Occidental Petroleum: Peluang Menarik bagi Penjual Put Jangka Pendek

Oxy-Stock

Pelabur yang menumpukan perhatian kepada Occidental Petroleum (NYSE:OXY) mempunyai peluang lumayan di tangan mereka, terutamanya dalam menjual out-of-the-money (OTM) pilihan put untuk menjana pendapatan tambahan. Strategi ini sangat menarik terutamanya untuk pelabur jangka panjang yang sudah memegang saham OXY.

Teruskan dengan Strategi OTM Put Jangka Pendek

Kini, adalah masanya untuk meneruskan strategi jangka pendek out-of-the-money (OTM) short-put ini. Sebagai contoh, pertimbangkan harga strike $60.00 untuk opsyen yang tamat tempoh pada 27 Oktober, yang diperdagangkan pada 57 sen. Ini mewakili hampir 1.0% hasil untuk pedagang short-put, menawarkan perlindungan penurunan 6% dalam tempoh kurang daripada tiga minggu.

Pengiraan hasil ini diperoleh dengan membahagi 57 sen dengan harga strike $60.00, menghasilkan 0.95%. Jika pelabur dapat mengulangi hasil ini setiap tiga minggu selama setahun (17 tempoh), pulangan dijangka berjumlah lebih 16% (0.0095 x 17 = 0.1615, atau 16.15%).

Beginilah caranya berfungsi secara praktikal: Jika seorang pelabur menjamin $6,000 tunai dan/atau margin dengan firma broker mereka, mereka boleh melaksanakan pesanan untuk “Jual untuk Buka” satu kontrak put pada $60.00 untuk tamat tempoh pada 27 Oktober. Tindakan ini segera mengkredit akaun dengan $57.00, yang merupakan tambahan kekal kepada akaun tersebut. Sebagai contoh, jika pelabur menjamin $18,000, mereka boleh menjual pendek tiga kontrak put, menghasilkan kredit akaun sebanyak $171.00. Ini mewakili 0.95% daripada $18,000 yang dilaburkan.

Jika strategi ini diulang setiap tiga minggu selama setahun, pulangan dijangka boleh mencapai $2,907 (iaitu $171 x 17). Oleh itu, dengan mempertimbangkan $18,000 yang sama digunakan setiap kali, jumlah pulangan tahunan dijangka akan menjadi 16.15% (iaitu $2,907/$18,000).

Memahami Risiko Penurunan

Adalah penting untuk mengakui bahawa tidak semua dagangan dalam strategi ini akan berjaya, dan kadang kala, pelabur mungkin perlu membeli 100 saham menggunakan tunai yang dijamin. Ini boleh mengakibatkan kerugian modal tidak direalisasi dari semasa ke semasa. Walau bagaimanapun, kelebihannya adalah pelabur tidak akan pernah dipaksa untuk menjual sebarang saham yang sudah mereka miliki.

Pendekatan ini sesuai untuk pelabur yang ingin mengumpul kedudukan dalam saham dari semasa ke semasa, menggunakan asas kos purata dolar. Pelabur jangka panjang juga akan hargai bahawa mereka sudah memperoleh hasil dividen 1.09% dengan saham OXY. Selanjutnya, jika dagangan put jangka pendek kadang-kadang menyebabkan pembelian saham tambahan, pelabur boleh memperoleh lebih banyak dividen. Di samping itu, dari semasa ke semasa, pelabur juga boleh menjual pilihan call out-of-the-money (OTM) untuk menjana pendapatan tambahan. Strategi pelbagai faset ini sejajar dengan pelabur yang mahu mengekalkan kedudukan panjang dalam saham OXY.