Musim Mas komited untuk mencapai nol bersih pelepasan pada tahun 2050, selaras dengan sains iklim seperti yang ditetapkan oleh Inisiatif Sasaran Berdasarkan Sains (SBTi)

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 23 Januari 2024 — Komitmen Musim Mas menyentuh sasaran ambisius yang ditetapkan dalam tujuan global yang ditetapkan dalam Perjanjian Paris, bertujuan untuk mengehadkan pemanasan global ke 1.5°C.

Sebagai salah satu pemain minyak sawit lestari terkemuka, Musim Mas (atau “Kumpulan”) telah lama memprioritaskan meminimalkan dan mengurangkan impak lingkungan di seluruh rantai bekalan. Sejak melancarkan Dasarnya pada 2015, Kumpulan telah aktif bekerja untuk mengurangkan penggundulan hutan dan pelepasan karbon di seluruh operasi dan rantai bekalan. Walaupun ia hampir mencapai pengurangan 55% pelepasan gas rumah hijau (GRH) operasi hulu menjelang 2025, Musim Mas menyedari keperluan untuk terus maju.

Selain usaha syarikat individu, ada keperluan untuk tindakan kolektif. Menyedari ini, Musim Mas dan 13 syarikat agribisnis terkemuka lain menetapkan untuk membangunkan landasan bersama pada November 2022 untuk mengurangkan pelepasan daripada perubahan penggunaan tanah: . Tindakan mengikuti komitmen Kumpulan di COP26, bersandar pada komitmen NDPE sedia ada, dan mempercepat tindakan sektor terhadap penggundulan hutan untuk selari dengan tujuan iklim global cara yang menyumbang kepada keselamatan makanan, pembangunan ekonomi, dan mata pencarian petani kecil.

Sejak 2017, Musim Mas telah mendedahkan amalan dan impak kelestarian secara tahunan, termasuk pelepasan Skop Korporat 1 dan 2 melalui CDP (dahulunya dikenali sebagai Carbon Disclosure Project). Memajukan, Musim Mas akan memperluaskan dan memperkukuhkan pengiraan dan inventori GRH mengikut panduan Protokol GRH untuk memasukkan pelepasan Skop 3 di seluruh operasi global untuk menetapkan sasaran pengurangan pelepasan kumpulan selari dengan SBTi.

Komitmen Musim Mas telah disahkan oleh SBTi dan telah dipaparkan di laman web SBTi sejak 12 Januari 2024. Ini merupakan tonggak utama dalam perjalanan panjangnya untuk mencapai sifar bersih. Sasaran pengurangan pelepasan jangka pendek dan panjangnya kini dalam fasa pengesahan.

“Apabila Musim Mas mengumumkan komitmennya kepada SBTi, kami menyedari peranan industri minyak sawit dalam memacu usaha global ke arah pelepasan karbon sifar. Kekritikan krisis iklim kini menuntut tindakan cepat dan tegas. Musim Mas akan mengambil langkah berdisiplin untuk selari dengan piawaian SBTi, mengurangkan jejak karbon kami, dan memberikan sumbangan signifikan kepada agenda global untuk mencapai masa depan lestari dan sifar karbon.” – Olivier Tichit, Pengarah Kelestarian, Musim Mas.

HUBUNGI: Devane Sharma,

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.