Metabolon dan Sheffield Institute for Translational Neuroscience Bergabung Tenaga untuk Mendorong Penyelidikan ALS dan Penemuan Biomarker

(SeaPRwire) –   Kerjasama ini bertujuan untuk mentransformasikan penyelidikan untuk meningkatkan hasil rawatan pesakit dan meningkatkan pemahaman tentang ALS dan penyakit motor neuron (MND)

MORRISVILLE, N.C., 23 Januari 2024 — Metabolon, Inc., pemimpin global dalam menyediakan penyelesaian metabolomik yang memajukan pelbagai aplikasi penyelidikan sains hidupan, diagnostik, pembangunan terapi, dan perubatan tepat, hari ini mengumumkan perkongsian strategik dengan Sheffield Institute for Translational Neuroscience (SITraN) dan A Multicentre Biomarker Resource Strategy in ALS (AMBRoSIA). Kerjasama ini bertujuan untuk mengkaji mekanisme patogenik baru ALS yang mungkin memperluas kemungkinan terapi kepada populasi pesakit yang memerlukan pilihan rawatan tambahan.

Penyakit motor neuron (MND), yang termasuk ALS, adalah gangguan progresif yang menjejaskan kawalan otot sukarela. Pada masa ini, tiada penawar untuk gangguan ini, dan kira-kira 80% orang dengan ALS meninggal dalam tempoh dua hingga lima tahun selepas diagnosis.

Dalam usaha untuk mendedahkan punca sebenar ALS dan MND lain, di mana kombinasi faktor genetik dan persekitaran disyaki, integrasi metabolomik menjadi penting. Usaha kerjasama ini bertujuan untuk mempercepatkan pemahaman tentang ALS melalui pendekatan penanda bio yang menyeluruh, memanfaatkan daya metabolomik untuk memperdalam pemahaman tentang ALS dan berfungsi sebagai modaliti unik yang merangkumi input dalaman dan persekitaran.

AMBRoSIA ialah kohort longitudinal individu dari tiga klinik rujukan ALS ketiga di Sheffield, Oxford, dan London.  Metabolon akan memprofil plasma dan cecair sum-sum berpadu (CSF) yang sepadan daripada pesakit yang didiagnosis dengan MND (kebanyakannya ALS) serta plasma dan CSF daripada kawalan tidak terjejas.

“Kami sangat gembira bekerjasama dengan Metabolon dalam program kerja penting ini yang bertujuan untuk memahami secara terperinci metabolisme sel-sel dalam sistem saraf, termasuk neuron motor. ALS / MND adalah penyakit kejam di mana terdapat keperluan yang sangat besar untuk terapi neuroprotektif yang lebih baik dan alat diagnostik yang dipertingkatkan. Kami bertujuan untuk memahami apa yang salah dengan metabolisme dalam ALS / MND berbanding peserta kawalan sihat dan mengenal pasti laluan yang boleh ditangani dengan pendekatan terapi baharu. Kami juga bertujuan menemui penanda bio metabolik khusus kepada kumpulan pesakit ALS / MND yang berbeza yang mungkin membolehkan pendekatan perubatan tepat – menyasarkan rawatan yang betul kepada kumpulan pesakit yang betul” kata Professor Dame Pamela Shaw, Pengarah SITraN dan Professor Neurologi di Universiti Sheffield, UK.

“Metabolon sangat gembira bekerjasama dengan SITraN, institusi terkemuka dalam sains neurotranslasi, dan AMBRoSIA. Bersama-sama, kami bertujuan untuk memacu kemajuan yang signifikan dalam penyelidikan ALS dan penemuan penanda bio, membawa kami lebih dekat kepada penyelesaian diagnostik dan terapi yang berkesan untuk penyakit cabaran ini,” kata Karl Bradshaw, Ketua Pegawai Perniagaan di Metabolon.

“AMBRoSIA ialah kajian terbesar jenisnya yang dibiayai oleh Persatuan MND dan telah menjadi instrumen dalam mengambil penanda bio neurofilamen ringan ke dalam ujian klinikal, yang menunjukkan kuasa mempunyai sumber koleksi sampel longitudinal berpusat multi secara berterusan. Kami gembira sumber itu terus digunakan dalam kerjasama baharu ini memacu penemuan penanda bio perubatan tepat ke arah rawatan baharu untuk ALS / MND”, kata Dr. Sophie Nyberg, Pengurus Program Penyelidikan dan Perkongsian di Persatuan MND.

Untuk maklumat lanjut mengenai usaha penyelidikan dan pembangunan Metabolon dalam penyakit neurodegeneratif, lawati .

Mengenai Metabolon 
, Inc. adalah pemimpin global dalam metabolomik, dengan misi untuk menyampaikan data biokimia dan wawasan yang memperluas dan mempercepatkan kesan penyelidikan sains hidupan dan melengkapi teknologi ‘omics’ lain. Dengan lebih daripada 20 tahun, 10,000+ projek, 3,000+ penerbitan, dan pensijilan ISO 9001: 2015, CLIA, dan CAP, Metabolon telah membangunkan teknik saintifik, teknologi, dan bioinformatik industri terkemuka.  Panel Penemuan Global Metabolon membolehkan oleh pustaka rujukan metabolomik terbesar milik persendirian di dunia.  Keahlian saintifik dan penterjemahan industri terkemuka Metabolon membantu pelanggan dan rakan kongsi menangani beberapa cabaran dan persoalan paling mencabar dan mendesak dalam sains hidupan, mempercepatkan penyelidikan dan meningkatkan kejayaan pembangunan.  Syarikat itu menawarkan penyelesaian multiomik berskala, boleh disesuaikan termasuk  metabolomik dan lipidomik menyokong keperluan pelanggan dari penemuan melalui ujian klinikal dan pengurusan kitar hayat produk.  Untuk maklumat lanjut, sila lawati  dan ikuti kami di  dan .

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.