OceanBase Mengikat Perjanjian dengan NTU Singapura dalam Penyelidikan Optimum Pangkalan Data dan Pencapaian Komputasi Hijau

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 31 Januari 2024 — OceanBase dan Universiti Teknologi Nanyang, Singapura (NTU Singapura) hari ini menandatangani perjanjian untuk mengkaji inovasi teknologi dalam meningkatkan prestasi sistem pangkalan data dan meningkatkan amalan komputasi hijau.

Pasukan kerjasama Oceanbase & NTU
Pasukan kerjasama Oceanbase & NTU

Perjanjian ini akan menyokong penyelidikan lanjutan mengenai pengoptimuman pangkalan data, dengan fokus khusus untuk meningkatkan prestasi soalan berparameter.

Soalan berparameter, yang banyak digunakan dalam sistem pangkalan data, merupakan jenis tugas pemprosesan data intensif yang biasanya memerlukan sumber pemprosesan dan tenaga yang banyak. Oleh itu, penyelidik pangkalan data sentiasa mengkaji strategi pengoptimuman untuk mengurangkan penggunaan CPU dan ingatan, mesingkatkan masa soalan, meningkatkan prestasi keseluruhan sistem pangkalan data, dan menggalakkan operasi pangkalan data yang lebih mesra alam. Walaupun teknologi pembelajaran mesin telah digunakan untuk soalan berparameter sebagai sebahagian daripada arah penyelidikan ini, kaedah semasa menghadapi batasan apabila menangani soalan yang kompleks.

Untuk menangani cabaran teknikal ini, NTU Singapura dan OceanBase akan memulakan penyelidikan kerjasama mengenai “Pembelajaran untuk Mengatur Semula bagi Pengoptimuman Soalan Berparameter” berdasarkan OceanBase 4.0 Paetica. Penyelidik dari institusi kedua-dua akan menyiasat penggunaan teknologi inovatif untuk menyelesaikan kesesakan prestasi yang berkaitan dengan soalan berparameter, termasuk pembangunan algoritma baru yang boleh menyesuaikan secara dinamik dengan persekitaran pangkalan data yang sentiasa berubah, memanfaatkan teknologi pembelajaran mesin maju untuk menjana set pelan kesimpanan hampir optimum untuk soalan berparameter, dan mengenal pasti dan meramal kesan parameter yang halus terhadap keberkesanan pelan soalan untuk mengenal pasti pilihan optimum.

“Penggabungan teknologi pembelajaran mesin ke dalam sistem pangkalan data menawarkan peluang penting untuk mengatasi batasan prestasi soalan berparameter, meningkatkan kecekapan dan mengurangkan penggunaan tenaga,” menurut Prof. Cong Gao, penyelidik utama projek dan profesor tetap di Sekolah Kejuruteraan Komputer dan Sains NTU Singapura. “Kerjasama kami dengan OceanBase adalah langkah ke arah meningkatkan teknologi pangkalan data dan komputasi hijau ke era baru inovasi.”

“Kami gembira dapat bergabung tenaga dengan NTU Singapura untuk mengkaji inovasi terkini dalam pembelajaran mesin untuk pangkalan data. Usaha ini melepasi peningkatan teknologi pangkalan data dan penting untuk kelestarian alam sekitar sistem teknologi yang menyokong ekonomi digital kita,” kata Yang Chuanhui, Ketua Pegawai Teknologi OceanBase. “Kami yakin penyelidikan kerjasama universiti-industri ini akan mempercepat pembangunan dalam bidang ini dan mendedahkan peluang besar apabila sistem pangkalan data semakin meluas penggunaannya.”

Setakat ini, OceanBase telah membangunkan versi produk pangkalan datanya untuk awan dan lokasi, melayani lebih 1000 pelanggan dari pelbagai industri termasuk perkhidmatan kewangan, tenaga, telekomunikasi dan internet. Ia telah memberikan perkhidmatan di 30 zon kebolehsediaan di Asia, Eropah dan Amerika di platform awan utama global seperti Amazon Web Services dan Alibaba Cloud. OceanBase juga dikenali dengan sebutan di 2023 Gartner Magic Quadrant untuk Sistem Pengurusan Pangkalan Data Awan.

Tentang OceanBase

Dilancarkan pada 2010, OceanBase ialah pangkalan data berelasi teragih. Kekuatan OceanBase berbanding penyelesaian alternatif termasuk kekonsistenan data yang kuat, ketersediaan tinggi, prestasi tinggi, kecekapan kos, kelenturan skala elastik dan keselarasan tinggi dengan pangkalan data berelasi utama. Ia membolehkan transaksi dan soalan analitik dengan hanya satu set enjin data, membolehkan kecerdasan perniagaan masa nyata.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.