NIPPON EXPRESS HOLDINGS Mengambil Pegangan Minoriti di Wiz Freight, Pembekal Utama Perkhidmatan Penghantaran Digital di India

(SeaPRwire) –   TOKIO, 19 Januari 2024 — NIPPON EXPRESS HOLDINGS, INC. telah memperoleh pegangan ekuiti minoriti dalam Wiz Freight (di sini disebut “Wiz”), penyedia perkhidmatan pengangkutan digital terkemuka di India, pada 12 Januari sebagai pelaburan ketiganya yang dibuat melalui NX Global Innovation Fund, dana modal usahawan korporat (CVC) yang ditubuhkan pada Januari 2023.

Logos:
Wiz:
NX:  

Profil Wiz

Wiz, yang ditubuhkan di India pada tahun 2020, menangani keperluan yang semakin meningkat untuk perkhidmatan rantai bekalan lintas sempadan digital di negara-negara sedang membangun. Syarikat itu mempunyai lebih daripada 900 pekerja yang bekerja di lebih daripada 25 pejabat di enam negara/wilayah (India, Emiriah Arab Bersatu, Hong Kong, Singapura, Thailand dan Amerika Syarikat). Dengan menggunakan teknologi terkini, syarikat itu menyediakan perkhidmatan pengangkutan digital untuk sektor rantai bekalan global.

Latar belakang pelaburan dan objektif

Industri logistik antarabangsa telah menghadapi cabaran besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini, antaranya kompleksiti rantai bekalan yang meningkat dan penstandaranan/penyederhanaan operasi perdagangan disebabkan oleh perkembangan transaksi global. Oleh itu, dijangka bahawa operasi logistik antarabangsa akan semakin terdigitasi untuk mewujudkan platform logistik yang mengoptimumkan logistik dengan menstandarkan pengaturan dan memvisualisasikan maklumat seperti kemajuan operasi dan status pengangkutan.

Memandangkan keadaan ini, Kumpulan Nippon Express (di sini disebut “NX”) telah mengejar transformasi digital (DX) dan, pada bulan Julai tahun lalu, ia melancarkan e-NX Quote dan e-NX Visibility, kedua-duanya perkhidmatan pengangkutan digital yang membolehkan penawaran dalam talian dan pelacakan. Untuk menggalakkan DX lebih lanjut, Kumpulan itu telah dengan aktif mengkaji penggunaan sumber luar, termasuk kerjasama dengan syarikat-syarikat permulaan di Jepun dan negara-negara luar, sebagai salah satu penyelesaian.

Dengan melabur dalam Wiz, syarikat yang kuat dalam perkhidmatan pengangkutan digital di India dan pasaran sedang membangun yang lain, Kumpulan NX akan meningkatkan lagi perniagaan pengangkutan globalnya dan mempercepatkan inisiatif DXnya.

Kumpulan NX akan terus bersama-mencipta* nilai perniagaan baru dengan syarikat permulaan yang menjanjikan dengan memanfaatkan rangkaian domestik dan antarabangsa.

*Aktiviti bersama-mencipta merujuk kepada kerjasama antara syarikat-syarikat Kumpulan NX dan CVC untuk melabur dalam syarikat permulaan yang akan menawarkan nilai tambahan kepada pelanggan dan operasi lapangan, dengan Kumpulan NX dan syarikat permulaan bekerjasama untuk mencapai pertumbuhan perniagaan.

Profil pelaburan:
 

Laman web rasmi:
Wiz:
NX:  

LinkedIn Kumpulan NX:
 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.