Miljan Gutovic akan menjadi Ketua Pegawai Eksekutif baru Holcim

(SeaPRwire) –   ZUG, Switzerland, 29 Januari 2024 — Lembaga Pengarah Holcim melantik Miljan Gutovic sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Holcim, berkuat kuasa 1 Mei 2024. Beliau akan menggantikan CEO semasa Jan Jenisch, yang akan memberi tumpuan kepada peranannya sebagai pengerusi dan akan dipertandingkan semula pada AGM pada Mei. Juga, Lembaga telah mewajibkan Jan Jenisch untuk memimpin penyenaraian terancang perniagaan Holcim di Amerika Syarikat.

Miljan Gutovic, warganegara Australia, telah menjadi ahli Jawatankuasa Eksekutif Kumpulan sejak 2018. Beliau berkhidmat sebagai Ketua Wilayah Timur Tengah dan Afrika, diikuti oleh Wilayah Eropah dan Kecemerlangan Operasi. Di bawah kepimpinannya, Holcim mengukuhkan kedudukan pasarannya sambil menghasilkan margin terdepan industri dan membuat pengurangan karbon sebagai pemacu pertumbuhan yang menguntungkan. Miljan Gutovic memegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam dan PhD dalam Sains Bahan dan Kejuruteraan dari Universiti Teknologi Sydney.

Jan Jenisch: “Saya sangat gembira Lembaga telah melantik Miljan sebagai CEO baru Holcim. Beliau adalah pengganti yang sangat berkelayakan yang telah memainkan peranan penting dalam transformasi Holcim untuk menjadi pemimpin dalam penyelesaian pembinaan inovatif dan mampan. Miljan telah mengukuhkan perniagaan kami dengan keuntungan rekod di Eropah, menutup urus niaga strategik dan membina pasukan pemenang.”

“Saya terhormat untuk dipertandingkan semula sebagai pengerusi Lembaga dan memimpin penyenaraian terancang perniagaan Holcim di Amerika Syarikat. Saya akan terus menumpukan semua usahaku untuk masa depan Holcim dan semua pemangku kepentingan.”

Miljan Gutovic: “Saya mengucapkan terima kasih kepada Lembaga Pengarah kerana mempercayai saya untuk memimpin Holcim ke babak kejayaan berikutnya. Sebagai jurutera awam yang ghairah terhadap industri pembinaan, Holcim adalah syarikat terbaik untuk menjadi sebahagian daripadanya. Dengan pengurangan karbon dan teknologi maju yang mengubah cara kita membina, tidak pernah ada masa yang lebih menggalakkan untuk sektor kami. Saya berharap untuk bekerjasama dengan pasukan Holcim di seluruh dunia untuk memajukan kepimpinan kami.”

Lihat Holcim.com untuk biodata penuh Miljan Gutovic.

Tentang Holcim
Holcim adalah pemimpin global dalam penyelesaian pembinaan mampan dan inovatif dengan jualan bersih CHF 29.2 bilion pada 2022. Didorong oleh tujuannya untuk membina kemajuan untuk manusia dan planet, 60,000 pekerjanya berada dalam misi untuk mengurangkan karbon pembinaan, sambil meningkatkan taraf hidup untuk semua. Syarikat memberdayakan pelanggannya di seluruh rantau untuk membina lebih baik dengan kurang, dengan julat penyelesaian rendah karbon dan kitar semula yang luas, dari ECOPact ke ECOPlanet. Dengan sistem inovatifnya, dari atap Elevate ke pemasangan PRB, Holcim membuat bangunan lebih mampan dalam penggunaan, memacu kecekapan tenaga dan pemulihan hijau. Dengan keberlanjutan sebagai teras strateginya, Holcim sedang menjadi syarikat sifar bersih dengan sasaran 1.5°C disahkan oleh Inisiatif Sasaran Berdasarkan Sains (SBTi).

Pelajari lebih lanjut tentang Holcim di , dan dengan mengikuti kami di.

Daftar untuk surat berita Pembinaan Kemajuan Holcim di & ikuti perjalanan kami ke masa depan sifar bersih.

Penafian penting – kenyataan prospektif: Dokumen ini mengandungi kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif sedemikian tidak membentuk ramalan berkenaan hasil atau penunjuk prestasi lain, tetapi corak atau sasaran, sebagaimana kesnya, termasuk berkenaan rancangan, inisiatif, acara, produk, penyelesaian dan perkhidmatan, pembangunan dan potensi mereka. Walaupun Holcim percaya bahawa jangkaan yang terkandung dalam kenyataan prospektif tersebut berasaskan anggapan munasabah pada masa penerbitan dokumen ini, pelabur dinasihatkan bahawa kenyataan-kenyataan tersebut bukanlah jaminan prestasi masa depan. Keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada kenyataan prospektif disebabkan oleh beberapa risiko dan ketidakpastian, kebanyakannya sukar diramal dan umumnya di luar kawalan Holcim, termasuk tetapi tidak terhad kepada risiko yang diterangkan dalam laporan tahunan Holcim yang boleh didapati di laman sesawangnya () dan ketidakpastian berkaitan keadaan pasaran dan pelaksanaan rancangan kami. Oleh itu, kami memberi amaran anda terhadap bergantung kepada kenyataan prospektif. Holcim tidak menanggung kewajipan untuk memberikan kemaskinian kenyataan-kenyataan tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.