menantikan minggu penting yang ditandai oleh peristiwa penting. Peristiwa kunci yang akan datang termasuk keputusan dasar Persekutuan Reserve dan pengumuman laporan keuntungan Apple Inc. (NASDAQ: AAPL).

Indeks S&P 500 (NASDAQ: GSPC), yang baru-baru ini memasuki zon penyesuaian pada hari Jumaat, menyaksikan peningkatan yang kuat kira-kira 0.7%. Begitu juga, Purata Perindustrian Dow Jones (NASDAQ: DJI) meningkat kira-kira 0.8%, yang menterjemahkan kepada kenaikan lebih 250 mata. Ini adalah momentum positif berikutan penurunan lebih 350 mata semasa penutupannya sebelum ini.

Indeks Komposit Nasdaq (NASDAQ: IXIC), yang terutamanya terdiri daripada saham-saham teknologi, juga menikmati trajektori naik, menandakan peningkatan kira-kira 0.8%. Ini mengikuti minggu yang kurang memberangsangkan disebabkan oleh keputusan kewangan bercampur daripada syarikat-syarikat teknologi utama.

Perhatian pelabur kini sepenuhnya tertumpu kepada dua faktor penting: tindakan bank pusat AS dan laporan keuntungan Apple Inc., gergasi korporat dan penyumbang terbesar kepada S&P 500.

Dua entiti ini dijangka memberikan dorongan yang diperlukan kepada sentimen pasaran, terutamanya berikutan beberapa bulan yang mencabar bagi pasaran saham. Selain itu, peserta pasaran dengan teliti memantau pengumuman laporan pekerjaan AS bagi bulan Oktober, yang dijadualkan pada hari Jumaat.

Peningkatan terkini dalam ukuran inflasi keutamaan Bank Reserve meningkatkan jangkaan bahawa penggubal dasar akan memegang teguh dasar “lebih lama untuk lebih lama” dan mengekalkan kadar faedah pada tahap semasa semasa pengumuman keputusan minggu hadapan pada hari Rabu.

Apple Inc. dijadualkan untuk mengumumkan keputusan kewangan suku tahunannya pada hari Khamis selepas penutupan pasaran. Pelabur berminat untuk menilai sebarang kesan yang mungkin disebabkan oleh usaha China untuk mengehadkan penggunaan iPhone di dalam sempadannya.

Serentak itu, pelabur meneliti laporan keuntungan McDonald’s Corporation (NYSE: MCD), yang dikeluarkan pada hari Isnin, untuk memahami keadaan pengguna AS. Pengguna AS telah menunjukkan ketahanan di hadapan kos peminjaman yang meningkat. McDonald’s melebihi anggaran keuntungan bagi suku ketiga, diperkuat oleh peningkatan harga menu yang menyumbang kepada pertumbuhan jualan.

Di pasaran komoditi, harga minyak rujukan menunjukkan penurunan disebabkan permulaan yang agak terukawal kempen Israel di Gaza. Perkembangan ini meredakan kebimbangan bahawa konflik itu mungkin meluas ke seluruh Timur Tengah, membolehkan pelabur untuk pulih kembali keyakinan ke pasaran.

Kontrak futures minyak mentah Barat Texas (NYSE: CL = F) mengalami penurunan 1.8%, mencapai $84.01 setong, manakala kontrak futures Brent (NYSE: BZ = F) merosot 1.5%, berdagang pada kira-kira $87.86 setong.