Nebula Energy LLC membeli pegangan majoriti di AG&P LNG, anak syarikat AG&P Group, memberi tumpuan kepada pembangunan terminal LNG bersepadu dan pembinaan pasaran gas hiliran

(SeaPRwire) –   Nebula Energy sedang melabur US$300 Juta dalam platform AG&P LNG untuk mempercepatkan pembangunan terminal LNG di serata pasaran berkembang di Asia Selatan dan Tenggara

  • Nebula Energy LLC, sebuah firma pelaburan bersepadu, pembangunan, dan pengurusan aset berasaskan di Florida, Amerika Syarikat disokong oleh Encik Peter Gibson, Pengasas, Mas Energy dan Pengerusi Eksekutif dan pemilik Stellar Energy, Encik Darren DeVore Pengarah Urusan, Broad Pine Investments, dan Encik Sam Abdalla Ketua Eksekutif syarikat
  • Pelaburan Amerika utama dalam AG&P LNG, anak syarikat Kumpulan AG&P, dimiliki sebahagiannya oleh Osaka Gas, JBIC (Japan Bank of International Cooperation) dan Asiya, sebuah dana awam tersenarai di Kuwait, menandakan kepentingan semakin meningkat LNG di Asia Selatan dan Tenggara
  • Pelaburan untuk mempercepatkan pengembangan portfolio infrastruktur dan pembangunan hiliran platform AG&P LNG di pasaran yang kurang tersedia dan berkembang pesat

SINGAPURA, 31 Januari 2024 — Syarikat terminal dan infrastruktur hiliran LNG terkemuka, AG&P LNG (AG&P Terminals & Logistics Pte Ltd), anak syarikat Kumpulan AG&P, mengumumkan hari ini bahawa Nebula Energy LLC, sebuah syarikat pelaburan bersepadu, pembangunan, dan pengurusan aset yang memberi tumpuan kepada sektor gas cecair (LNG) dan penangkapan karbon (CCS), telah membeli majoriti saham dalam syarikat.

Philippines LNG (PHLNG) Import Terminal

Philippines LNG (PHLNG) Import Terminal

Dengan ibu pejabat operasi di UAE, AG&P LNG kini akan beroperasi sebagai anak syarikat bebas Nebula Energy dengan pejabat utama di UAE, Singapura, India, Vietnam, dan Indonesia. Encik Peter Gibson telah dilantik sebagai Pengerusi, Encik Sam Abdalla sebagai Timbalan Pengerusi manakala Encik Karthik Sathyamoorthy akan terus kekal sebagai Ketua Eksekutif AG&P LNG. AG&P LNG mempercepatkan penggunaan infrastruktur dan rangkaian logistik hiliran LNG, menghubungkan jurang antara infrastruktur/logistik dan permintaan dengan teknologi LNG proprietari maju dan kredibiliti tunggalnya untuk membangunkan, memiliki dan mengendalikan aset LNG di pasaran berkembang pesat.

Encik Karthik Sathyamoorthy, Ketua Eksekutif, AG&P LNG, berkata, “Kami gembira menyambut Nebula Energy sebagai pemegang saham utama kami. Modal baru akan mempercepatkan pelaksanaan ekosistem infrastruktur LNG untuk pasaran hiliran melalui menghubungkan keperluan untuk penyelesaian bekalan LNG yang berpatutan, dibantu oleh Nebula Energy, digabungkan dengan penyelesaian teknokomersial yang menarik. Dengan kerjasama ini, AG&P LNG akan berfungsi secara tunggal sebagai sumber bersepadu untuk membuka permintaan pasaran segera. Kami sangat beruntung dapat bekerja dengan Nebula Energy dan membuat tenaga bersih ini tersedia dengan cepat dan selamat kepada masyarakat di seluruh Asia Selatan dan Tenggara.”

Encik Peter Gibson, Pengerusi, Nebula Energy LLC, berkata, “Kami gembira untuk menyertai masa depan AG&P LNG dan mempercepatkan pelaksanaan rangkaian vital tenaga bersih ini, termasuk terminal LNG, penyimpanan dan pengangkutan serta membolehkan bekalan bahan api ini secara berpatutan. Kerjasama ini datang pada masa kitaran baru bekalan LNG dan permintaan LNG yang berkembang di pasaran Asia di mana LNG kian diiktiraf sebagai bahan api penting untuk mengurangkan mendadak pelepasan karbon. Dengan kehadiran AG&P LNG merentasi geografi berkembang pesat, kami berharap untuk segera membuka pusat-pusat permintaan ini dan memudahkan sumber bekalan LNG yang boleh dipercayai untuk menyesuaikan pertumbuhan permintaan.”

Beliau menambah, “Selain itu, kami gembira memaklumkan bahawa Nebula Energy sedang menubuhkan syarikat pemilikan kapal, Nebula Energy Shipping, di mana semua aset marin akan dimiliki dan dikendalikan. Syarikat ini akan menyediakan perkhidmatan pengangkutan yang cekap dan selamat untuk menyokong permintaan berkembang perniagaan LNG kami.”

AG&P LNG mempunyai saluran pertumbuhan besar dengan jumlah 6 terminal LNG sedang dibangunkan dengan kapasiti cadangan 25 MTPA merentasi beberapa projek pertumbuhan antarabangsa. Daripada portfolio projek terminal LNGnya, AG&P LNG ialah pengendali terminal LNG pertama untuk tujuan import dan regasifikasi di Filipina, dipanggil Terminal Import LNG Filipina (PHLNG) terletak di Teluk Batangas.   

Mengenai AG&P LNG

AG&P LNG ialah pemimpin global dalam membangunkan dan mengendalikan penyelesaian logistik dan pengedaran LNG dan gas. AG&P menyediakan infrastruktur untuk mengakses gas asli dengan selamat dan mudah di pasaran baru dan berkembang. Kami bertindak sebagai pemilik dan pembekal perkhidmatan meliputi pembangunan, pembiayaan, kejuruteraan, perolehan, pengurusan projek dan pembinaan infrastruktur darat dan laut, menghubungkan pembekal kepada pelanggan hiliran.

Mengenai Nebula Energy

Nebula Energy ialah sebuah organisasi pelaburan bersepadu, pembangunan, pemilikan kapal dan pengurusan aset yang menyediakan penyelesaian sumber yang kreatif dan bernilai tambah kepada utiliti, syarikat swasta, koperasi dan perbandaran untuk mempercepatkan peralihan ke tenaga boleh diperbaharui.

Projek kami memberikan nilai sosial, alam sekitar dan ekonomi yang besar dengan mengurangkan pelepasan, mengurangkan jejak karbon, dan meningkatkan keseluruhan kebolehpercayaan infrastruktur tenaga. Di negara membangun, Nebula Energy menyediakan modal yang diperlukan untuk penyelesaian tenaga keseluruhan untuk tenaga kritikal untuk membantu menghubungkan jurang antara bekalan dan permintaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.