Miramar Group Mengoptimumkan Data Pelanggan dengan SAP Emarsys untuk Memperkuat Pengalaman Pelanggan

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Jan. 22, 2024 — Miramar Group, salah satu konglomerat perkhidmatan hospitaliti, membeli-belah dan perjalanan terbesar berpangkalan di Hong Kong, menggunakan SAP Emarsys untuk meningkatkan operasi pengalaman pelanggan dengan menyelaraskan data pelanggan dari pelbagai unit perniagaan.

Beribu pejabat di Hong Kong, Miramar Group adalah konglomerat pelbagai perkhidmatan dengan pelbagai perniagaan termasuk hotel, apartmen berkhidmat, sewa harta, restoran, serta perkhidmatan perjalanan di Hong Kong dan China daratan.

Untuk menyokong operasi pelbagai bidangnya, Kumpulan ini telah memulakan transformasi digital seluruh syarikat dengan menyatukan pelbagai sistem IT dan meningkatkan keupayaan analisis data dengan data lebih berstruktur. Dengan SAP Emarsys, Kumpulan itu menyepadukan data pelanggan dari pelbagai unit perniagaan dan menggunakan data bersegmen untuk melicinkan pelbagai peringkat dalam perjalanan pelanggan, seperti tempahan dan membeli-belah dalam talian.

Mabel Ho, Pengurus Pemasaran Kanan, Pemasaran Digital, Miramar Group memberitahu, “Pemahaman yang komprehensif dan terperinci tentang pelanggan kami merupakan asas kepada operasi pengalaman pelanggan kami dan dalam banyak cara menyumbang kepada kejayaan perniagaan kami. Personalisasi pada dasarnya didorong oleh data. Dengan mengambil langkah untuk lebih memahami pelanggan kami, kami boleh menyampaikan mesej yang diselaraskan dan penawaran produk yang betul. SAP Emarsys melengkapkan kami dengan landskap berpandukan data untuk meningkatkan hubungan dengan pelanggan melalui e-mel, membuka jalan kepada pengalaman pelanggan yang lebih kaya.”

Esmond Tong, Pengurus Besar SAP Hong Kong, berkata: “Berikutan perubahan pesat dalam pasaran, jenama global sedang menghubungi pelanggan mengikut terma mereka – menyokong perjalanan mereka dan memastikan pengalaman positif. Dengan memanfaatkan SAP Emarsys, Miramar Group dan syarikat masa depan lain sedang membina penglibatan pelanggan di seluruh saluran dan memastikan pengalaman cemerlang.”

Mendatang, Miramar Group merancang untuk memanfaatkan Smart Insights SAP Emarsys, menggunakan pemodelan AI dan pembelajaran mesin yang terbengkalai, untuk membangunkan pemahaman mendalam tentang kitaran hayat pelanggan. Penyelesaian itu akan memudahkan Kumpulan untuk mendefinisikan pelanggan kepada lima kumpulan yang berbeza (pengetahuan, pembeli pertama, pelanggan aktif, pelanggan yang berundur dan pelanggan tidak aktif) supaya Kumpulan dapat menyampaikan kandungan yang sangat peribadi kepada pelanggan mengikut kesesuaian.

Untuk maklumat lanjut mengenai SAP Emarsys atau permintaan demo produk, sila layari .

Tentang SAP

Strategi SAP adalah untuk membantu setiap perniagaan berjalan sebagai perusahaan pintar dan mampan. Sebagai pemimpin pasaran dalam perisian aplikasi perniagaan, kami membantu syarikat semua saiz dan dalam semua industri berjalan pada tahap terbaik: Pelanggan SAP menjana 87% daripada jumlah perdagangan global. Teknologi pembelajaran mesin, Internet of Things (IoT) dan analisis lanjutan kami membantu mengubah pelanggan menjadi perusahaan berpandukan kecerdasan. SAP membantu memberikan wawasan perniagaan mendalam dan menggalakkan kerjasama yang membantu mereka kekal di hadapan pesaing. Kami menyederhanakan teknologi untuk syarikat supaya mereka boleh menggunakan perisian kami cara yang mereka mahukan – tanpa gangguan. Suit aplikasi dan perkhidmatan akhir ke akhir kami membolehkan pelanggan perniagaan dan awam di seluruh 25 industri di seluruh dunia beroperasi secara menguntungkan, beradaptasi secara berterusan dan membuat perbezaan. Dengan rangkaian global pelanggan, rakan kongsi, pekerja dan pemikir pemimpin, SAP membantu dunia berjalan lebih baik dan meningkatkan kehidupan manusia. Untuk maklumat lanjut, lawati .

Tentang Miramar Group

Ditubuhkan di Hong Kong pada tahun 1957, Miramar Group adalah kumpulan perkhidmatan pelbagai bidang dengan portfolio yang terdiri daripada hotel mewah dan apartmen berkhidmat, sewa harta, makanan dan minuman, serta perkhidmatan perjalanan di Hong Kong dan China Daratan. Miramar Group telah disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong sejak tahun 1970 (Kod Saham HKEx: 71) dan merupakan ahli Henderson Land Group.

Dokumen ini mengandungi kenyataan masa depan, yang merupakan ramalan, proyeksi atau kenyataan lain mengenai peristiwa akan datang. Kenyataan-kenyataan ini berdasarkan jangkaan, ramalan dan anggapan semasa yang tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan dan hasil sebenar berbeza secara material. Maklumat tambahan mengenai risiko dan ketidakpastian ini boleh didapati dalam penyata kami dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Pertukaran, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor risiko bahagian Laporan Tahunan 2022 SAP Form 20-F.

© 2023 SAP SE. Hak cipta terpelihara.

SAP dan produk dan perkhidmatan SAP lain yang disebut di sini serta logo masing-masing ialah tanda dagangan atau tanda dagangan berdaftar SAP SE di Jerman dan negara-negara lain. Sila lihat untuk maklumat dan notis tanda dagangan tambahan.

Sila  untuk dasar privasi kami.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.