Nel ASA: Menerima tempahan pembelian untuk 10 MW peralatan elektrolisis daripada Samsung C&T

(SeaPRwire) –   OSLO, Norway, Jan. 19, 2024  — Nel Hydrogen Electrolyser AS, anak syarikat Nel ASA (Nel), (OSE:NEL), telah menandatangani kontrak untuk 10 MW peralatan elektrolisis alkali bernilai kira-kira EUR 5 juta dengan Samsung C&T Corporation Engineering & Construction Group (‘Samsung C&T’) untuk projek pengeluaran hidrogen hijau pertama mereka yang tidak bersambung yang akan dibangunkan di Korea Selatan.

“Kami gembira telah dipilih untuk projek perintis ini. Samsung C&T komited untuk mempelajari dan membangunkan dalam industri hidrogen hijau, dan kami berharap untuk bekerjasama yang berhasil dan berbuah dengan syarikat itu,” kata CEO Nel, Håkon Volldal.

Samsung C&T (Construction and Trading) memberi tumpuan kepada kejuruteraan, perolehan dan pembinaan global. Syarikat itu telah menandatangani beberapa perjanjian hidrogen hijau dan terus memperkukuh portfolio perniagaan transisi tenaganya.

“Kunci untuk membangunkan portfolio perniagaan transisi tenaga kami adalah untuk menjamin kemudahan elektrolisis air yang boleh diharap. Kami gembira dapat membina perkongsian dengan Nel – syarikat dengan teknologi dan sejarah yang menakjubkan – melalui kontrak ini. Samsung C&T berharap bahawa kedua-dua syarikat akan dapat mengekalkan hubungan rapat dan terus bekerjasama dalam pelbagai projek pengeluaran hidrogen hijau luar negara,” kata Ketua Unit Perniagaan Penyelesaian Tenaga Samsung C&T, Byung Soo Lee.

Ini adalah pesanan pembelian tegas untuk timbunan alkali dan baki-timbunan (BoS). Elektrod akan dihasilkan di kemudahan Herøya di Norway, barisan pengeluaran elektrolisis yang sepenuhnya automatik pertama di dunia.

Untuk maklumat tambahan, sila hubungi:
Kjell Christian Bjørnsen, CFO, +47 917 02 097
Wilhelm Flinder, Ketua Hubungan Pelabur, +47 936 11 350

Mengenai Nel ASA | 
Nel mempunyai sejarah yang boleh ditelusuri kembali ke tahun 1927 dan kini merupakan syarikat teknologi hidrogen tulen yang terkemuka dengan kehadiran global. Syarikat itu khusus dalam teknologi elektrolisis untuk pengeluaran hidrogen hijau, dan peralatan pengisian bahan api untuk kenderaan jalan raya. Penawaran produk Nel merupakan pemangkin utama untuk ekonomi hidrogen hijau, membolehkan pelbagai industri seperti pengangkutan, penapisan, keluli, dan ammonia didekarbonisasi.

Maklumat ini tertakluk kepada kewajipan pendedahan menurut Seksyen 5-12 Akta Perdagangan Sekuriti Norway. Maklumat ini dikeluarkan sebagai maklumat dalaman menurut Peraturan Pasaran Kesatuan Eropah tentang Penyalahgunaan Maklumat dan dikeluarkan oleh Wilhelm Finder, Ketua Hubungan Pelabur, di NEL ASA pada tarikh dan masa yang diberikan.

Fail-fail berikut boleh dimuat turun:

Penerbitan

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.