Novavax Memperluaskan Portfolio Vaksin di Tengah-tengah Landskap yang Berubah

Novavax (NASDAQ:NVAX) menjadi tajuk berita dengan produk pertama dan satu-satunya yang dipasarkan, vaksin COVID-19, yang mendapat kebenaran penggunaan kecemasan di beberapa negara, termasuk Amerika Syarikat dan Eropah. Walau bagaimanapun, dengan sebahagian besar penduduk sudah divaksinasi dengan vaksin berasaskan mRNA yang diluluskan, jualan vaksin COVID-19 Novavax menghadapi cabaran semasa puncak pandemik. Selain itu, apabila pandemik mereda, ramai orang memilih untuk tidak menerima dos penggalak, menyebabkan jualan yang minimum.

Sebagai respons kepada dinamik yang berubah ini, Novavax mengalih tumpuan ke arah mengemas kini vaksin COVID-19nya untuk menyasarkan populasi pesakit yang lebih luas. Baru-baru ini, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) memberikan kebenaran penggunaan kecemasan kepada versi dikemas kini vaksin COVID-19 berasaskan protein Novavax untuk individu berusia 12 tahun ke atas. Perlu dinyatakan bahawa vaksin dikemas kini ini membezakan dirinya sebagai satu-satunya pilihan vaksin bukan mRNA yang tersedia di Amerika Syarikat. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) juga menyokong vaksin dikemas kini Novavax dalam cadangan mereka.

Walaupun vaksin COVID-19 berasaskan mRNA daripada Pfizer/BioNTech dan Moderna mendapat kelulusan FDA pada September 2023, Novavax bertujuan untuk mengukir ceruknya dengan pendekatan uniknya.

Prestasi saham Novavax telah menyaksikan penurunan sebanyak 30.2% setakat tahun ini, sejajar dengan penurunan industri yang lebih luas sebanyak 18.3%. Penurunan permintaan untuk vaksin COVID-19 disebabkan oleh penurunan kadar jangkitan dan perubahan sikap orang ramai kemungkinan menyumbang kepada trend ini.

Sebagai respons, Novavax sedang mempelbagaikan portfolio vaksinnya dengan membangunkan vaksin influenza berdiri sendiri. Syarikat itu membuat kemajuan besar dengan vaksin Gabungan COVID-19-Influenza (CIC). Novavax juga aktif meneroka kerjasama strategik dan pilihan pembiayaan untuk menyokong pembangunan calon CIC peringkat akhir. Jika berjaya, inisiatif ini boleh memberi Novavax kelebihan daya saing berbanding pesaingnya.

Walaubagaimanapun, Novavax berhadapan persaingan sengit daripada gergasi industri seperti Pfizer/BioNTech dan Moderna, yang kini mendominasi landskap vaksinasi COVID-19. Syarikat-syarikat ini sudah menyediakan vaksin kepada sebahagian besar penduduk global. Selanjutnya, pergantungan Novavax kepada satu produk untuk penjanaan hasil menimbulkan kebimbangan potensi ketika ia berusaha untuk mempelbagaikan dan menyesuaikan diri dengan landskap penjagaan kesihatan yang berubah.

Kesimpulannya, Novavax sedang aktif menavigasi pasaran vaksin yang berubah, mengimbangi vaksin COVID-19nya dengan pengejaran penyelesaian inovatif, seperti vaksin gabungan COVID-19, untuk menjamin kedudukannya dalam industri di tengah persaingan sengit dan dinamik permintaan yang berubah.