NEC Thailand dan Vymo akan menyokong Bank dan Syarikat Insurans dengan teknologi jualan mobile-first

39 2 NEC Thailand and Vymo to support Banks and Insurance Companies with mobile-first sales engagement technologies

SINGAPURA, Oktober 19, 2023Vymo, platform penglibatan jualan terkemuka untuk institusi kewangan, bergabung tenaga dengan NEC Asia Pasifik (NEC APAC), ibu pejabat serantau untuk NEC Corporation di Asia Tenggara, untuk menyokong bank dan syarikat insurans dengan teknologi berfokus mudah alih yang cekap, boleh diramal dan kos berpatutan.

Vymo_Logo

Thailand mempunyai penetrasi telefon bimbit dan internet yang tinggi telah mewujudkan permintaan yang semakin meningkat untuk teknologi awan. Penyusupan platform digital dan SaaS memberi peluang penting kepada institusi kewangan untuk menyelaraskan saluran tradisional seperti jualan langsung, ejen, broker dan bancassurance dengan keutamaan pelanggan yang berubah. Sebagai tindak balas kepada trend ini, kerjasama antara keupayaan penglibatan jualan Vymo yang diiktiraf secara global dengan pengalaman tempatan NEC Thailand dalam melaksanakan transformasi IT membolehkan institusi kewangan untuk memperkasakan ejen barisan hadapan dan meningkatkan pasukan jualan mereka ke tahap seterusnya.

Vymo mengemaskini sistem warisan lama dengan antaramuka berfokus mudah alih, dan memberikan ketelusan lengkap kepada aktiviti harian dan laporan masa nyata mengenai prestasi agen individu. AIA Thailand, syarikat insurans terbesar di rantau ini, melaksanakan Vymo untuk menyokong Ketua Jualan Kebangsaan dan Pengurus Pembangunan Perniagaan mereka dengan lebih rapat untuk mengoptimumkan aktiviti penglibatan dengan rakan kongsi bank mereka. Pasukan pengurusan di AIA Thailand mampu memantau bagaimana aktiviti sokongan jualan memberi kesan kepada hasil pendapatan dan meningkatkan kualiti penglibatan rakan kongsi.

Rajesh Sabhlok, MD – Asia Pasifik, Vymo, berkata, “Pengalaman pelanggan memainkan peranan yang penting dalam membezakan pembekal perkhidmatan kewangan, dari segi jenama dan pengekalan. Pelanggan sudah mengharapkan tawaran dan cadangan yang disesuaikan secara peribadi ketika dilayan dengan mudah. Kami gembira untuk bekerjasama dengan NEC Thailand dan menyokong bank serta syarikat insurans untuk meningkatkan barisan hadapan mereka untuk menyesuaikan diri dengan keutamaan pelanggan yang berubah, meramalkan permintaan, dan memberikan perkhidmatan berkualiti yang lebih tinggi.”

Berkomentar mengenai kerjasama ini, Ichiro Kurihara, Presiden Syarikat NEC Corporation (Thailand) Ltd., menambah, “Penyelesaian Vymo mempunyai potensi untuk meningkatkan proses jualan dan menyediakan capaian pantas kepada laporan berkaitan. Penyelesaian ini boleh disatukan dengan mudah dengan penyelesaian sedia ada NEC seperti sistem pusat panggilan, untuk menubuhkan operasi Jualan Telefon yang kukuh. Selain itu, ia boleh digabungkan dengan sistem ICT lain yang tersedia untuk menawarkan pelbagai penyelesaian yang mengambil kira permintaan berubah transformasi digital daripada pelanggan kami.”

Mengenai NEC Corporation (Thailand) Ltd.

NEC memulakan aktiviti rasmi di Thailand pada tahun 1962 dengan menubuhkan pejabat perhubungan, dan menubuhkan NEC Thailand dan NEC Communications Thailand (NCOT) pada tahun 1987 dan 1988 masing-masing. NEC Corporation (Thailand) Ltd. telah dibentuk pada tahun 2003 dengan menggabungkan 3 entiti ini untuk menyediakan sokongan IT dan rangkaian di Thailand. Kami menyediakan penyelesaian IT dalam pelbagai industri, sokongan teknikal yang unggul dan penyelesaian dalam bidang telefoni, rangkaian, pusat panggilan, komunikasi rangkaian, infrastruktur, platform IT, sistem keselamatan dan keselamatan siber untuk dunia korporat dan masyarakat. Selain itu, penyelesaian runcit, penyelesaian skrin pameran, integrasi sistem dan operasi rangkaian logistik juga disediakan. NEC Corporation (Thailand) bertujuan untuk masyarakat yang menghubungkan semua orang dengan sama rata dengan membantu menghapuskan jurang digital.

Mengenai Vymo

Vymo (www.vymo.com) ialah Platform Penglibatan Jualan pilihan untuk 350,000 orang jualan di seluruh 65+ Institusi Kewangan Global seperti AIA, Berkshire Hathaway, Generali, AXA, Sunlife, dan Bank HDFC. Platform ini meningkatkan produktiviti daripada bawah melalui nudge dan campur tangan di sepanjang kitaran pelanggan.

Gartner mengenal pasti Vymo sebagai Pembekal Wakil dalam Panduan Pasaran Penglibatan Jualan.

Vymo telah mengumpul lebih daripada $45M dalam pembiayaan daripada Sequoia Capital, Emergence Capital, dan Bertelsmann India Investments dan juga pemenang Anugerah Demo Day Microsoft dan ‘AI untuk Semua’.

Pautan Berkaitan
Ketahui lebih lanjut mengenai Vymo – https://www.vymo.com
Tonton bagaimana Vymo boleh membantu mengubah lebih banyak peluang – https://youtu.be/W8KODHivO_U

Hubungan Media
Gunjan Saha
pr@getvymo.com

Logo: https://www.seanewswire.com/wp-content/uploads/2023/10/338f1a71-13347_2.jpg